woensdag 11 maart 2020

Laatste weken tot de marathon: stoppen met alcohol?

Ongeacht de reden, alcohol en hardlopen hebben een verband
Uit onderzoek blijkt dat we als we meer trainen, we ook meer alcohol drinken. Misschien zien we een biertje als beloning voor de aantal kilometers die we hebben afgelegd of misschien gaan loopgroepjes eerder naar happy hour. Ongeacht de reden, alcohol en hardlopen hebben een verband.

Is dat wel slim in aanloop naar een marathon?
Niemand is immuun voor de gevolgen die alcohol op je gezondheid heeft. Of je je pr wilt verbeteren of de marathon van Amsterdam gaat lopen, het kan een goed idee zijn om tijdelijk geen alcohol te drinken. Naast dat je natuurlijk geen kater meer krijgt, zijn er namelijk ook andere redenen om de alcohol te laten voor wat het is. 

Herstel
Na een zware training of wedstrijd denk je dat je wel een biertje verdient. Je hebt dorst en je wil jezelf belonen. Helaas zal alcohol alleen maar voor uitdroging zorgen. Wat je herstel beïnvloedt. Wil je toch een biertje drinken, drink dan eerst een paar glazen water en vul dit aan met wat eiwitten. Dan heb je in ieder geval eerst je energievoorraad en vochtinname aangevuld.

Slaap
Wie voelt zich ooit helemaal uitgerust na een avondje drinken? Door alcohol slaap je namelijk slechter. En we weten allemaal hoe belangrijk slaap en rust is tijdens de training. Als je je slaapritme wordt verstoord, verandert ook je hormoonhuishouding waardoor je minder antistoffen aanmaakt. En dit voorkomt dat je ziek wordt. Vermoeidheid kan ook leiden tot te veel eten en cafeïne drinken, maar ook zorgen dat je inefficiënt traint.

Lege calorieën
Een glas alcohol zit bomvol calorieën, lege calorieën. Ze bieden geen voedingswaarde en zorgen mogelijk dat je aankomt of dat je juist niet afvalt. Jammer als al dat harde werk in de sportschool of op de baan helemaal voor niks is geweest toch?

Negatief invloed op je spieren
Verschillende studies hebben ontdekt dat alcoholgebruik het gebruik van glucose en aminozuren in de spieren vermindert. Ook beïnvloedt het je stofwisseling en kan je door alcohol minder goed glucose opslaan in je spieren. 

Meer spanning
Hoewel je misschien denkt dat een glas wijn je kan helpen te ontspannen, verhoogt het eigenlijk de hoeveelheid stresshormoon cortisol in je lichaam.  En cortisol kan je menselijk groeihormoon tot 70 procent verminderen waardoor je spieren moeilijker herstellen.

Verminderde snelheid
Volgens onderzoek van de American College of Sports Medicine kan zelfs een klein hoeveelheid alcohol negatief invloed hebben psychomotorische vaardigheden, maximale aerobe vermogen en temperatuurregulatie in je lichaam tijdens trainen, wat weer negatief invloed zou kunnen hebben op je prestaties op de dag van de wedstrijd.

Alcohol heeft dus duidelijk invloed op je prestaties, maar uiteindelijk ligt het aan jou. Er zijn namelijk ook voordelen aan alcohol, zoals antioxidanten en ontstekingsremmers. Jij moet dus zelf bepalen of je het wil of niet. Als je een van de vele lopers bent die geniet van een biertje na een wedstrijd of een wijntje bij het eten, doe dat dan vooral. Maar zorg dat je voordat je alcohol drinkt je vocht hebt aangevuld. (bron)

Geen opmerkingen: