donderdag 3 juni 2010

AVA’70 bestaat 40 jaar

20 maart 2010 was het 40 jaar geleden dat Atletiek Vereniging Aalten (AVA'70) werd opgericht

Eind jaren zestig was Aalten in de ban van de zeskamp. Toen voor Aalten de zeskamp voorbij was, vonden enkele deelnemers het jammer dat al het trainingswerk zomaar verloren zou gaan En zie in 1970 werd AVA'70 geboren. Belangrijke drijfveren achter de oprichting waren Dick Schoppers en Gerrit Heusinkveld samen met leden van het eerste uur Jan Raben en Gerrit Heinen. Maar vanaf het prille begin lopen ook de namen van de familie Tebroke en te Brake als een rode draad door AVA'70. 

Een accommodatie of voorzieningen waren er niet of nauwelijks. Het Loohuisbos, met als middelpunt "het vennetje" werd de eerste trainingsaccommodatie. Fiets tegen de boom en lopen. Ondanks behelpen, waren het toch fantastische jaren; soms wordt er met weemoed aan terug gedacht. In het bijzonder omdat hier de roots liggen van de meest succesvolle AVA'70 loper uit de clubgeschiedenis, Gerard Tebroke. Verschillende toppers uit de nationale en internationale atletiekwereld hebben, samen met hem, hun sporen in het Loohuisbos achtergelaten. 

Eind jaren zeventig bleek het Loohuisbos niet meer aan de eisen van die tijd te voldoen. De vereniging begon te groeien en er diende zich steeds meer jeugd aan. In het bijzonder bij de jeugd, kon je niet in een bos blijven rondhangen. Bij deze categorie is het juist belangrijk dat men spelenderwijs vertrouwd raakt met de verschillende vormen van de atletiek. Na diverse pogingen werd bij de gemeente Aalten opnieuw gewezen dat de situatie onhoudbaar werd. 

In 1985 kon de Hamelandbaan in gebruik worden genomen. Geen volwaardige atletiekbaan, maar een trainingsveldje met een 300 meter grasbaan, verspringbak en op het middenterrein voorzieningen voor hoogspringen, speerwerpen kogelstoten en diverse balspellen. Het huidige clubgebouw annex kleed- en doucheruimte dateert van 1993. 

In 1998 kwam er een gedeeltelijk verharde baan. Net als eind jaren zeventig is AVA'70 weer zodanig uit haar jasje gegroeid dat er op deze accommodatie geen volwaardige atletiek kan worden bedreven. AVA'70 wil ook graag zelf wedstrijden organiseren wat nu niet mogelijk is op een 300 meter baan. Onderhandelingen met de gemeente zijn in volle gang en men hoopt op een goede afloop. 

Op 5 en 6 juni wordt het 40 jarig jubileum op het terrein in een feesttent gevierd. 5 juni zijn er vanaf 11.00 uur voor de jeugd diverse activiteiten. Vanaf 17.00 uur is er een receptie met aansluitend een feestavond voor leden met partner. De zondag wordt begonnen met een gezamenlijke brunch en aansluitend een familie dag (bron Johan Assink). 

Geen opmerkingen: