zaterdag 17 maart 2018

Tips voor lange trainingen bij winters weer

De Loohuisweg in winterse omstandigheden
Wie kent niet het gevoel van tintelende wangen na een duurloop in de kou? Het gevoel van voldoening na afloop? En als de omstandigheden zwaarder zijn dan anders, geeft het nog net iets meer voldoening. Zoals koud winters weer. Toch moet je bij winterse temperaturen alert zijn.

De eerste stappen zijn even wennen aan de lage temperaturen maar daarna merken we de frisse temperaturen vaak niet meer en is het genieten. Tenzij er een verraderlijke wind staat, zoals dit weekend. Heb je een lange training op het programma staan? Waar moet je rekening mee houden zodat het een positieve ervaring blijft? Hieronder enkele tips:

Kleed je goed. Kies je kleding zorgvuldig en zorg dat je meerdere lagen aanhebt. Dat kan zijn een thermisch ondershirt met daaroverheen een shirt en (bij voorkeur een winddicht) jack. Je hebt speciaal sportondergoed dat én comfortabel zit én zorgt voor extra warmte. Daarnaast houdt het je lichaam droog en wordt het zweet naar een volgende laag afgevoerd.

Vergeet daarbij niet dat je veel warmte verliest via je hoofd en dat handen, neus en oren gevoelig zijn voor bevriezing. Kies dus voor een muts, handschoenen en wat vaseline in je gezicht. Vaseline beschermt, maar let op bij het gebruik van cremes. Die bevatten namelijk water waardoor je huid juist sneller kan bevriezen.

Hardlopen in de kou kost meer energie. Om te voorkomen dat je met een lege tank staat: Zorg dat je een energiereep, energiegel of sportdrank bij je hebt.

Loop je met een CamelBak of een gordel met drinkflesjes? In koude temperaturen wordt het water of de sportdrank zeer koud. Als je dan drinkt, kan dat heel onprettig voor je darmen zijn. Een oplossing kan zijn dat je jack over de CamelBak of gordel draagt. De drank wordt minder koud en drinkt makkelijker weg. Een tweede voordeel is dat de gordel of CamelBak soms beter blijft zitten.

Neem een telefoon voor als er onderweg iets onverwachts gebeurt zoals geparkeerd staan of een kleine blessure waardoor je niet meer verder kunnen lopen. Een koude wind maakt dat je enorm snel afkoelt en dan is het zaak dat iemand je kan komen helpen.

Zorg dat je na je duurloop zo snel mogelijk wat eet, doucht en droge kleren aantrekt. Je lichaam heeft na het sporten altijd een iets lagere weestand en het laatste wat je wilt is ziek worden. (bron)

Geen opmerkingen: