zaterdag 4 augustus 2018

De voordelen van trainen met een sporthorloge


Het aanbod van sporthorloges is tegenwoordig overweldigend. Polar, Garmin, TomTom en Suunto bieden sporthorloges aan met de meest uitgebreide functies. Waarom is het een voordeel om met een sporthorloge te trainen?

Sporthorloges zijn tegenwoordig niet meer weg te denken voor recreanten en professionals. Elke kilometer wordt gemeten, je actuele snelheid is zichtbaar, je hartslag wordt iedere seconden gemeten en het aantal verbruikte kilocalorieën wordt weergegeven. Vervolgens worden de gegevens gesynchroniseerd naar de telefoon om vervolgens op Strava de behaalde resultaten te delen met vrienden, vriendinnen, familie en trainingsmaatjes. Je wil de buitenwereld toch laten zien hoe goed je bezig bent geweest?

Waarom is het een voordeel om met een sporthorloge te trainen? Het is ten eerste een geweldig motivatiemiddel om te gaan lopen. Het trainen met een sporthorloge motiveert je om extra kilometers te maken. Achteraf wil je met je volgers op Strava, Facebook en Instagram delen dat je geweldig bent bezig geweest.

Ten tweede is het trainen met een sporthorloge met hartslagmeter ook nog eens erg nuttig en veilig. Wie in verschillende hartslagzones traint, krijgt een duidelijk beeld van zijn of haar conditie. Zone 1 en zone 2 worden veelvuldig gebruikt om te herstellen na een zware inspanning. Zone 3 en zone 4 mogen maar een enkele keer in de week worden aangetikt, omdat deze zones behoorlijk inspannend zijn. Zone 5 is maar een paar seconden vol te houden en wordt voornamelijk bereikt tijdens een intensieve sprint. Aan de hand van je hartslag kun je op sommige sporthorloges jouw Vo2max meten. Een Vo2max is de maximale zuurstofopname per minuut en geeft een indicatie van jouw conditie. Hoe hoger de Vo2max is, hoe beter de conditie.

Niet elk sporthorloge heeft het, maar de functie ‘back to start’ is vooral handig als je in een onbekend gebied traint. Ben je op vakantie en weet je de weg niet meer terug naar je hotel, appartement of camping? Klik op ‘back to start’ en het sporthorloge leidt je naar je vertrekpunt.

Hoe duurder het sporthorloge is, hoe uitgebreider de functies zijn. Laat je online of in een hardloopspeciaalzaak goed informeren over het aanbod van sporthorloges. Vergeet niet te vermelden welke afstanden je loopt en wat je ambities zijn. Aangezien elk horloge een bepaalde accuduur heeft is dat van essentieel belang. Logischerwijs heeft een trailrunner meer accu nodig, dan iemand die vijf kilometer loopt.

Twijfel jij nog of je wel een sporthorloge moet aanschaffen omdat je ze te duur vindt? Geen paniek! Tegenwoordig worden bij Coolblue, All4running, Bol.com en Dakasport kwalitatieve sporthorloges aangeboden vanaf € 100 euro. (bron)

Geen opmerkingen: