zaterdag 1 januari 2022

Jaaroverzicht 2021

Bezig aan de laatste kilometer van de Marathon van Rotterdam

De trainingen verlopen dit jaar gelukkig zonder blessures, al gaat het allemaal een stukje rustiger dan enkele jaren geleden, ik kan me er gelukkig goed bij neerleggen. Ook dit jaar kan er lang niet aan wedstrijden worden deelgenomen en dan heb je na een training wel eens de gedachte 'waar doe ik het allemaal voor'? Zeker als het dan ook nog regent, vroeg donker of rond het vriespunt is. Eigenlijk heeft iedere hardloper dan ook wel een doel nodig en met de organisatie van Aprils Prachtige Prijzenloop komt er een prachtig evenement om voor te strijden. Ieder weekend in deze maand staat er een 3, 5, 10 of 15 kilometer op het programma en de deelname hieraan is uitstekend. Ik merk wel dat ik het moeilijk vindt om alleen op een mooi tempo te kunnen lopen en de kilometers lijken voor mijn gevoel ook langer! Daarna heb ik nog enkele virtuele wedstrijdjes (halve marathon van Veldhoek en Aalten) gelopen.

De eerste officiële wedstrijd heb ik dit jaar pas op 12 september, de 30 kilometer van de Achtkastelenloop in Vorden, ik loop deze afstand in een mooi constant tempo van ruim 58 minuten per 10 kilometer. Gek genoeg was dit ook vorig jaar op 1 maart mijn laatste officiële wedstrijd. Ook toen was ik aan het trainen voor de Marathon van Rotterdam. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en is de marathon al verschillende keren door Covid 19 uitgesteld. De groep die in Rotterdam gaat lopen is inmiddels bijna gehalveerd, door blessures, een zwangerschap, medisch advies of motivatieproblemen maar ik wil het nog één keer proberen.

Gelukkig gaat hij dit najaar wel door en op zondag 24 oktober sta ik aan de start van mijn 2e marathon. In de zomermaanden heb ik voor mezelf een schema van 100 dagen gemaakt en dat betekent dat net na medio juli de trainingen beginnen, de maand daarvoor heb ik het bewust wat rustiger aan gedaan. De hele periode heb ik lekker door kunnen trainen, altijd bij daglicht en vaak ook nog onder heerlijke weersomstandigheden. Op één training na, verliepen deze ook zonder problemen. De week, voorafgaand aan de marathon, begint het toch wel wat te kriebelen. Aan de ene kant heb ik er veel zin in maar aan de andere kant kan ik er op bepaalde momenten ook tegen opzien. Mijn grootste doel is dan ook om over de eindstreep te komen, de tijd is van ondergeschikt belang.

De bus vertrekt al om 5.30 uur en zonder oponthoud kan de chauffeur de bus al rond 7.45 uur onderaan de Erasmusbrug parkeren, nog geen 250 meter van de startlijn. Een mooiere plek kan er niet gevonden worden. We mogen de bus ook als kleedgelegenheid gebruiken, dus we hebben alle tijd om nog een broodje te eten, wat te drinken of gewoon te rusten. Buiten is het nog erg fris maar het beloofd een prachtige dag te worden. Even na 9.30 uur wandelen we met ons allen naar de start, wensen elkaar succes en hebben we de verschillende startvakken opgezocht. Ik ben ingedeeld in wave 2 en dat betekent dat ik om 10:07 uur mag vertrekken. Ik ben maar een beetje aan de zijkant van het vak gaan staan, want het lijkt wel of 'corona' vergeten en voorbij is. Ik heb geen mondkapje gezien, al staan we natuurlijk allemaal wel in de koele buitenlucht. Na het prachtige 'You never walk alone' vanuit een hoogwerker door Lee Towers, volgt een daverend kanonschot en kunnen we beginnen aan 'Nederlands mooiste'.

Ik wil rustig starten met kilometers van rond de 6 minuten om later niet mezelf tegen te komen, het wordt al zwaar genoeg. Ik kan lang net iets onder deze tijd blijven lopen en het gaat lekker. Ongeveer halverwege is het nog steeds genieten en je merkt ook dat behalve de lopers, het publiek ook weer toe is aan de marathon. Ik ben ook verschillende jaren wezen kijken of heb een kortere afstand in Rotterdam gelopen maar zoveel publiek heb ik hier nog niet meegemaakt. Doordat je naam op het startnummer staat wordt je ook door onbekende mensen persoonlijke aangemoedigd en van de vele muziekbands, zangkoortjes en dj's die onderweg staan kan je echt van genieten.

