donderdag 13 januari 2022

Hoe werkt je vetverbranding precies?

De ideale hartslag voor vetverbranding
De omgang met vetten (en koolhydraten).
Om lekker te kunnen hardlopen hebben je spieren energie nodig. Dat is meestal geen probleem, omdat je lichaam voortdurend vetten en koolhydraten verbrandt. De vetvoorraad is enorm, zelfs magere hardlopers hebben voldoende vet om vele uren achter elkaar te lopen. De voorraad koolhydraten is echter beperkt, maar dat wordt pas een probleem als je langer dan een uur hardloopt. Als beginnende hardloper hoef je je daar dus geen zorgen over te maken. Koolhydraten (waaronder suikers) worden als glycogeen opgeslagen in de spieren en je lever. Als je langzaam loopt dan komt de energie vooral uit vetten, ga je wat sneller dan wordt de rol van koolhydraten steeds belangrijker.

Comfortabel lopen
Je uithoudingsvermogen zal steeds beter worden als je regelmatig traint en de trainingsbelasting geleidelijk opvoert. Je kunt het beste lopen met een snelheid die comfortabel aanvoelt. Dat houd je het langst vol. De vetverbranding is dus de hoofdleverancier van energie als je rustig hardloopt (een snelheid waarbij je onderweg nog een goed gesprek kunt voeren) en speelt bijna geen rol meer bij hoge snelheden. Dan haal je de energie vooral uit koolhydraten. Langeafstandlopers zijn gebaat bij een goed ontwikkeld vetverbrandingssysteem. Dat stelt je op den duur in staat om met dezelfde inspanning sneller en langer te lopen.


Zuiniger
Op de lange termijn, als je toe bent aan trainingen van een uur of langer, zul je dankzij een goed ontwikkelde vetverbranding zuiniger omspringen met de koolhydraten, zodat die voorraad voortaan minder snel opraakt. Af en toe een beetje sneller hardlopen kan ook geen kwaad en geeft meestal een goed gevoel. Ga je al te snel, dan worden de benen al vrij snel zwaar als gevolg van de verzuring.

Buiten adem
Je snelheid is dan zo groot, dat de verbranding van koolhydraten zonder voldoende zuurstof gebeurt. Je raakt buiten adem, de beenspieren worden zwaar en blokkeren, er rest je niets anders dan gas terug te nemen en misschien wel helemaal stoppen. Het punt waarop de verzuring toeslaat, wordt ook wel het omslagpunt, of de anaerobe drempel genoemd. Als beginnende hardloper kun je maar beter uit de buurt van dat punt blijven, zodat je niet voortijdig de training af moet breken. (bron)

Geen opmerkingen: