dinsdag 21 augustus 2018

Hoe ga je om met hoge nood tijdens hardlopen?

Hoe ga je om met hoge nood tijdens hardlopen? Vijf tips
Iedere hardloper heeft het wel eens meegemaakt. Hoge nood tijdens een training of een wedstrijd. Natuurlijk is het niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel de kans dat het gebeurt beïnvloeden.

1.    Gebruik Imodium
Bij veel hardlopers maakt Imodium onderdeel uit van de voorbereiding. Imodium is een middel tegen diarree en zorgt ervoor dat de ontlasting minder vloeibaar wordt. Natuurlijk moet je er altijd voor zorgen dat je lichaam voor een wedstrijd zo leeg mogelijk is, maar om toch de kans op een ongemakkelijke onderbreking te reduceren is gebruik van Imodium aan te bevelen. Daarbij is het wel verstandig om het niet voor het eerst bij een wedstrijd te doen, maar om een paar keer het te proberen bij trainingen zodat je weet hoe je lichaam erop reageert.

2.    Eet goed en op het juiste moment
De tijd waarop en hetgene wat je eet hebben een grote invloed op je toiletgebruik. Als je een vroege training of wedstrijd op het programma hebt staan is het verstandig om de dag ervoor niet te laat – tussen vijf en zeven uur ’s middags – te eten, zodat je lichaam tijd genoeg heeft om het voor de training of wedstrijd te lozen. Het is ook verstandig om voorafgaand aan een race goed bij te houden hoe je lichaam op verschillende soorten voedsel reageert. Dat varieert namelijk per hardloper. Er is wel een gouden regel: probeer nooit een nieuw soort voedsel vlak voor een belangrijke race.

3.    Sta vroeg op
Het is verstandig om de tijd te nemen, wanneer je in de ochtend moet hardlopen. Professionele atleten nemen daar vaak wel drie uur de tijd voor. Dat komt omdat je lichaam zo de tijd heeft om normaal te gaan functioneren. Daarbij is het goed om veel water en koffie te drinken en licht te ontbijten. Als je geen reguliere koffiedrinker bent, is het overigens onverstandig om dit op de racedag wel te doen, omdat je lichaam dan heftig op de cafeïne kan reageren.

4.    Doe een warming-up
Een paar kilometer joggen voorafgaand aan een race heeft vele lichamelijke voordelen. Een daarvan is dat het je ingewanden laat ontspannen. Het is daarom goed om zo’n drie kwartier voor de race 15 tot 20 minuten te joggen. Het warmt je spieren op en zorgt ervoor dat je ingewanden hun laatste inhoud willen lozen. Bij de neiging die inhoud te willen lozen komt ook een psychische reactie bij: je lichaam reageert op de spanning en zenuwen die elke hardloper vlak voor een race voelt.

5.    Bereid je goed voor
Ondanks al deze tips kan het toch voorkomen dat je tijdens een race toch hoge nood krijgt. Dan is het goed om te weten waar tijdens een race de sanitaire voorzieningen zijn. Meestal staat dit op de website van de organisatoren aangegeven. Door dit vantevoren uit te zoeken, heb je van binnen al rust tijdens de race. Weten dat over een halve kilometer een sanitaire stop beschikbaar is, geeft je lichaam de rust om het nog even vol te houden. (bron)

Geen opmerkingen: