zondag 16 januari 2022

Rotterdam, I’ll be back!

Rotterdam Erasmusbrug met de grote AVA'70 vlag

Vorige week, rond deze tijd, liep ik in het Kralingse Bos. Nou ja, lopen… Zeg maar strompelen. De benen vol kramp. En een hoofd vol met stemmen die zeiden “stop met deze waanzin”. Stoppen was echter geen optie. We waren met een mooie groep atleten dit avontuur aan gegaan. Als enige falende, in een bus vol euforische Avajanen die het wél gehaald hadden, zag ik niet zitten. Dan maar 4,5 uur als finischtijd. Het werd 4:08:08. Ik was weggegaan op 3:44 – 3:48 uur. De eerste 30 km gingen steady, samen met Wim Brinkman als wegkapitein en de diesels Walter en Evelien. De laatste 12 km gingen gepaard met felle krampen. Alweer…

Beste lezer van dit fijne weblog van neef Geert (die soepeltjes als een jonge god zijn marathon afwerkte, volop genietend van de prachtige ambiance): ik ga u niet wederom vermoeien met mijn zelfkritische dramatische analyse. Van mijn bloemrijke verklaringen van dit falen, vol zelf medelijden, zou u als lezer immers ook gemakkelijk in de kramp kunnen schieten.

Hoewel, falen…Natuurlijk overheerst nu het gevoel van trots. Ik heb ‘em toch maar uitgelopen. Het gevoel van falen kan alleen ontstaan als je niet voldoet aan de verwachtingen die je je zelf oplegt. Ik wil u als lezer eens meenemen in het ontstaansproces van dergelijke verwachtingen. Interessante materie, al zeg ik het zelf!

Ik houd er van om een plan te hebben. Als ontwerper doe ik de hele dagen niks anders: plannen maken. Dus als loper wil ik ook een plan: wat is een mogelijke tijd binnen de aanwezige omstandigheden? Wel nu, googelen dus. Op “marathontijd – voorspel – tools”. Zijn er zat van! Ik vond een handige, op de site van Prorun. Je kunt in een dergelijke tool een gelopen wedstrijd invullen, en de tool rekent de mogelijkheden voor je uit op de marathon. Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden moet ik toch wat, als onervaren marathonloper?

Zo liep ik op 22 juni de AVA 5 km wedstrijd op Sportpark Zuid in 20:14 minuten. Als ik deze uitslag invul in mijn tool, zou ik 3:18:15 moeten kunnen lopen op de marathon. Wauw! Dat is maar 6 minuten langzamer dan de ontketende Luuk te Brake!

Misschien iets te rooskleurig Rinke. Je bent immers altijd meer een Usian Bolt geweest dan een Kipchoge. Laat ik eens een ander wapenfeit invullen. Op 2 mei dit jaar heb ik voor mezelf een halve marathon gelopen. We hadden een prachtige Aprils Prachtige Prijzenloop achter de rug, en in deze flow ben ik een weekend later van Doetinchem naar Aalten gerend in 1:45:00. Best ontspannen. Als ik deze tijd invul, zou ik 3:40:00 kunnen lopen! Een minuut sneller dan mijn maatje Gerdy! Dat zou fantastisch zijn en hoop mogelijkheden bieden. In elk gesprek terloops laten vallen dat ik nét ietsjes sneller was... Lachen man.
Maar goed, misschien moet ik me een spiegel voor houden. De Achtkastelenloop in Vorden ging dramatisch. Na 2:43:00 uur strompelde ik na 30 km binnen. Als ik deze tijd invul in mijn tool, zou ik de marathon in 3:54:48 moeten kunnen lopen. Ik zou dan behoren tot het elite groepje van Evelien, Walter, Tonny en Henk-Jan. Kanjers die binnen de 4 uur op de Coolsingel toegejuicht werden. 

Ik besloot te gaan voor een redelijk gemiddelde: 3:44 – 3:48 uur. Van een beetje ambitie is nog niet iemand slechter geworden. Wel nu, ik dus wel. Als een oude, gebroken man kwam ik binnen. Er zijn schokkende beelden van. Hoe kapot ik ook was op de Coolsingel, ik wist het direct: ik ga terug. Sterker nog, ik moet terug! Vandaag niet meer, maar wel volgend jaar. Bam!

Toen ik thuiskwam, van een mooie dag met al mijn hardloopvrienden, vernam ik ontroerend hoe het thuisfront meegeleefd had. Mijn lief zei dat ze het feest graag ook eens van dichtbij mee wilde maken. Of ik niet nog een keertje mee wilde doen… Nou, je moet weten, voor mijn lief doe ik alles. Dus Rotterdam, I’ll be back!

En hoe hartverwarmend is het dat ik niet alleen hoef te lopen! You’ll never walk alone! Vrijdagavond hadden we een prachtige afterparty in Café Leuven. Ik had neef Geert al ingelicht van mijn plannen. Hij begreep het, zoals neven elkaar begrijpen. Geert heeft zich zelfs opgeworpen als coach. Prachtig!

Het plan om nog een keer te gaan werd door meerdere Avajanen enthousiast onthaald. We hadden immers nú de meters in de benen. Even een paar maanden kalm aan, om begin volgend jaar te trainen naar 10 april 2022: de marathon van Rotterdam. Dit is een kans die nooit meer terug komt. Dus Ingrid van Zolingen meldde zich spontaan aan. Ook Herman te Lindert, die door de griep de marathon niet uit kon lopen, zag dat het nu moest gebeuren. Evenals Cindy, Walter, Evelien, Henk-Jan, Tonny, Erwin, Jan te Brake. Zelfs neef Geert begon te twijfelen: toch een ultieme poging wagen om onder de 4 uur te duiken? Vooralsnog schrijf ik ‘em op als speler / coach. En Theo? Toch voor die allerlaatste gaan? En Arja? Nog net voor haar 50e haar de 3e marathon lopen? En Gerdy? Die 3.40 zit er in! En Luuk? Onder de 3 uur, je kunt het!

Op de Boekeldercross sprak ik Peter Ligterink: wil ook meedoen! De bus van Jos zit alweer bijna vol!

In mijn enthousiasme heb ik alvast een lijst opgesteld. Misschien ben ik in mijn opwinding iemand vergeten of ben ik te voorbarig geweest. Laat het maar even weten via de site van Geert.

Rotterdam, here we come! Kramp is een keuze!

Sportieve groet,

Rinke ter Haar

Deelnemers NN Rotterdam Marathon 10 april 2022:

1.Geert Wevers (toeschouwer(T)), 2.Rinke ter Haar, 3.Ingrid van Zolingen, 4.Herman te Lindert, 5.Cindy Brussé, 6.Walter Vaags, 7.Evelien Hillen, 8.Henk-Jan Legters, 9.Tonny Baten, 10.Erwin Wamelink, 11.Jan te Brake, 12.Peter Ligterink, 13.Andre Bruil (1/4M), 14.Gabrielle Bruil, 15.Wilco Bruil, 16.Katja Demkes (T), 17.Bjorn Demkes (T), 18.Gerjo Wevers, 19.Anky Bruil(T), 19.Linda Scholten, 20.Marco van Rijs(T), 21.Frank Roos(1/4M),  22.Denise van der Donk, 23.Jaap Oberink, 23.Roy Mengerink, 24.Wesley Huning, 25.Henk Lammers, 26.Mark te Brake,  27.Tim Mengerink, 28.Anna van Meurs (1/4M), 29.Gerdy Hoornenborg, 30.Rudi Meinen

3 opmerkingen:

Hans Monasso zei

Ik zal binnenkort eens de 25km testen en na de Boekeldercross eens een halve in een 1:50 proberen te lopen. Als dat allemaal goed gaat loop ik hem ook mee.

Gerjo Wevers zei

Ik loop ook mee !

Denise Eskes zei

Mooi doel,ik loop ook mee.