donderdag 5 maart 2020

Squatten: waarom deze oefening van levensbelang is

Zitten in een squat positie is een van de meest natuurlijke bewegingen voor je lichaam
Last van je knieën, heupen of rug? Pijn tijdens het hardlopen? Probeer het volgende: ga met je voeten op heupbreedte staan, en maak een squat. Ga zo diep mogelijk, zonder te ver voorover te buigen en met je hielen op de grond. Als je hier moeite mee hebt, heb je het probleem van je pijn ontdekt.

'Zitten in een squat positie is een van de meest natuurlijke bewegingen voor je lichaam. De gewrichten en spieren die je nodig hebt om te hurken -je heupen, knieën, enkels, buikspieren en bilspieren- gebruik je tijdens vrijwel elke sport. Als je niet goed kunt hurken, zijn je gewrichten waarschijnlijk te stijf en je spieren te gespannen. Hierdoor verlies je het vermogen om goed te bewegen, wat weer invloed heeft op je knieën en rug', aldus bewegingsspecialist Roop Sihota.

Oorzaak van 't probleem
Stijve gewrichten en gespannen spieren kunnen leiden tot blessures en op de lange termijn tot een verkleinde range of motion. Dit is waarom squatten een van de belangrijkste oefeningen is die je kunt doen voor je welzijn. Vraag je jezelf af waarom je zoveel moeite hebt met deze cruciale oefening, terwijl mensen gemaakt zijn om in de squat positie te zitten?

Antwoord: zitten op een stoel, heel veel zitten. Een stoel vervangt de taak van je spieren. Sinds de basisschool, misschien zelfs kleuterschool, zit je waarschijnlijk al 8 uur per dag, vijf dagen in de week. Zitten op een stoel is comfortabel, maar je lichaam neemt hiervoor wel een onnatuurlijke houding aan, en dat gaat ten koste van je spieren.

Squatten is cruciaal
Als je op stoel zit worden je spieren uitgeschakeld omdat je lichaam al ondersteunt wordt. Hierdoor verkorten je heup- en enkelspieren. 'Dit leidt ertoe dat je heupen en enkels na verloop van tijd stroever worden en cruciale spiergroepen verzwakken. En strakke en zwakke spieren zijn een recept voor pijn, letsel en beperkte prestatiemogelijkheden. We moeten dus meer tijd besteden aan squatten', aldus fysiotherapeut Doug Kechijian.

Kechijian: 'Als een spier te strak wordt, sturen je hersenen pijnsignalen naar dit gebied om je aan te zetten tot bewegen. Ischias bijvoorbeeld -een chronische pijn in de kont- treedt op wanneer je heupspieren te strak worden. Met een foamroller en stretchen verlicht je tijdelijk de pijn, omdat je hiermee de spanning vermindert. Met squatten kun je de spieren permanent oprekken en de pijn verbannen.'

Sporten met te korte spieren is een slecht idee. Als je gaat hardlopen met immobiele enkels riskeer je een hamstring- of knieblessure. Zo leidt het een tot 't ander, en raakt de oorzaak van een blessure steeds verder van het gevolg.

Bewegingsspecialist Sihota: 'Op die manier kan onvermogen om te squatten leiden tot pijn op elke plek in 't lichaam. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen op het platteland uit sommige ontwikkelingslanden, waar de squat een veel voorkomende rustpositie is, de laagste incidentie hebben van houdingsgerelateerde problemen, zoals pijn in de onderrug.'

Workout
Leren squatten is niet alleen noodzakelijk om blessures te voorkomen, maar ook om het uiterste uit je workouts te halen. Als tijdens het deadliften je range of motion beperkt wordt door een gebrek aan flexibele heupen, dan zal je nooit die extra kilo's op je barbell kunnen gooien. En als je dat wel doet: blessures gegarandeerd.

Fatsoenlijk kunnen squatten is cruciaal voor een gezond lichaam, al helemaal als sporter. Je zult merken dat je minder last hebt van pijntjes en blessures. Je traint meer spieren in je gehele lichaam, en als toetje: het verbetert je prestaties. Je kan sneller rennen, meer deadliften en hoger springen. Squatten is goed voor alles, een wondermiddel dat niks kost, behalve doorzettingsvermogen. (bron)

Geen opmerkingen: