maandag 7 juni 2021

Waarom zit mijn oor dicht tijdens of na het sporten?

Je kunt gevaarlijke druk opbouwen in het binnenoor tijdens het hardlopen, sporten of zware inspanning

Misschien herken je dit als je wel eens een hele zware inspanning hebt geleverd, bijvoorbeeld tijdens een intensieve heuveltraining of krachttraining: Je oor slaat dicht. Het is een beetje te vergelijken met het moment van opstijgen in het vliegtuig bijvoorbeeld. Je voelt druk in je oor en hert geluid komt minder goed binnen. Een collega van de redactie van Runner's World had hier onlangs last van tijdens een heftige heuveltraining en vroeg hoe het kan dat je oor opeens dicht zit tijdens het sporten? Is het gevaarlijk en kan sporten op die manier gehoorschade opleveren? En niet onbelangrijk: Kan je voorkomen dat je oren dicht gaan zitten? Tijd voor wat research!

Oor dicht tijdens sporten gevaarlijk

Het blijkt dat zware inspanning inderdaad ervoor kan zorgen dat je oor dicht slaat. Dit lijkt (volgens Vedat Topsaka, otoloog en kno-arts in de Volkskrant) te komen doordat je lichaam bij intensieve work-out gaat verzuren, met het gevolg dat bepaalde geluidsgolven in het binnenoor niet goed worden omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Omdat al het zuurstof naar de spieren wordt gestuurd krijgen je oren te weinig zuurstof. Als je geboren wordt heb je circa 40 duizend haarcellen die de trilling van geluidsgolven in het binnenoor omzetten in elektrische signalen naar de hersenen. Continu verlies je wat van die 40 duizend haarcellen, maar als je de cellen door intensief sporten bedreigt met zuurstoftekort, sterven er al snel te veel af. Als dat lang duurt loop je risico op permanente gehoorschade.

Ditzelfde kan ook gebeuren als je je adem inhoudt. Het gevolg is dat je oren zuurstoftekort krijgen en je een gevaarlijke druk kunt opbouwen in het binnenoor en die kan dus schadelijk zijn voor je trommelvliezen. In het ergste geval kan dit zelfs tot permanente gehoorschade leiden.

Volgens Schonenberg.nl is het daarnaast mogelijk dat zeer intensieve inspanning die kracht en cardio met elkaar combineren, ervoor kan zorgen dat er kleine scheurtjes ontstaan in de membraan tussen het midden- en binnenoor. De vloeistof die daaruit lekt in het middenoor kan eveneens gehoorschade veroorzaken. Het inhouden van je adem is daarbij overigens dus een belangrijke factor omdat je daarmee een extra grote druk opbouwt.

Kort gezegd is het geen levensgevaarlijke situatie, maar zeker wel iets om op te letten en niet te vaak te laten gebeuren. Mocht je twijfelen of al snel last hebben van een dicht oor tijdens het sporten, raadpleeg dan zeker een arts of specialist.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je oor dicht gaat zitten?

Allereerst: blijf doorademen. En vergeet niet dat dit een teken is van je lichaam dat je misschien over je grens bent gegaan. Probeer te trainen met iets lichtere gewichten of minder zware intensiteit en werk langzaam naar meer kracht toe. (bron)

Geen opmerkingen: