donderdag 1 maart 2018

Route van de maand maart 2018: Nijmegen, stad van grote contrasten

In de afgelopen jaren heb ik veel route's door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 47e route uit deze serie: Nijmegen, stad van grote contrasten. Groot zijn de contrasten in deze stad zeker. Zo loop je door het prachtige Kronenburgerpark, met een flinke vijver en een oude kruittoren en even later langs de statige herenhuizen waar de dames van plezier hun beroep uitoefenen. Daarna kom je langs 't Oude Weeshuis, de kapel van het Glashuis en over de vele terrasjes langs de gerenoveerde Waalkade en onderweg geniet je van het rondje om de imposante Stevenskerk. In het prachtige park Valkhof kuier je langs de middeleeuwse Sint-Nicolaaskapel en de Barbarossa-ruïne. Daarna komen de volgende contrasten in beeld: een oude kerk direct gevolgd door een hypermoderne koopgoot, het historische Stadhuis en de super gezellige Grote Markt met de Waag. Na het oude Concertgebouw De Vereeniging loop je over het dak van de gigantische Keizer Karelparkeergarage (300 meter lang en 2 verdiepingen diep) terug naar het station.


Route 47: Nijmegen, stad van grote contrasten
Afstand: 5,7 kilometer
Start: Station Stationsplein 6 - 6512 AB Nijmegen
Bewegwijzerd: Nee
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum 
Laatst aangepast: 1 maart 2018
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproute's in de omgeving van Aalten

01.Gelijk, je staat met de rug naar het station, op het stationsplein LA naar het busstation, passeer deze links van u en daarna RA
02.Je loopt dan aan de linkerkant van de weg die onder het spoor vandaan komt (Burg. Hustinxstraat/Tunnelweg)
03.Bij het grote kruispunt eerst de 2 rijbanen oversteken en voor huisnummer 2 LA
04.Na Residentie Croonenburgh strak rechts van je gepasseerd te hebben het Kronenburgerpark in en op de grote Y rechts aanhouden, dan zie je rechts een hertenkampje
*Het Kronenburgerpark is in 1880 aangelegd door de Leuvense tuinarchitect Lievin Roesseels. Dominant staat de Kruittoren op de voorgrond, die gebouwd werd in 1425. De vijver is voortgekomen uit een oude haven. Achter de Kruittoren is ronddeel de Romeinse Voet zichtbaar.Daarachter de oude Sint Jacobs- of Polmolen, die was gebouwd op de Sint Jacobstoren. De molen werd in 1887 afgebroken.
05.Bij de daarop volgende speelplek LA en volg één van de dalende paden naar een vijver, welke u beneden links van u passeert
06.Ruim voor de kruittoren LA het brugje over en RA langs de andere kant van de vijver verder gaan
07.Na de flauwe rechterbocht om die vijver op de asfaltpadenkruising LA
08.Na de viskraam op het pleintje RA, via de zebra de Parkweg oversteken en schuin LA (Nieuwe Markt)
09.Bij huisnummer 25 met de rechterbocht mee (Oude Haven)
10.Pas na huisnummer 68 RA (Papengas) en loop dit straatje uit
11.Aan het einde in de winkelstraat LA (Lange Hezelstraat)
12.Op het plein (Ganzeheuvel) aan de linkerkant van Koffiehuis De Heerlijckheid de Zuiderkerktrappen beklimmen
13.Loop daarna tegen de klok in een bijna volledig rondje om de Stevenskerk
*De Grote Kerk of Sint-Stevenskerk, in de volksmond meestal Stevenskerk genoemd, is de oudste en grootste kerk van Nijmegen. De kerk is gebouwd op een kleine heuvel, de Hundisburg. De kerk werd zwaar getroffen bij het bombardement van 1944, maar werd tot 1969 heropgebouwd. Tegenwoordig wordt het gebouw vooral gebruikt voor wekelijkse oecumenische kerkdiensten, orgelconcerten op het befaamde Königorgel, tentoonstellingen, activiteiten van studentenverenigingen en oraties. De Stevenskerk is voor bezichtiging geopend.

14.Na dat bijna volledige rondje, na huisnumer 37 (een school) RA de Noorderkerktrappen afdalen
15.Voor huisnummer 47 RA, even met de rechterbocht mee en op het pleintje met boom en beeld RD de middelste straat in (Nonnenstraat)
16.Tegenover huisnummer 10 LA (Nonnenplaats). De trap afdalend gelijk even recht vooruit kijken, die straat moet je na de rechtertrapbocht in, dus na de trap niet langs de muur verder gaan. 
17.Aan het einde RA, na huisnummer 68 ook RA en de Lage Markt/Achter de Vismarkt volgen
18.Na huisnummer 24 RD, het IZZI restaurant onderdoor en volg via een enkel trapje en enkele terrasjes de Waalkade (links van je)
19.Ter hoogte van huisnummer 50 naar links en over de kade strak langs de Waal verder gaan
20.Aan het einde van het brede stuk verder gaan over het tegelpad langs het haventje, richting grote brug
21.Even voor die brug RA de (dat is daar de 2e) trap op, boven schuin naar rechts het plein oversteken en de hoge stenen trap beklimmen, je ziet deze al
22.Helemaal boven gelijk RA richting kapel
23.Aan de linkerzijkant daarvan LA en volg het brede klinkerwandelpad (Valkhof) met een ruime linkerboog naar een kerkruïne, die je al gezien hebt
*Het Valkhof is een park, aan de rand van het centrum op een kleine heuvel met uitzicht over de Waal en historisch gezien misschien wel de meest interessante plek van Nederland. Waar de naam vandaan komt, is niet duidelijk. Beweerd wordt dat Lodewijk de Vrome valken gehouden zou hebben op de voorplaats van het hof; anderen zien er verbasteringen in van 'Frankenhof', 'Vahalenhof' of zelfs 'Waalhof'. Het park is via een loopbrug direct verbonden met het Kelfkensbos-plein, waaronder een parkeergarage schuilt en waaraan Museum Het Valkhof ligt met daarachter het Hunnerpark. Het park is de laatste jaren bekend omdat het de belangrijkste locatie vormt van het muziekfestival De Affaire. Dat festival introduceerde in 2007 een podiumoverkapping die speciaal op maat van de Barbarossaruïne was gemaakt.

24.Op de kruising daarvoor RA de voetbrug over
25.Daarna RD het grote plein en de daarachter liggende straat oversteken en dan RA
26.Na huisnummer 18 LA (Hertogstraat, ga aan de rechterkant lopen)
27.Na huisnummer 86, bij een groot plein RA (Klein Marienburg) en RD een groot gebouw onderdoor
28.Passeer daarna de kerk rechts van je en ga aan het einde van het hoge plein, strak voor het lage hek RA, je loopt iets verderop langs een diepe koopgoot (Marikenstraat)
29.Bij het 2e brugje LA dat brugje over, gelijk RA en je loopt over het Raadhuishof aan de ander kant van die goot
30.Aan het einde LA (Burchtstraat, staat verderop), links van je passeer je het oude Stadhuis
31.Aan de linkerkant van de Grote Markt lopend na de Hema LA (Augustijnenstraat, links van de weg lopen)
32.Na het Plein 1944 RD (Bloemerstraat)
33.Op de 1e kruising (bij Irish Pub 'The Shamrock') LA (Eerste Walstraat)
34.Even voor de van links komende Piersonstraat RA (een doorsteekje) en daarna LA
35.Op de grote kruising RA (Bisschop Hamerstraat)
36.Voor de enorme rotonde (Keizer Karelplein) LA, loop daar met de klok mee ongeveer 2/3 omheen (u passeert dan links van u Concertgebouw De Vereeniging)
37.Ga daar waar je bij de stoplichten 8.1 + 8.2 links een brede wandelboulevard ziet (met aan het einde de toren van het station) LA naar het station
38.Je loopt dan over het dak van de ondergrondse, 300 meter lange enorme Keizer Karelparkeergarage

Geen opmerkingen: