maandag 28 juni 2021

Waarom zwellen mijn handen op tijdens het hardlopen of wandelen?

Herkenbaar probleem? Dit is de oorzaak.
-Veel lopers voelen bij warm weer hun handen opzwellen.

-Het zwaaien van je armen bij het lopen en je versnelde bloedsomloop zouden twee oorzaken kunnen hebben.

-Het kan helpen om je trainingen te verplaatsen naar een koeler moment op de dag.

Waarom zwellen je op tijdens het hardlopen

Als je ooit hebt gemerkt dat je handen opzwollen tijdens het hardlopen, of als je na afloop ziet dat je vingers gezwollen zijn, dan ben je zeker niet de enige. Hoewel het vaak subtiel is, komt het toch vaak voor. Daarom vroegen we William O. Roberts, arts aan de Universiteit van Minnesota, naar dit fenomeen.

Volgens Roberts zwellen je handen meestal op als het warm is buiten, maar is het geen teken van uitdroging. Het is eerder het tegenovergestelde: het opzwellen van handen en vingers kan een teken zijn van hyponatriëmie, wat optreedt als je te veel vocht drinkt tijdens het hardlopen, zegt hij.

'Tijdens het sporten neemt de bloedsomloop toe en in je hand zitten veel kleine bloedvaten die dan uitzetten,’ vertelt hij aan Runner's World. ‘Door de verhoogde bloedsomloop, kan er wat vochtlekkage optreden tussen de cellen. Die lekkage is waarschijnlijk de oorzaak van het opzwellen van je vingers.'

Zwaaien met je armen

Daarnaast kan het zwaaien met je armen tijdens het hardlopen ook bijdragen aan het vasthouden van vocht in je handen, omdat deze beweging de luchtbeweging langs je huid verhoogt en je dan meer warmte kwijt kan via je handen.

'Dit vocht wordt uiteindelijk weer opgenomen in de cellen of opgeruimd door het lymfesysteem,' zegt Roberts 'Dat proces is aan de gang terwijl je aan het lopen bent, maar er komt tijdens het lopen nog meer vocht bij dan er opgeruimd wordt. Zodra je stopt met sporten, zal het vocht weer worden opgenomen in het vaatstelsel of de omliggende cellen of verwijderd worden door de lymfeklieren.

Voorkomen dat je handen opzwellen tijdens het hardlopen of wandelen

De oplossing? Roberts zegt dat als je merkt dat je handen meer opzwellen als je hardloopt in de hitte, het kan helpen om je zware of lange trainingen te verplaatsen naar de koelere delen van de dag - 's ochtends of 's nachts.

Ringen afdoen is ook geen slecht idee - het laatste wat je wilt na een lange duurloop is worstelen om ze van je gezwollen vingers af te krijgen.

En het belangrijkste is dat je je drinkplan aanpast, vooral voor lange duurlopen die langer dan een uur duren of in de hitte en vochtigheid moeten plaatsvinden. Een recente studie, gepubliceerd in het European Journal of Applied Physiology,suggereert dat water drinken als je dorst krijgt zal leiden tot voldoende hydratatie aan het einde van een twee uur durende loop, ondanks de temperatuur. Luister goed naar je lichaam om te voorkomen dat je te veel drinkt, wat kan leiden tot symptomen van hyponatriëmie. (bron)

Geen opmerkingen: