donderdag 17 juni 2021

Veel voorkomende oorzaken van wreefklachten

Wreefklachten gaan vaak gepaard met andere blessures, wanneer niet tijdig ingegrepen wordt

Pijn aan de wreef is een erg hinderlijke en veelvoorkomende klacht onder hardlopers. Wreefklachten gaan vaak gepaard met andere blessures, of kunnen deze veroorzaken wanneer niet tijdig ingegrepen wordt. Met de juiste schoenen, aangepaste zooltjes en handige veterstrik-technieken voorkom je vaak al veel leed.

Pijn aan de voet door een verhoogde wreef

Van een gemiddelde voet is de voetboog ongeveer 1,1 tot 1,3 centimeter hoog. Zo’n 5% van de mensen heeft echter een hogere voetboog, en dus ook een hogere wreef. Een hoge voetboog en wreef gaan gepaard met een aangespannen achillespees, gespannen voetzolen en tenen die neigen naar een klauwstand. Hierbij is het hielbeen lichtelijk naar binnen gekanteld en haalt de voet meer steun uit de buitenrand van de voet. Doordat er nauwelijks op de middenvoet wordt gesteund krijgen de voorvoet en de hiel het zwaar te verduren. De schokdemping van de voet wordt hiermee sterk teruggebracht. De leegte die de middenvoet achterlaat wordt opgevangen door andere gewrichten zoals de knieën, heupen, enkels en de rug. Wanneer dit langere tijd zo blijft, kunnen ook deze gewrichten klachten gaan vertonen. Confectiezolen in combinatie met de juiste hardloopschoenen kunnen vaak een goede oplossing geven.

Wreefpijn door mortonse neuralgie

Een mortonse neuralgie is een pijnlijke zenuwbeknelling in de voet, tussen de tenen. Dit ontstaat vaak door druk op de zenuw tussen twee middenvoetsbeentjes, waardoor een kenmerkend doof of brandend gevoel in de tenen of voorvoet ontstaat. Soms ontstaat er echter plotselinge pijn in de wreef welke doorloopt naar de tenen. Een platvoet of holvoet kan een oorzaak zijn. Ook kan een mortonse neuralgie ontstaan door het dragen van te klein (en te smal) schoeisel, veel lopen of staan en veelvuldig hurken in combinatie met een afwijkende voetstand. Behandeling bestaat uit het wegnemen van de overdruk op de zenuw. Dit kan op verschillende manieren: taping van de voet, een podotherapeutische inlegzool of wellicht een teenorthese. Bij onvoldoende effect kan soms een lokale infiltratie met onstekingsremmer of zelf chirurgisch ingrijpen noodzakelijk zijn.

Wreefpijn door irritatie van de schoenen

Voor mensen met een verhoogde wreef kunnen bepaalde typen loopschoenen zorgen voor pijnlijke klachten. Het schoeisel oefent druk uit op de wreef, waardoor wrijving ontstaat en uiteindelijk irritatie. Naast gedegen schoenadvies bij de hardloopspecialist kan aanpassen van de vetertechniek ook veel klachten helpen verdwijnen.

Tarsal boss: Pijnlijke bult op de wreef

Een andere, meer zeldzamere oorzaak voor wreefpijn is een botuitstulping die is ontstaan op de wreef, de ‘tarsal boss’. Dit ziet eruit als een kleine bobbel op de wreef. De tarsal boss kan diverse oorzaken hebben, zoals te strak sluitend schoeisel, overbelasting van de voetgewrichtjes door platvoeten of holvoeten en beginnende artrose (gewrichtsslijtage). Zorg voor voldoende ruimte in je schoenen en strik je veters niet te strak (of volgens een alternatieve vetertechniek). Bij aanhoudende klachten kan chirurgisch ingrijpen nodig zijn, wat dan weer als nadeel heeft dat het daarna ontstane litteken hinderlijke klachten kan geven. (bron)

Geen opmerkingen: