zaterdag 14 oktober 2023

Moeite met afvallen? 7 redenen waarom je juist aankomt tijdens je dieet

Je komt kilo's aan in plaats van dat je afvalt
Als je op dit artikel geklikt hebt dan herken je waarschijnlijk het volgende probleem: je hebt besloten ervoor te gaan, je bent gezonder gaan eten, meer gaan hardlopen en sporten en hoopt een paar kilo af te vallen. Maar dan gebeurt precies het tegenovergestelde. Je komt in kilo's aan in plaats van dat je afvalt. Hoe kan het dat je aankomt als je je best doet om af te vallen?

Voordat je de weegschaal ritueel verbrandt, willen we je laten weten dat dit heel vaak voorkomt. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken, die lang niet allemaal zeggen dat je op de verkeerde weg zit. Hier zijn zeven redenen waarom je aankomt als je wilt afvallen en wat je eraan kunt doen.

1. Weinig calorieën verbranden door teveel eten na training

Dit gebeurt al vrij snel: je hebt een rondje hardgelopen en denkt daarna iets te nonchalant dat je alles kan eten wat je wil. Je hebt immers een hoop calorieën verbrand, toch? Gevolg: je eet er weer meer aan dan dat je verbrand had. Je hoeft echt niet alle calorieën te tellen, maar het is wel goed om in de gaten te houden als je niet afvalt, of je niet per ongeluk meer bent gaan eten. Als je bijhoudt wat je extra eet en wat je extra had verbrand, naast wat je normaal gesproken eet, dan krijg je een aardig idee of je goed bezig bent of toch die extra energiereep van 350 kcal beter kan laten liggen.

2. Niet afvallen door vocht vasthouden

Trainen betekent ook kans op kleine spierscheurtjes. Die kleine beschadigingen in het spierweefsel zijn nodig om sterker te worden, maar kunnen er wel voor zorgen dat je spieren extra vocht gaan vasthouden. Gevolg? Je zwelt een beetje op en wordt wat zwaarder. Gelukkig is dit niet voor lange tijd, maar heeft even tijd nodig om je lichaam te laten wennen aan de nieuwe inspanningen. Let wel op dat je jouw rustdagen serieus neemt, zodat je sterker terug kan komen.

3. Zo lang duurt het voordat je afvalt

Het komt vaak voor dat hardlopers wat aankomen zodra ze intensief beginnen te trainen, zoals voor een marathon. Je spieren reageren namelijk op de toegenomen inspanningen door meer glycogeen op te slaan, en glycogeen bindt weer aan water waardoor de weegschaal een hoger getal aan zal tikken. Zodra je fitter wordt zal deze reactie van de spieren afnemen en ga je minder glycogeen vasthouden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het antwoord hier is dus echt geduld hebben. Kijk liever over een langere periode naar wat de weegschaal doet, in plaats van je te focussen op het getal dat hij enkel vandaag aanwijst.

4. Je bent aangekomen in spieren waardoor je niet afvalt

Spieren hebben een grotere dichtheid dan vet. Je lichaam ziet er met meer spieren en minder vet dan wellicht slanker uit, het kan best zijn dat het op de weegschaal lijkt alsof je niet bent afgevallen. Echter, je bent doordat je meer bent gaan sporten wel gezonder geworden en je ziet er strakker uit, dat is al genoeg reden om tevreden te zijn met het resultaat.

5. Je verliest geen gewicht door teveel HIIT workouts

Hoewel intervaltraining met een hoge intensiteit zeer effectief kunnen zijn als je jouw conditie wil verbeteren of wat wil afvallen, moet je niet vergeten dat sporten ook een stressreactie afgeeft in je lichaam. Over het algemeen genomen is de stress die vrijkomt tijdens intensief sporten een positieve vorm van stress, maar als je te veel traint kan je lichaam een stressreactie geven en verhoogt het de cortisol-productie. Een te hoog niveau aan cortisol in het bloed kan weer leiden tot een bepaalde vorm van insulineresistentie, lagere niveaus van schildklier-stimulerende hormonen en onderdrukking van de testosteronproductie bij mannen of de progesteron-productie bij vrouwen. Als je dit niet in de gaten hebt, kan het lastig zijn om af te vallen zonder dat je weet hoe het komt. Wil je voorkomen dat cortisol de boosdoener wordt al je wil afvallen? Zorg er dan voor dat niet meer dan 20% van je totaal aantal trainingen bestaat uit HIIT trainingen. Voorbeeld: als je 5x per week traint, doe dan maximaal 1 HIIT training.

6. Herstellen is belangrijk voor gewicht verliezen

Rustdagen zijn nodig om je lichaam te laten herstellen van de dagen waarop je intensief traint. Veel hardlopers zijn echter geneigd wel hard te trainen, maar niet voldoende te herstellen. De gevolgen hiervan zijn echter niet fraai, zo heb je een groter risico op chronische ontstekingen en een hormonale disbalans en beiden kunnen weer invloed hebben op je gewicht. Er bestaan sporthorloges die aangeven wanneer je weer voldoende bent hersteld. Maar je kan ook investeren in een speciale HRV hartslagband of smartwatch en daarmee je hartslagvariabiliteit bijhouden.

7. Je eet te weinig waardoor je niet afvalt

Het klinkt natuurlijk logisch: minder eten om af te vallen. Maar zo simpel is het soms niet. Je kan meer hardlopen en meer eten, of minder hardlopen en minder eten, maar meer hardlopen en minder eten werkt niet altijd. Het is belangrijk dat je jezelf blijft voeden met gezonde voedingsmiddelen die je ook extra helpen herstellen na een training. Door dat te doen blijf je het volhouden en zal je uiteindelijk ook makkelijker gewicht verliezen. Als je jezelf te veel tekort op brandstof, zal je niet alleen onvoldoende herstellen, je lichaam zal zich ook aanpassen door het metabolisme omlaag te brengen waardoor je minder hard kunt trainen. Zorg ervoor dat je voldoende eet en geen honger hebt door gezond te eten, bestaande uit volkoren producten, complexe koolhydraten, gezonden vetten en genoeg groenten en fruit. (bron)

Geen opmerkingen: