dinsdag 22 juni 2021

Goes met zijn vele historische panden

De oude stadshaven van Goes

Goes is een stad op het schiereiland Zuid-Beveland, centraal gelegen in de provincie Zeeland. Goes laat zich prima te voet ontdekken en we halen onze schoenen tevoorschijn voor een leuk ommetje door de gezellige oude binnenstad.

Goes is in de tiende eeuw ontstaan aan de rand van een kreek. Vooral de eerste eeuwen groeide het stadje uit tot belangrijk handelscentrum. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd er een vesting langs de stad aangelegd die nog steeds deels zichtbaar is. Het oude centrum van Goes geniet sowieso beschermd stadsgezicht vanwege de vele historische panden. Vanaf de Oostwal kijk je bijvoorbeeld mooi uit over de Oostsingel met zijn fraaie huizen.

Ook de oude stadshaven geeft een mooi aangezicht. Waar vroeger vele schepen met koopwaar aanmeerden, liggen nu pleziervaartuigen aan de kade. De jachthaven ligt midden in de stad en heeft de mooiste pakhuizen op de kade staan. In het oog springen de gevels van wat nu restaurant Karel V is, met een historische trapgevel en ’t Soepuus. Door de namen van de straten rondom de haven (Turfkade en Bierkade) kom je te weten wat belangrijke handelsmiddelen waren voor Goes. Ook de grootte van de huizen aan de Grote Kade en de Kleine Kade vallen op.

Loop je door de straatjes in het historische centrum dan valt het ene mooie pand na het andere op, veelal rijksmonumenten waarop met sierlijke letters de namen staan van vroeger. De Grote Markt is het hart van de stad, met winkels, restaurants, terrassen en het monumentale stadhuis met op de achtergrond de Grote Kerk. Het oudste deel van het stadhuis is de grootste toren, die vroeger dienst deed als gevangenis, als waag en later nog als vleeshal. Tegenwoordig is het geen straf om hier opgesloten te zitten, het stadhuis doet nu dienst als lunchcafé.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Geen opmerkingen: