dinsdag 14 augustus 2018

Hardlopen met of zonder ondergoed: wat is handig?

Goed sportondergoed zorgt ervoor dat dit zweet juist daar zo snel mogelijk wordt opgenomen en weggevoerd, zodat je huid altijd droog blijft aanvoelen
Als hardlopers besteden we best wat geld aan materiaal. We letten niet per definitie op de kleintjes. We kopen immers goede hardloopschoenen, sokken, horloges, petjes, drinkbanden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar besteden we ook wel voldoende aandacht aan ons ondergoed?

Het is een goede vraag. Want hoeveel aandacht besteden wij - lopers - nu eigenlijk aan de stof die het dichtst bij onze huid en - minstens zo belangrijk - gevoelige delen ligt. Het kledingstuk dat flink kan irriteren als je gaat voor de verkeerde stof, kan schuren en na een klein stukje lopen al behoorlijk ongemakkelijk kan zitten. Inderdaad, we hebben het dus over ondergoed. Of plat gezegd en meer gespecificeerd: de onderbroek.

We spreken natuurlijk regelmatig over van alles, dus ook over kleding. De nieuwste shorts, shirts, schoenen. Blarenpleisters. Maar eigenlijk bijna nooit over welke onderbroek iemand draagt. Je hebt het er gewoon niet zo heel snel over, het is nu eenmaal een beetje persoonlijk, terwijl het misschien wel één van de belangrijkste kledingstukken is als je er op uit gaat voor een rondje hardlopen.

Er zijn natuurlijk lopers die er voor kiezen om geen onderbroek te dragen. Het kan, het is en blijft een persoonlijke keuze. Maar misschien verstandiger is het om toch een goede slip of boxer te dragen, des te meer tijdens deze warme zomerdagen. Waarom? Omdat je zweet. En niet zo'n beetje ook, natuurlijk. Dat hoeven we jullie niet te vertellen. De bezwete huid voelt vaak wat ongemakkelijk en het vocht en  zout dat zich opstapelt kan voor flinke irritaties zorgen. Ook rond die delen waar je het dus liever niet met elkaar over hebt.

Goed sportondergoed zorgt ervoor dat dit zweet juist daar zo snel mogelijk wordt opgenomen en weggevoerd, zodat je huid altijd droog blijft aanvoelen. En hardloopondergoed is ademend waardoor de extra laag stof helemaal niet zo warm aanvoelt. Probeer wel voor een naadloze variant te kiezen, zodat je nooit last krijgt van de naden die tegen de huid liggen. Zo'n naad kan uiteraard voor irritaties zorgen. Het fijne aan sportondergoed is dat het ontwikkeld is om met je mee te bewegen, zonder dat het daarbij omhoog kruipt of beweegt op plekken waar het dat niet zou moeten doen.

Omdat goed hardloopondergoed ook nog eens anti-bacterieel is, gaat het niet alleen nare luchtjes tegen, maar zorgt het er ook voor dat de kans op irritaties en zelfs infecties klein is. Dit is met name erg belangrijk voor lopers die veel en lang trainen. (bron)

Geen opmerkingen: