zondag 19 januari 2014

Verslag van de 1e winterbosloop in Beek

Michael van der Kroon
Michael van der Kroon duldde geen tegenstand op tien kilometer in Beekse bosloop

Door Benno Stevering

BEEK- Michael van der Kroon uit Pannerden won zondagochtend overtuigend de tien kilometer in de eerste editie van drie boslopen met een tijd van 34.33 minuten. De atleet van de Liemers domineerde van start tot finish: ‘’Ik had hier nooit de tien kilometer gelopen, alleen de vijf km. Mijn trainer Titus Fierkens had deze tien kilometer op het schema gezet. Ik laat alles qua planning aan Titus over op voorwaarde dat ik de Dijkencross wel kan lopen. In 2008 ben ik bij de Liemers gestart bij Titus. Ik had toen bij het voetballen mijn middenvoetsbeentje gebroken. Toen lag de keus voor de atletiek open. De eerste ronde ging hard, daarna trok ik steady door.  Het is echt zwaar om vier keer die lange heuvel te nemen, aan te zetten en daarna weer te herstellen en je hoge tempo voort te zetten. Ik ben dan ook blij met het resultaat, temeer omdat ik vorig jaar maart tot december alleen gevoetbald heb bij Pannerden. Ik weet soms ben ik niet altijd gedisciplineerd en kan het zijn dat ik terugkeer naar de voetballerij. Maar voorlopig blijf ik de atletiekwereld mooier vinden en fluit ik af en toe nog een voetbalwedstrijd. Sommigen, waaronder Frank Futselaar uit Westervoort, hebben laten zien dat voetbal en atletiek wel gecombineerd kunnen worden, alleen ik kreeg er blessures erdoor. Nu kies ik weer volledig voor de atletiek. Het is te hopen dat er over twee weken wanneer ik weer loop in Beek er nog wat afkan halen!  Ik ben nu nog steeds in opleiding als wiskundeleraar. Ik hoop volgend jaar ergens bij een havo of vwo terecht te kunnen in Zevenaar, Duiven of Didam en het liefst in de bovenbouw!’’. Martijn Groot Wassink uit Dinxperlo finishte op vier minuten in 37.40 minuten. Terwijl Frank Jansen uit Groningen de derde plek bezette, was het vierde finisher Michel Elshof die zijn plaatsgenoot  Clemens Krus op achterstand hield. Een opvallende verschijning was Hugo Schuurman uit Wageningen die blootvoets de vier ronden uitliep. Lisa te Molder uit Zieuwent hield met 42.04 minuten haar concurrentie ver achter zich. Te Molder won ook de Kroese Wevers cross in Winterswijk en de Keiloop in Meddo. Manon Mensink uit Arnhem bezette de tweede plek, gevolgd door Susan Zweers uit Doetinchem. Lange afstandloopster Ingrid van Zolingen werd vierde dame. 

De vijf kilometer werd beheerst door de sterk lopende Jorik Huizinga uit Doetinchem. ‘’Ik ben blij met deze zege. Het parcours is me natuurlijk bekend. Ik ben momenteel lekker in vorm met enkele wedstrijden in Pannerden. Dat biedt perspectief!’’. Huizinga noteerde 17.38 minuten, gevolgd op zeven tellen door veteraan Fred Keurntjes uit ’s-Heerenberg, winnaar van de halve marathon van Emmerik. Beiden waren al bekend op het parcours in Beek wat de keuze van de bochten makkelijker maakte. Keurntjes gaf aan dat hij wellicht de competitie voort zal zetten op de tien kilometer. ‘’Petje af voor winnaar Huizinga. Ik heb hem nog nooit zo sterk zien lopen. Ikzelf had lang geen vijf kilometer meer gelopen. Jorik voerde de kop aan, daarachter liepen we met Dennis Weijers en Roel Schreurs. Ik denk als de afstand nog een ronde verder was geweest, dan had ik Jorik kunnen hebben. Maar ik koos bewust de vijf kilometer om wat meer snelheid op te doen. In de slotronde kwam ik twee lopers voorbij en nestelde me op de tweede plek. Toch richt ik me denk ik komende weken op de tien kilometer, mijn favoriete afstand. Mijn snelste tijd ooit op een tien kilometer was een 33.06 minuten in Pannerden ongeveer acht jaar geleden. Afgelopen december liep ik 34.07 minuten. Ik heb in Beek ooit 34.41 neergezet. Dan vind ik 34.33 voor Michael op de tien erg goed. Ik denk dat ik als ik start op de tien rond de 35 of 36 minuten zal finishen. Erg blij was ik in december met mijn winst op de halve in Emmerik.’’ De derde plek ging naar Dennis Weijers die wekelijks na zijn afwezigheid weer progressie boekt. De Doetinchemmer noteerde  17.51 minuten en zag dat zijn parcoursrecords van 15.13 op de vijf en 32.07 minuten op de tien kilometer intact bleven. Saskia Weinans uit Gendringen werd tijdens de loop opgepept door haar pa, Peter Weinans. Dit resulteerde in een winnende tijd bij de vrouwen van 18.27 minuten en een verbetering van het parcoursrecord bij de vrouwen met 33 tellen. Kirsten van Embden uit Elten werd tweede. De deelname van 52 vrouwen was bijzonder groot te noemen op de vijf kilometer. Guus Schmitz uit ’s-Heerenberg was de oudste deelnemer. 

Voorzitter Jan Leuverink van de organiserende Stichting Omloop Beek was met totaal 360 lopers bijzonder tevreden. Het hardlopen zit in de lift. De start van de vijf en tien kilometer moest enkele minuten uitgesteld worden vanwege de grote belangstelling bij de inschrijftafel.
Lisa te Molder

Geen opmerkingen: