zondag 22 oktober 2023

Verslag van de Sonsbeek Parkrun in Arnhem

Hans Monasso

De parkrun is ondertussen een wereldwijd fenomeen. Op allerlei plekken in de wereld wordt eenmaal per week een 5km wedstrijd ergens in een park georganiseerd. De deelname is gratis en er is sprake van officiële tijdwaarneming met bijbehorende statistieken en ranglijsten. Het enige dat je hoeft te doen is je registreren op de website van Parkrun. Je krijgt dan een barcode die je bij elke wedstrijd mee moet nemen. Bij de finish van de race krijg je een tag met een barcode die je samen met je eigen barcode bij een van de vrijwilligers moet laten scannen. Zo wordt je in de uitslag opgenomen. Er is sprake van leeftijdscategorieën en ze maken gebruik van de WAVA leeftijdsindex. Het WAVA percentage maakt een eerlijk vergelijk met jongere hardlopers mogelijk en geeft aan waar je wereldwijd staat ten opzichte van andere lopers. 

Een van mijn Twitter-vrienden organiseert de wekelijkse parkrun in Arnhem dus besloot ik een keer die kant op te trekken. Omdat de aanvang 9 uur is vertrok ik redelijk op tijd uit Aalten want ik wilde ook het parcours nog even verkennen.  Vroeg in de ochtend parkeren in de buurt van het Sonsbeek park was nog geen enkel probleem. Ik zag dat de organisatie de pijlen al uitgezet had en besloot die dan maar gelijk hardlopend te volgen. De wedstrijd bestaat uit twee rondjes door het park met aan het eind een slinger richting finish. Na 1 kilometer loopt er een fikse helling omhoog, een beetje te vergelijken met de Romienendiek omhoog maar daarna mag je weer hard naar beneden. De route gaat door een van de mooiste parken, kent redelijk wat bochtjes, hoogteverschillen, mooie uitzichten en prachtige gebouwen. 

Bij de start trof ik naamgenoot en twittervriend Hans. Die was zo aardig me alles nog even helemaal uit te leggen en we liepen samen nog even een stukje warm. 58 lopers kwamen uiteindelijk opdagen. Let op, je hoeft je dus niet aan te melden voor de wedstrijd. Wel handig voor lopers zoals Erwin W. die zich nog weleens vergeten af te melden bij een wedstrijd. De wedstrijd werd gestart met “start parkrun!” Ik wilde beheerst beginnen, ook omdat ik de afgelopen week niet echt fit was, en liet de snelste lopers dan ook snel gaan. Uiteindelijk positioneerde ik me ergens op de 10de plek. De eerste ronde kwam ik door in 10:53 en uiteindelijk finishte ik op 21:48 op de 9de plek. Geen toptijd, maar wel heel tevreden gezien het parcours en mijn huidige conditie.

Leuk was dat ook Anne Luijten, die zich vorige week nog geplaatst had voor de marathon op de Olympische Spelen meeliep. Al met al kan ik iedereen deze parkrun aanraden. Laagdrempelig, wekelijks, vriendelijk, prachtig parcours, gratis en met tijdwaarneming. Een echte aanrader.

Hans Monasso 
Anne Luijten

Geen opmerkingen: