Wat je voor lange wedstrijden is van cruciaal belang om een goede prestatie neer te zetten |
Wat je voor lange wedstrijden,
zoals (halve) marathons eet, is van cruciaal belang om een goede prestatie neer
te zetten. Je wil namelijk niet dat maag- en darmklachten je verhinderen dat
persoonlijk record te lopen. Vaak worden langeafstandslopers aangeraden hun
vezelinname te verlagen voor de wedstrijd. Niets nieuws, maar wat is nu de
beste voeding die laag is aan vezels (<10 gr.) en je ook voldoende
koolhydraten geeft om glycogeenspiegels op peil te houden? IAAF bestudeerde de
voedingspatronen van de meest succesvolle langeafstandslopers en geeft op basis
daarvan volgende suggesties:
1.Wit brood
2.'Witte' ontbijtgranen, zoals
gepofte rijst
3.Gesuikerde zuivelproducten,
zoals verschillende soorten kefir en yoghurt
4.Witte rijst, pasta, noedels
en aardappelen. Let er wel op om ze zeker lang genoeg te koken en voorkom dat
het zetmeel ervan resistent wordt (laat ze daarom niet afkoelen)
5. Gelei en honing
6.Cake en desserts gemaakt van
witte bloem, zoals pudding, en suiker, zoals gelatine
7.Sportdrank, -gels, -repen,
...
8.Vlees, melk, kaas,
gevogelte, vis, eieren en andere eiwitproducten kunnen (met mate) toegevoegd
worden aan je maaltijden
9.Vermijd fruit en groeten (en
al zeker de schil en pitten ervan). Gekookte en bereide varianten kunnen in
beperkte mate worden toegevoegd: denk daarbij aan gepureerd fruit, zoals
appelmoes of gepureerde groenten, zoals ketchup.
Het best verlaag je je
vezelinname zo'n 24 tot 72 uur voor de wedstrijd, afhankelijk van je darmtransit.
Experimenteer voorafgaand aan je wedstrijd met de duur van het dieet om zo zelf
een optimaal voedingsplan samen te stellen en te weten wat voor jou persoonlijk
werkt. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten