zaterdag 7 maart 2020

Verslag en voorbereiding op de Francorchamps Marathon in Spa (België)

Theo Neerhof (links) en Peter Ebbers
Via Loopgroep Zandloper zijn we met een stel sportievelingen, afgelopen november gestart aan ons marathon traject richting Zaltbommel op 9 februari 2020. Met een aantal van 3 of 4 trainingsmomenten in de week ging het eigenlijk best goed in deze winter, het rustige winter weer helpt hier dan wel aan mee. Eerst hebben we alle Boekelder crossen gelopen met, of ervoor of na de wedstrijd, nog een duurloopje. In december natuurlijk de Montferlandrun, vind ik persoonlijk de mooiste wedstrijd van het jaar, met zijn heuvels en dalen, zelfs hier een pr gelopen deze keer. Verder in deze maand werden de aantallen kilometers al verder opgetrokken om de belasting al wat te testen. Als afsluitende wedstrijd in het oude jaar de DEO-Loop in Borculo gedaan om wat wedstrijd ritme op te doen.

Vroeg in het nieuwe jaar was de Halve Marathon van Wesel de eerste wedstrijd, wel in een rustig opbouwende ronde tempo. Een pittige heuveltraining in Barchem was de volgende klus en een week later de testwedstrijd in de Veldhoek over 27 km. Daarna nog 1x een lange duurloop over 30 km en we dachten als groep gereed te zijn voor de marathon. Eigenlijk waren er tot nu toe weinig problemen maar zoals zo vaak is dit maar schijn. In de groep kwamen de eerste blessure problemen opzetten en de griep begint dan ook toe te slaan bij een enkeling. (toen was er nog geen coronavirus gevaar, maar de gewone griep). Voor de lopers die over bleven  was het al wel duidelijk dat door de naderende storm het in Zaltbommel behoorlijk zwaar ging worden op de dijkweggetjes ! Toch gingen we ervoor, het ging ons allemaal lukken, als we maar in een grotere groep blijven lopen en niet in je eentje tegen die wind opboksen.

En dan is het zover, volledig in de focus op weg naar Zaltbommel en dan op het laatste moment, afgelast wegens de storm! Op dat moment is de teleurstelling heel erg groot en weet je even niet wat je ermee aan moet. Zoveel energie die je niet kwijt kunt op dat moment. De volgende dag de teleurstelling deels verwerkt en de hoop gevestigd om een week later de Bertlicher Strassenlauf marathon te doen , maar deze werd ook weer 1 dag voor de start afgelast wegens weer een storm! Omdat een deel van de groep een trial is gaan doen is er inmiddels geen sprake meer van een groep, maar bleef ik als enigste over die heel graag een marathon wilde doen. Met het zoeken op het internet kom ik weer een week later uit bij een marathon in Groningen; de Hoornsemeer marathon. Maar ook deze gaat aan mij voorbij want het is al volgeboekt helaas.

Tja en nu dan, de kalender geeft in deze tijd van het jaar weinig alternatieven. Ik had zelf ook nog een kleine verbouwing gepland over 2 weken dus ik was beperkt in mijn keuze. Toch staat er nog eentje gepland op 7 maart, de Spa Francorchamps Marathon op het  autorace circuit in België. Dat deze zwaar is, is al snel duidelijk, gezien de heuvels, toch het is nu of nooit. Na 3 dagen bedenktijd toch maar opgegeven, deze marathon vind dan wel 4 weken later plaats dan die van Zaltbommel! Doordat je al zoveel  trainingsarbeid erin gestopt hebt ga je je grenzen verleggen en volgens het trainingsschema ben je eigenlijk veel te laat met deze marathon. Maar goed we houden moed en gaan het proberen om deze uit te lopen of in ieder geval een poging te doen. Intussen komt het Corona virus langzaam steeds dichterbij en ik denk bij mezelf , deze word vast ook weer afgelast, maar uiteindelijk gaat het toch door! Samen met mijn vriendin, mijn broer en collega loper Peter op naar België op 7 maart.

We waren al vroeg op het circuit en konden nog lekker wat rondkijken en een kopje koffie drinken en genieten van de plekken waar je normaal niet snel komt. De pitboxen staan nu in gebruik als nummerafgifte, kleedruimte en sporttassen opslag , wel grappig eigenlijk. Wat is dit een prachtige locatie om te lopen zeg ,het glooiende asfalt slingert zo mooi door de heuvels. De start van de marathon is om 11.00 uur en het aantal deelnemers ligt rond de 60 personen waaronder 3 vrouwen. Het circuit is precies 7 km lang, dus dat worden 6 rondjes vandaag. Mijn plan was om het eerste rondje maar eens rustig aan te doen en ook om te verkennen waar de zwaardere delen van het circuit liggen. Het zwaarste punt is snel duidelijk dit is Eau Rouge of de muur van Raidillon, deze stijgt op 240 meter lengte zo n 24 meter in hoogte! (zie foto)

De eerste keer er aan op, dan denk je , tja het is zwaar maar te doen ,maar het word elke ronde zwaarder, het lijkt wel of die bult steeds hoger en langer word. De volgende 3 rondjes ging dit nog steeds hardlopend, maar de laatste 2 rondjes kon ik het alleen nog wandelend doen , hardlopend lukte gewoon niet meer ! Na 2 1/2 uur  lopen komen ook de Halve Marathonners op de baan en hierna nog de lopers van de 14 km en 7 km afstanden. Peter is inmiddels dan ook gestart op zijn 14 km afstand en hij hoopt dat we gezamenlijk ons laatste rondje samen kunnen lopen zodat hij mij een beetje kan oppeppen. Helaas lukt dit niet omdat mijn ronde 5 in een tijd van 57 minuten gaat, dit is een gevolg van de kramp die ik krijg en hierdoor regelmatig moet wandelen. Na 4 uur en 11 minuten en 9 seconden kom ik gesloopt over de finish en ben ik 35e van de 55 gefinishte. Wat waren de laatste 2 rondjes zwaar zeg, de delen die heuvel afwaarts gaan zijn dan een geschenk uit de hemel lijkt het wel. De laatste 500 meter is Peter met mij mee gerend en dit heeft enorm geholpen, heel erg fijn was dat, nogmaals bedankt Peter.

Kwam de kramp nu door de heuvels of door de kluswerkzaamheden thuis in de laatste week voor de Marathon , of door de te lang uitgestelde datum ??? Het lag niet aan de voorbereiding, deze was perfect. Want normaal heb ik nooit kramp, het maakt ook niet uit, het ging erom om deze marathon uit te lopen en dat is gelukkig gelukt. Heel heel heel erg blij dat mijn tweede marathon er op zit , een ding is mij wel duidelijk , deze locatie is niet geschikt om een snelle tijd neer te zetten. Maar is er wel eentje die je nooit meer vergeet!

Theo Neerhof
Theo op de Eau Rouge (de muur van Raidillon), deze stijgt op 240 meter lengte zo'n 24 meter!

Geen opmerkingen: