zondag 26 mei 2019

Verslag van de 7e Quintusloop in Hengelo

De start van de 10 kilometer
Wisselink komt nipt tekort op Berndsen in jaarlijkse Quintusloop Hengelo

Door Benno Stevering

HENGELO (GLD)  – De jaarlijkse Quintusloop werd dit jaar een prooi op de halve marathon voor Arjan Berndsen uit Westervoort. Hij won verrassend in 1.28.54 uur na een rustige start en een stabiele race. ‘’Ik ben erg tevreden met deze klassering.  Mijn persoonlijk record op de halve marathon ligt op 1.28 uur. Mijn doel is de marathon van Amsterdam onder de drie uur. In de marathon van Rotterdam ben ik uitgestapt. Voor Amsterdam kan ik met de midzomermarathon nog even uittesten. Hier in het Gelderse Hengelo had ik nooit eerder gelopen. Na een rustige eerste fase van de wedstrijd kwam ik verrassend op kop te lopen. Ik liep blijkbaar hard genoeg, want de nummer twee kwam na twaalf kilometer niet meer dichterbij. Het verschil bleef 50 meter. De Quintusloop vond ik goed uitgezet. Het was een prachtig parcours.’’ Stefan Wisselink uit Varsseveld die halverwege nog op kop liep, legde beslag op de tweede plek op slechts zestien tellen achterstand. Wisselink gaf aan dat hij merkte dat het na vijftien kilometer over was. Voor hem zat er niet meer in. De Doetinchemse halve marathon ging voor Wisselink in een tijd van 1.25 uur. Dit keer liep hij vier minuten langzamer. Ondanks het grote gat had hij toch het idee dat het onderlinge verschil met de koploper in de slotfase minder werd. Voor Wisselink wordt het even geen halve marathons, maar deelname aan de Trailrun Veluwezoom op 23 juni. Simon Schuurman genoot in zijn thuiswedstrijd zichtbaar van zijn eerste Quintusloop. De atleet vormde geen bedreiging voor de koplopers, liep in de slotfase langs zijn eigen huis en werd derde in 1.29.36 uur. Schuurman gaf aan dat hij al snel op de twee koplopers moest toegeven. Hij loopt nu sinds een jaar serieus en stelde zich tevreden met de podiumplek. Hiermee hield hij de eer van het Gelderse Hengelo hoog. 

Remi Rondeel uit Zelhem van Argo testte zijn fitheid met een tweede plek in 36.37 minuten achter Heinz Wandermann uit Emmerik die 36.08 minuten realiseerde. De Duitse atleet had direct een gat. Rondeel was niet in staat deze te dichten. Rondeel hierover: ‘’Ik gokte er even op dat hij zich opblies want hij was al na 1 kilometer vertrokken. Ik zag verder voor mezelf geen kansen meer op de eerste plek. De Quintusloop had ik vier jaar geleden al eens gewonnen op de vijf kilometer. Het parcours met in de laatste kilometers de wind tegen, is goed te belopen en goed aangegeven. Voorlopig richt ik me nergens op. Het hoofddoel is om nu fit te blijven. In het begin van het jaar raakte ik geblesseerd aan mijn voet. In Aalten wilden mijn benen niet vooruit. Die wedstrijd viel tegen vorige week. Dan is het wel weer eens prettig een relatief goede wedstrijd te lopen.’’ Veteraan Freddy Dekker uit Lichtenvoorde streed om de derde plek met Hendri Weenk uit Borculo. Dekker bleek over de betere longinhoud te beschikken. Zijn partner, Ellen Dekker-Wopereis pakte de zege bij de vrouwen op de tien kilometer. 

Argonaut Evan Oosterink leverde een spannende strijd met Dennis Weijers uit Doetinchem op de vijf kilometer. Oosterink loopt na zijn enkelblessure weer op niveau, versnelde met het zicht op de finish en won met twee tellen voorsprong in 17.38 minuten. Oosterink richt zich komende vrijdag op het loopgala over 1500 meter. Oosterink over zijn race: ‘’Om de race naar mijn hand te zetten moest ik echt in de slotfase er nog een tandje op doen. Het eerste deel van de wedstrijd ging ook vrij hard. Dennis liep sterk. Ik had vanwege mijn omgezwikte enkel niet maximaal kunnen trainen. De afgelopen twee weken gaat het weer de goede kant op. Ik moest Dennis van mij afschudden om te winnen en kon dan ook doorversnellen richting finish.’’. Ook Linda Ooms uit Tonden herstelt zich van een hamstring blessure. Het bokstalent herpakte de snelheid op de vijf kilometer bij de vrouwen en won met een grote voorsprong. ‘’Ik ervaarde wat last met de afzet. Verder verliep de wedstrijd voorspoedig op het onverharde parcours. Mijn voorsprong was groot genoeg op de tweede dame. Sinds januari ben ik weer met mijn opbouw bezig na een hamstringblessure. Aan mijn snelheidswerk merk ik dat ik op de goede weg ben met gemiddelde kilometers van 3.06 tot 3.12 minuten per kilometer. Als ik mijn snelheid op de vijf kilometer terug heb, dan ga ik weer voor de 1500 meter op de baan. Vanwege de blessure moest ik onder andere het NK boksen missen. Maar dat komt ook wel weer!’’.  

De kidsrun was ook goed bezet. Lenna Jansma uit Zelhem liep een tijd van 3.59 minuten. Joris van Hal uit het Gelderse Hengelo klokte 3.46 minuten. Met 4.02 minuten was het Brenna Breitner die sterk liep naar een eerste plek in haar categorie. Luca Greven uit Doetinchem liet de klokken stil staan op 3.23 minuten. Met 3.55 minuten was er ook een goede klassering voor Tobias Silverentand. In totaal kwamen er 288 deelnemers aan de start, meer dan vorig jaar. De organisatie van de Quintusloop was meer dan content met de uitbreiding van het programma met een halve marathon.

Geen opmerkingen: