zondag 1 maart 2020

Vorden 33e Achtkastelenloop - 30 km - 2:53:01 uur - 44e plaats M55

Lienke te Brake, Tonny Baten, Geert Wevers, Gerjo Wevers en Andre Bruil
Ongeveer 30 jaar loop ik al hard maar een 30 kilometer wedstrijd heeft nog nooit op mijn programma gestaan. Ook heb ik nog nooit aan een wedstrijd in Vorden mee gedaan, maar met alles moet eens een eerste keer zijn en dat is het vandaag. Nadat ik Theo Stronks en Wim Brinkman thuis opgehaald heb, draaien we nog even bij AVA'70 langs om Rudi Lammers ook mee te nemen. Ruim een uur voor de start zijn we gearriveerd bij sporthal 't Jebbink in Vorden. Het is er al gezellig druk en we komen veel bekenden tegen. 

De Achtkastelenloop is een vlot parcours met weinig hoogteverschillen, grotendeels over asfaltwegen, soms over nostalgische klinkertjes en verharde fietspaden. Veel hardlopers gebruiken de 30 kilometer als ideale voorbereiding op de marathon van Rotterdam, Utrecht en Enschede. Met ongeveer 60 Avajanen en Aaltenaren staan we aan de start van deze prachtige bosrijke loop. Het startschot voor de 10, 20 en 30 kilometer valt gelijktijdig om 12.15 uur.

In een tempo van net onder de zes minuten per kilometer komen we in een mooi AVA'70 groepje te lopen. Het is heerlijk loopweer en er wordt nog volop gepraat onderweg. Na een kilometer of zeven wordt ik ingehaald door drie pacers die een mooi groepje achter zich aan hebben lopen. Op de ballonnen staat een tijd van 2.52 uur en dit staat gelijk aan 5.45 minuten per kilometer. Ik wil toch eens zien hoe dit voelt en besluit met deze groep mee te gaan. De AVA'70 atleten lopen in de volgende kilometers langzaam bij me vandaan maar ik kan ze onderweg geregeld in de verte zien.

Na ruim 12.5 kilometer komen we langs het 'oude' bedrijf van mijn zoon Bram, waar we enkele weken geleden nog onze eerste lange duurloop van 30 kilometer van Medler naar Aalten begonnen. Even later gaan we voor de tweede keer de spoorbaan van Winterswijk naar Zutphen over en een verkeersregelaar moet hier alles in goede banen leiden als de seinen eens op rood springen. In deze pacersgroep loopt ook een vrouw mee en al pratend geeft deze Doetinchemse aan dat ze een collega is van clubgenoot Herman te Lindert en dat ze in Rotterdam met de marathon een tijd van net onder de vier uur wil lopen. Ze heeft nog voldoende energie over want ze blijft aan het praten.

Bij mij gaat het ook lekker en de kilometers tikken langzaam weg. Bij iedere drankpost neem ik even de tijd en drink ik een beker water of sportdrank. Bij de 25 kilometer kom ik in ongeveer dezelfde tijd (2.25 uur) door als toen ik met de 25 kilometer van de Midwinter Marathon over de finish kwam. Nog 5 kilometer dus en ik kan goed bij de pacers blijven. Ze blijven op het beoogde tempo lopen, al zijn ze wat later dan mij gestart. In de verte zien we al weer de bebouwde kom van Vorden opduiken en dan kan het ook niet meer zo ver zijn. In een tijd van dik onder de drie uur kom ik over de finish.

Met 1430 deelnemers was de 33e editie van de Achtkastelenloop groter dan ooit. Onder het genot van een bescheiden zonnetje maar met een frisse wind hebben we enkele uren kunnen genieten van de mooie omgeving van het Acht-kastelendorp Vorden. Aan de finish is er nog een mooie medaille en een bosje narcissen van de sponsor. De 3e lange duurloop zit er op, nog enkele te gaan!
In het startvak, net voor het begin van de wedstrijd

Geen opmerkingen: