woensdag 25 maart 2020

Veelgestelde vragen over hardlopen in deze coronatijden

De situatie rond het coronavirus ontwikkelt zich snel. Ga voor updates of aanvullende informatie over het coronavirus naar www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Of bel naar 0800-1351.
Terwijl het coronavirus zich blijft verspreiden en wedstrijden massaal worden afgelast, hebben veel lopers vragen over hun wekelijkse rondje. Wij vroegen David Nieman, hoogleraar aan de Appalachian State University en directeur van het Human Performance Lab van het North Carolina Research Campus en Brian Labus, docent aan de School of Public Health van de University of Nevada Las Vegas, om de meest gestelde vragen van hardlopers te helpen beantwoorden.

1. Is het veilig om buiten hard te lopen?
Ja, zo lang het is toegestaan kun je gewoon buiten blijven hardlopen, zolang je groepen mijdt en niet ziek bent. (Lees ook Hardlopen in het COVID-19 tijdperk voor verdere aanbevelingen.) 30 Tot 60 minuten matige tot stevige activiteit is zelfs goed voor je immuunsysteem (je schild om virussen op afstand houden). Blijf je helemaal thuis, dan is het belangrijk om toch in beweging te blijven en iets aan kracht te doen.

‘Mensen denken overigens wel eens dat je griep, koorts of het coronavirus met inspanning kunt uitzweten. Dat is een mythe. Eigenlijk is het tegenovergestelde het geval,’ zegt Nieman. Als je ziek bent, moet je lichaam zich concentreren op herstel.

2. Kan ik het knopje van het stoplicht aanraken?
Er is meer onderzoek nodig, maar het lijkt erop dat het coronavirus buiten - door blootstelling aan zonlicht – niet lang overleeft. Over het algemeen zouden verkeersknoppen dus weinig virusmateriaal moeten bevatten, legde Nieman uit. Het kan wel problematisch zijn als iemand vlak voor het aanraken van een verkeersknop in zijn of haar hand hoest. Als je zo’n knop moet aanraken, raak daarna voor de zekerheid je gezicht dus niet aan. Nog beter: gebruik een handschoen, mouw of elleboog.

3. Kan coronavirus door zweet worden verspreid?
De overdracht van het coronavirus vindt doorgaans plaats tussen mensen die binnen anderhalve meter van elkaar staan, via nies- of hoestdruppeltjes – niet door zweet.

4. Ben ik besmettelijk als ik geen symptomen heb?
Hierover is nog te weinig bekend. Waarschijnlijk ben je besmettelijk vlak vóórdat je symptomen begint te vertonen, maar we weten niet hoe lang en hoe besmettelijk je dan precies bent. Het is logisch dat je besmettelijker bent als je hoest, maar we begrijpen de overdracht nog niet helemaal, zegt Labus.

‘Social distancing is nu het antwoord,’ zegt Nieman. Experts proberen nog steeds uit te zoeken hoe lang het virus op objecten overleeft. Het probleem is dat het zeer besmettelijk lijkt, gemakkelijk kan worden verspreid door hoesten en niezen en kan worden verspreid door mensen die denken dat ze niet ziek zijn. Daarom zijn handen wassen en je gezicht niet aanraken zo belangrijk.
  
5. Is mijn immuunsysteem na een zware training verzwakt?
Als je je glycogeenvoorraden uitput, functioneert je immuunsysteem niet zo goed als normaal. ‘Ik zou lopers daarom willen oproepen lange, intense runs te vermijden totdat we dit allemaal hebben doorstaan ​​en onder controle hebben gekregen,’ zegt Nieman. ‘Overdrijf het trainen niet. Maak je meer zorgen over gezondheid dan over je vorm.'

Dat betekent niet dat je helemaal moet stoppen met hardlopen of sporten. Er is een heel sterk verband tussen regelmatige lichaamsbeweging en een sterk immuunsysteem, dus de voordelen van hardlopen voor het immuunsysteem wegen op lange termijn veel zwaarder dan eventuele gevaren op korte termijn, zegt Labus.

6. Hoe gevaarlijk is spugen tijdens het lopen nu?
Je kunt het coronavirus verspreiden door te spugen, zegt Amy Treakle, specialist in infectieziekten bij The Polyclinic in Seattle. ‘Het virus wordt verspreid door nies- of hoestdruppeltjes en overdracht kan plaatsvinden als deze druppels de mond, neus of ogen van mensen in de buurt binnendringen. Spuug bevat speeksel, maar ook slijm,’ zegt ze. En helaas doen lopers het regelmatig, maar snot uit je neus schieten is niet beter, zegt Treakle. ‘Ik loop zelf ook wedstrijden en ik weet dat dit speelt.’

7. Hoe lang kan COVID-19 op kleding leven?
Experts kennen het risico van overdracht van het virus via oppervlakken zoals kleding nog niet, zegt Treakle. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat coronavirussen een paar uur tot meerdere dagen op een oppervlak zou kunnen overleven. Als je kleding wordt geraakt door spuug, raak het gebied dan niet aan en verander zo snel mogelijk van kleding. Was je handen daarna. Was je om kleding te desinfecteren in heet water en gebruik de hoge stand van je droger. (bron)

Geen opmerkingen: