maandag 20 januari 2014

Halle-Wolfersveen-Veldhoek

Prachtig optrekje langs de Veengoot
Vandaag is het Blue Monday (deprimaandag), een naam gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van 'blauwe maandag' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media vandaag kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

Voor mij een extra reden om er eens lekker op uit te trekken voor een duurloop in de prachtig natuur van de gemeente Bronckhorst. De zon laat zich inderdaad niet zien en het weerbeeld is wat troostig maar ik heb er zin in. Ik parkeer mijn auto achter de motorsportaccommodatie van de Kappenbulten in Halle. Ik ken de omgeving nog een klein beetje doordat ik vroeger op de gelijknamig camping met mijn ouders heb gestaan. Volgens mij vertrokken we toen nog niet 's nachts maar dit terzijde. De eerste vier kilometer loop ik op de lange rechte Wolfersveenweg, waar ik de plaatselijke- school en het restaurant links laat liggen. Dit was het ook wel zo'n beetje en nadat ik de Ruurloseweg ben overgestoken gaat de verharde weg over in een zandpad en loop ik in de richting van de Veldhoek, het mooiste gedeelte van de route.


Op de hoek van de Stellingweg en de Oude Ruurloseweg stop ik even bij een geplaatst monumentje dat een zoeklicht voorstelt. Eerstgenoemde weg kreeg zijn naam na de 2e Wereldoorlog omdat de Duitse bezetter hier in het jong aangeplante landgoed een luchtafweergeschut en zoeklichten hadden geplaatst. In 1944 werd er naast nog nog een betonnen onderbouw gemaakt voor een lanceerplaats van V1 raketten richting Antwerpen. Ruim een kilometer verder kom ik langs het rode kerkje aan de Kapelweg. De Veldhoek behoorde tot de gemeente Hengelo(G) maar heeft ook banden met Zelhem. In het kerkje preekt zondags dan ook een Zelhemse dominee.


Langs het water van de Veengoot loop ik verder. Deze voormalige sloot is als werkverschaffingsproject gegraven als afwateringskanaal van het Veengebied zodat hier woningbouw mogelijk werd. Een aantal eigenaren van boerderijen kunnen ook alleen over een brug bij hun huis komen. Via de Dwarsdijk kom ik op de Bielemansdijk, dat één van de oudste verbindingen tussen Lichtenvoorde en Zelhem is. In de 19e eeuw heette deze nog de "Weg naar Lichtenvoorde". Aan de zuidzijde hiervan ligt de hoge en droge Halse rug en aan de noordzijde het Wolfersveen, voorheen een uitgebreid ondoordringbaar moerasgebied, vandaag is het er een stuk gemakkelijker om te lopen. Als ik weer terug ben bij mijn auto heb ik van het Blue Monday gevoel weinig gemerkt! (knooppunten: 5-73-74-22-5-6).


Klik op de link voor alle foto's


fotoalbum
Het rode kerkje aan de Kapelweg in Veldhoek
Het zoeklicht op de hoek van de Stellingweg en de Oude Ruurloseweg 

3 opmerkingen:

Marco zei

Leuke verslag van deze depri dag. de foto's zijn ook weer genomen met ut oog voor detail. Mooi

jelle zei

Mooi verhaal geert en mooie foto's voor al die foto in die spiegel van jou zelf

ineke mengers zei

Mooie omgeving met herkenbare beelden. Ik wandel er nog wel es (we hebben er wat koffieadresjes, dus dat is helemaal mooi meegenomen)