De tweede keer dat ik de Erasmusbrug na 27 kilometer over ga, lijkt de brug al hoger dan de eerste keer maar het geweldige AVA'70 publiek met hun grote AVA'70- en Achterhoekvlag geven me een enorme boost. Ik loop de tunnel onder het Churchillplein door en even later staan Ina, Merle en Bram me aan te moedigen. Ik neem een flesje drinken en een stuk banaan aan en loop verder. Tom heeft een stationsfiets gehuurd en heb ik onderweg wel een keer of zeven gezien, erg leuk allemaal. Het grote voordeel van de Marathon Rotterdam app is, dat ze precies kunnen zien waar je op dat moment loopt. Ik heb er inmiddels 30 kilometer opzitten in 2:55 uur. In mijn eerste marathon in 1995 was ik al bijna over de finish en nu moet ik de hele ronde rond de Kralingse Plas nog afleggen. Het loopt nog steeds erg lekker maar nu komen de gevreesde kilometers.

Even later merk dat ik wat lichte kramp in mijn bovenbenen krijg en de kilometers gaan voor mij wat langer duren. Het is jammer maar ook niet meer dan dat en ik zal de marathon ook zeker uitlopen al moet ik later ook een enkele keer even wandelen. Ik ben niet de enige die het zwaar heeft want overal zie ik atleten wandelen en sommigen zijn er zelfs nog veel slechter aan toe. Bij kilometer 39 kom ik door de volksbuurt Crooswijk en ik waan me hier even in een bergetappe van de Tour de France. Het publiek staat hier rijen dik te dansen, te hossen en te zingen en er blijft nog net een goeie twee meter over waar ik door kan lopen, wat een enthousiasme. Over kilometer 35 tot 40 doe ik bijna 35 minuten maar nu ben ik er dan ook bijna. Nog een laatste kilometer langs alle (Aaltense) supporters en een stop bij mijn familie, draai ik rechtsaf de Coolsingel op. Ik kijk nog een paar keer om of ik Theo zie lopen om dan net als in 1995 gezamenlijk hand in hand over de finish te gaan, maar ik zie hem nergens. Wat een enthousiasme heerst hier ook weer en de laatste paar honderd meter voelt als een ware triomftocht. Mijn tweede en laatste marathon zit er op, ik heb er bijna twee minuten per kilometer langer van mogen genieten als in 1995!

Na de Mararthon volgen nog enkele Boekeldercrossjes en daarna wordt de ene na de andere hardloopwedstrijd weer geannuleerd. Dan moeten we zelf maar weer wat verzinnen! Het organisatieteam van Aprils Prachtige Prijzenloop wordt weer van stal gehaald. Ze heeft immers bewezen om zo maar uit het niets een prachtig hardloopevent op de benen te zetten, dus dat moet nog een keer weer lukken! Voor 7 heuvels hoeven we niet naar Nijmegen of naar het Monfertland, die hebben we hier ook wel. We hebben een mooie route uitgezet van 15 km, over 7 heuveltoppen van Aalten en omgeving. Om de feestdagen een beetje sportief door te komen, mag je de route rennen tussen 19 en 31 december. De nummers 1, 7 en de 7e van onderen wint een prachtig T-shirtje met het Zevenbultenloop-logo, een unicum in de hardloopwereld! Voor dit evenement is de animo dan ook weer bijzonder groot en bijna alle credits hiervoor zijn dan ook voor Rinke ter Haar. Hij heeft een prachtige ronde uitgezet, die door sommige deelnemers in de laatste weken van het jaar zelfs enkele keren wordt gelopen.

Rond deze tijd geef ik mij ook op voor de Silvesterlauf in het Duitse Bocholt en meerdere leden van AVA'70 denken hier precies hetzelfde over. Ook mijn beide zonen Tom en Bram willen graag mee. Lekker op de laatste dag van het jaar nog even een wedstrijd meepikken waar het kan, al heb ik later nog wel heel even getwijfeld of ik er wel naar toe moest gaan. Voor de 5 kilometer hebben zich het maximum aantal van 500 deelnemers ingeschreven. Hiervan staan er 349 in de uitslagen en dat betekent dat er toch een goede 30% niet is komen opdagen. Op de warmste oudejaarsdag ooit gemeten rijden we met ons drieën de grens over. Na het checken van de corona-app en de ID kaart krijgen we ons startnummer. Het mondkapje mag alleen net voor de start- en onder de wedstrijd af en ook het publiek wordt er verschillende keren op attent gemaakt als ze deze niet dragen. In een tijd van 25.19 minuten kom ik over de streep. Tom en Bram staan dan al even op me te wachten en finishen in een nette tijd van 18.22 en 18.40 minuten. Dit smaakt echt weer naar meer en hopelijk gaat alles in 2022 weer de goede kant op! 

Geen opmerkingen: