vrijdag 28 oktober 2011

Wereldkampioen Abel Kirui aan de start in 16e Montferland Run

Abel Kirui
Met de komst van de Keniaan Abel Kirui – tweevoudig wereldkampioen op de marathon – haalt de organisatie van de prestigieuze Montferland Run net als in voorgaande jaren een absolute wereldtopper naar ’s-Heerenberg. Hij verschijnt op zondag 4 december om 12.00 uur aan de start voor de 16e editie van deze internationale wegwedstrijd over 15 kilometer. Abel Kirui ziet de Montferland Run als een opmaat naar zijn deelname aan de Olympische marathon van volgend jaar, in Londen.

Haile Gebrselassie (in 2007), Kenenisa Bekele (in 2001), Khalid Khannouchi (in 2005), Lornah Kiplagat (in 2008), Constantina Dita (in 2009), Patrick Makau (in 2010)… en nu dus Abel Kirui; hij komt naar ’s-Heerenberg! Zijn naam hoort in dit rijtje thuis van atleten die wereldrecords gelopen hebben of Olympische titels dan wel wereldtitels veroverd hebben. Abel Kirui liep namelijk op zondag 4 september in het Koreaanse Daegu voor de tweede maal in zijn carrière naar de wereldtitel op de marathon; een bijzondere prestatie die recent door de Keniaanse atletiekbond bekroond is met zijn selectie voor de Olympische marathon van 2012 in Londen.

Wereldkampioen Abel Kirui is de eerste grote internationale ster die door de organisatie van de Montferland Run is gecontracteerd. Binnen afzienbare tijd wordt duidelijk wie de concurrenten van Kirui gaan worden in deze snelle internationale race. Traditioneel kiest de organisatie voor een paar absolute wereldtoppers, een aantal aanstormde talenten en de beste Nederlandse topatleten. Het parcoursrecord bij de mannen is sinds 2007 in handen van het Ethiopische hardloopfenomeen Haile Gebrselassie; hij liep destijds 42.36 minuten over precies 15 kilometer. Bij de vrouwen staat de scherpe 48.32 minuten van Bezunesh Bekele (het parcoursrecord sinds 2005) nog altijd overeind.

site montferlandrun

Geen opmerkingen: