dinsdag 31 oktober 2023

De invloed van stress op hardlopen

Te veel stress is niet goed voor je gezondheid

In tijden van stress helpt een rondje hardlopen je weer opladen. Je kunt je gedachten verzetten, een frisse neus halen en doorbreekt de waan van de dag. Zo kun jij er weer tegenaan! Zeker in deze tijd, met de voortdurende corona-pandemie, is dat belangrijk - want we ervaren nogal wat stress.

Thuiswerken en zorgen over gezondheid, werk en financiën zijn aan de orde van de dag. Daarbij komen minder mogelijkheden tot ontspanning vanwege de lock-down-maatregelen. De stress stapelt zich op en dat heeft invloed op de Nervus Vagus, de belangrijkste zenuw tussen onder andere de darmen en onze hersenen, die onze emoties en ons immuunsysteem reguleert. Dit zorgt ervoor dat we ons ook nog eens minder goed kunnen ontspannen ná stress. En dat is een slechte zaak, want te veel stress is niet goed voor je gezondheid.

Tijd voor actie

Stress is primair in feite niks anders dan dat ons lichaam zich klaarmaakt voor actie onder invloed van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Dit is gunstig bij het leveren van een sportprestatie. Je kunt daardoor nét even wat meer dan onder 'normale' omstandigheden. Goed voor een PR dus. Maar een te hoog stressniveau en langdurige stress verslechteren de prestaties.

Maag- en darmproblemen

Stress zorgt voor een toename van de snelheid van verbranding. Dit is te merken aan een hongerig gevoel, veel moeten plassen of vaker ontlasting dan normaal. Door een snellere passage van voedsel door de darmen worden voedingsstoffen minder goed opgenomen. Dit zorgt voor verminderde sportprestaties en een grotere kans op een hongerklop.

Hart en bloedvaten

Stress zorgt voor een verhoogde hartslag in rust, maar ook tijdens het sporten. Dit betekent dat je minder efficiënt je hartslagen kunt inzetten bij de looptrainingen: je zult doorgaans een mindere hoge snelheid halen in dezelfde hartslagzones. Zonde dus!

Vetopslag

Door een verhoging van het cortisolniveau in je bloed ontstaat een toename van vetopslag rondom de buikorganen. Dit vet is nadelig voor je sportprestatie. Ook verstoort cortisol de opname van eiwitten en koolhydraten, wat ongunstig is voor jouw prestatie- en herstelvermogen.

Slechte nachtrust

Lig je 's nachts weleens wakker? Ook dat kan het gevolg zijn van stress. Een hoog cortisol niveau verstoort namelijk de slaap. Je slaapt doorgaans slecht in, schrikt 's nachts wakker of wordt juist vroeg wakker. Een slechte nachtrust staat een goed lichamelijk en mentaal herstel in de weg.

Blessures

Al in de jaren '70 is uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed van stress op het krijgen van een blessure. 50% van de atleten die in het jaar voorafgaand aan het seizoen veel stressvolle gebeurtenissen had meegemaakt, kreeg een blessure. Ook in de onderzoeken daarna komt steeds weer naar voren dat er een relatie is tussen stressvolle levensgebeurtenissen en het risico op sportblessures.

Zet hardlopen in!

Stress heeft dus op allerlei manieren invloed op jouw sportprestaties. Maar sporten helpt óók om het stressniveau naar beneden te brengen. In drukke tijden is het dus zinvol wél te blijven sporten - maar doe dan liever een rustige (herstel) training in plaats van die geplande intervallen. Probeer daarbij extra aandacht te hebben voor gezonde voeding en voldoende slaap en probeer andere vormen van ontspanning op te zoeken, zoals yoga of meditatie. (bron)

Geen opmerkingen: