donderdag 20 maart 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 21

Wanneer je interesse hebt om mee naar Hengelo te gaan, reageer dan even onder dit verhaal. 


Jacht op erfenis Ellen van Langen geopend

Goud voor Nadine Broersen, plek vier voor Eelco Sintnicolaas en een vijfde plaats voor zowel Sifan Hassan als Thijmen Kupers. Nederland spreekt weer een woordje mee in de internationale atletiek. De WK indoor in het Poolse Sopot waren een groot succes voor de Nederlandse equipe.

De beste jaren van Rutger Smith en Lornah Kiplagat liggen inmiddels achter ons. Hoewel oermens Smith weer geweldig zijn best doet om terug te keren van zijn zoveelste blessure, lijkt zijn carrière als een nachtkaars uit te gaan. Dit geldt ook voor Lange afstandspecialiste Lornah Kiplagat. De meervoudig wereldkampioene is met de noorderzon vertrokken uit de wedstrijdsport. Of de 39-jarige voormalig wereldtopper ooit terugkeert op niveau is maar zeer de vraag. Maar niet getreurd. De Nederlandse atletiek staat het laatste jaar flink in de steigers. ‘Schaatsland’ Nederland is hard op weg om ook in de atletiek een topland te worden.

Meerkampchicks op weg naar grote successen
Met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro mag Nederland stiekem hopen op een atletiekmedaille. De talenten beuken stevig tegen de deur. Het beste voorbeeld is ons beeldschone superkoppel Schippers / Broersen. Op de WK atletiek van Moskou (2013) liet Schippers  zien één van de beste meerkampsters op deze aardbol te zijn. Ze veroverde verrassend het brons. Nadine Broersen eindigde in diezelfde wedstrijd als tiende. Dit lijkt geen bijzondere prestatie, maar als je weet dat ze ten val kwam op het eerste onderdeel, de 100 meter horden, is dit ook een prestatie van formaat. Het grootste succes kwam voor Broersen natuurlijk afgelopen maand. Goud op de WK indoor. Deze twee  sportvrouwen helpen elkaar naar een hoger niveau.

Achterhoekers heersen op 800 meter
Na de gloriejaren van Bram Som en Arnoud Okken, is het stokje definitief doorgegeven aan Thijmen Kupers. Het kan geen toeval zijn dat deze heren allemaal afkomstig zijn uit de Achterhoek. Kupers (22 jaar) bereikte in Sopot verrassend de finale op de 800 meter. Na een sterk begin kon hij in het tweede deel van deze finale net niet mee met de absolute top. Niet alleen Kupers heeft de toekomst. Dit geldt zeker en misschien nog wel in meerdere mate voor Sifan Hassan. Vorig jaar kreeg de uit Ethiopië afkomstige loopster een Nederlands paspoort. Onder Nederlandse vlag werd ze direct Europees beloftekampioene  op de cross.

Natuurlijk heeft Nederland ook nog een paar oudgedienden die in ‘Rio’ hoge ogen kunnen gooien. Neem onze eigen knuffelantilliaan Churandy Martina. De Spelen van 2016 worden ongetwijfeld het laatste kunstje van de 29-jarige sprinter. De goedlachse Martina heeft drie Olympische diploma’s op zak en gaat alles op alles zetten om daar een plak aan toe te voegen. Sinds vorig jaar heeft Nederland ook de beschikking over de mysterieuze verspringer Ignisious Gaisah. Jarenlang sprong hij geen deuk in een pakje boter, maar vorig jaar werd de geboren Ghanees, als een duveltje uit een doosje, tweede op het wereldkampioenschap.

Erfenis van Ellen van Langen
Als je de geschiedenisboeken er op naslaat word je niet vrolijk. De laatste Nederlandse atletiekmedaille op de Olympische Spelen dateert alweer uit1992. Even voor de duidelijkheid: toen liep ondergetekende net een jaar rond op deze aardkloot. De kans dat 800-meter Koningin Ellen van Langen opvolging krijgt is nog nooit zo groot geweest. In Brazilië wordt het de dood of de gladiolen voor onze toppers.

Voorgerechtje in eigen land
Een lekkere warming-up voor de Spelen van 2016 zijn de EK atletiek in eigen land. Amsterdam is over twee jaar de thuishaven voor dit grote atletiekevenement. In het hernieuwde Olympisch Stadion worden wonderen verwacht van de Nederlandse afvaardiging. Het is voor de Nederlandse atleten de ideale wedstrijden om hun kunsten te tonen voor het eigen publiek. Een betere voorbereiding op de ‘OS’ is er niet.

De FBK-games (Noteer zondag 8 juni in je agenda)
Nog geen halfjaar terug stelde ik voor om met een grote club atletiekliefhebbers samen naar de FBK-games te gaan. Deze internationale topwedstrijd is de enige aansprekende atletiekwedstrijd in Nederland. Nu de toekomst voor de vaderlandse atletiek er zo rooskleurig uitziet, is dit voor mij een extra reden om jullie nogmaals op te roepen om mee te gaan naar Hengelo. Met genoeg aanmeldingen kunnen we zelfs met de bus richting Tukkerland. Wanneer je interesse hebt om mee te gaan, reageer dan even onder dit verhaal. Het zou toch geweldig zijn als de tribunes straks gevuld zijn met een groot aantal Achterhoekse atletiekfans. Ava-lid Gerrit Dijkslag organiseerde in het verleden al iets soortgelijks. Dit was een erg gezellige onderneming. Dus ik zeg doen!! 

1 opmerking:

Gerrit zei

Kunnen we mooi op de hopelijk zonnige tribune uitrusten van die andere internationale topwedstrijd, de Gerard Tebroke Memorial! Ik ben erbij!