donderdag 2 september 2021

Hardlopend begeleidt Gerrit mensen met een beperking

Gerrit Voortman

De gemiddelde werkdag van ASICS Frontrunner Gerrit Voortman (58) bestaat uit zo’n 40 kilometer hardlopen. Hij begeleidt mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking om in beweging te komen, of neemt hen mee terwijl hij – al hardlopend – hun rolstoel vooruitduwt. Een koud kunstje voor de voormalige marathonloper.

Na een jarenlange carrière als wedstrijdatleet, kwam Gerrit zo’n 20 jaar geleden per toeval in aanraking met de gehandicaptenzorg. Vrienden van hem kregen een kind, Falco, met het Kleefstra syndroom – een zeldzame ontwikkelingsstoornis. Om de ouders wat zorg uit handen te nemen, logeerde Falco af en toe bij Gerrit en zijn vrouw. “Tijdens mijn hardlooptrainingen nam ik Falco mee in zijn rolstoel. Geweldig vond hij dat!” vertelt Gerrit. “Al snel kreeg ik de vraag of ik niet meer gehandicapte jongeren wilde begeleiden. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een ware dagtaak.”

In beweging

Naast zijn werkzaamheden als trainer bij HAC’63 in Hoogeveen, werkt Gerrit drie dagen in de week als activiteitenbegeleider voor Stichting De Trans in Emmen. Zijn doel: cliënten uit de dagelijkse sleur halen en in beweging brengen. “Ik werk met een heel gevarieerde doelgroep. Sommigen hebben gedragsproblemen en gaan hardlopend met mij mee, dan kunnen ze hun energie kwijt tijdens het sporten en keren ze rustiger terug,” laat Gerrit weten. “Anderen zijn door hun beperking aangewezen op een rolstoel. Al hardlopend duw ik ze dan vooruit. Heerlijk vinden ze het om de wind in hun gezicht te voelen. Soms laat ik ze vanuit hun rolstoel bepaalde oefeningen doen, zodat ze zelf ook in beweging komen.”

Eén van de cliënten die Gerrit leerde hardlopen is de verstandelijk beperkte Harron. Voordat hij met Gerrit ging trainen, woog hij meer dan 100 kg. “Harron kon voor geen meter hardlopen,” herinnert Gerrit zich. “We zijn begonnen met lange stukken wandelen en voegden daar korte stukjes hardlopen aan toe. Dat hebben we steeds verder uitgebreid. Nu kan hij het een uur lang volhouden.”

Intensieve werkdag

In totaal begeleidt Gerrit 20 tot 25 cliënten in de week. “Als ik bij de dagbesteding kom, staat iedereen altijd te springen om mee te gaan. Dat is een teken dat ze het leuk vinden, graag naar buiten gaan en actief bezig zijn.” Zodra Gerrit de ene cliënt weer thuis heeft afgezet, loopt hij door om de volgende op te halen. Dit betekent dat hij zelf een heleboel kilometers maakt, maar dat is de voormalig marathonloper gewend. “Ik vind het geweldig dat ik op deze manier van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Op een werkdag loop ik gemiddeld 35 tot 45 kilometer. Het hoeft gelukkig niet hard, dus het is goed vol te houden. Toch tikt het wel aan, na zo’n dag kom ik ’s avonds uitgeteld thuis.”

Waar Gerrit zelf altijd gefocust was op snelle tijden, leert hij van zijn cliënten het hardlopen opnieuw waarderen. “Ik beleef het hardlopen nu heel anders dan ik deed als wedstrijdatleet. Voor deze groep cliënten gaat het om het volbrengen van een bepaalde afstand, of dat in een half uur of drie kwartier gebeurt, maakt niet uit. Hardlopen is een doel op zich. Ik zie dat ze enorm genieten, daar haal ik heel veel voldoening uit.” (bron)

Geen opmerkingen: