zaterdag 1 maart 2014

Winterswijk 26e Engelse Mijlenloop - 5 EM - 32,16 min - 18e plaats

Aan het einde van het Garvensbultenpad
Het is altijd heerlijk om na een winter crossen weer eens op de verharde weg te kunnen lopen, meestal is de Engelse Mijlenloop in Winterswijk dan ook de eerste wegwedstrijd van het jaar. Vorig jaar heb ik met Marco van Rijs op de 10 Engelse Mijl mee gelopen, dit jaar schrijf ik me in voor de 5 Engelse Mijl (ruim 8 kilometer). Ook mijn jongste zoon Bram heeft wel zin om mee te gaan, op deze voor hem voetballoze zaterdag en schrijft zich voor dezelfde afstand in.

Als ik het parcours oploop wemelt het van de jeugdleden van mijn atletiekvereniging AVA'70 en aangezien ze allemaal in hetzelfde trainingspak lopen geeft dit een prachtig gezicht. Ook de senior leden zijn in grote getale aanwezig. De laatste drie keer dat ik aan deze afstand mee doe kom ik tussen de 31,30 en 32,00 minuten over de finish maar dat zal voor vandaag wel net te hoog gegrepen zijn. Ik hoop zelf dat ik net onder de 33 minuten kan lopen.

De start van de 3, 5 en 10 Engelse Mijl is gelijktijdig om 14.00 uur en we gaan over de ventweg in de richting van Groenlo. Na ongeveer 500 meter ontstaat er al enige onrust bij de atleten van de kortste afstand. Ze worden bij de eerste afslag rechtsaf gestuurd, sommigen zijn de afslag al voorbij en worden terug geroepen. Dat is anders dan in voorgaande jaren denk ik nog maar misschien is er wel wat aan het parcours veranderd. Ruim een kilometer verder staat, net als in voorgaande jaren, het bord van de splitsing van de 3 Engelse Mijl en de 5 en 10 Mijl. Maar één loper zie ik er afslaan en ik zit me te bedenken hoe de anderen dan lopen die al eerder genoemde afslag namen.

Op het smalle en mooie fietspad langs de beek kom ik de atleten van de 3 Mijl tegen en lopen ze dus ook het rondje van de 5 Engelse Mijl, maar dan tegengesteld aan ons. Voor sommigen zal dit best ver zijn en voor anderen een mooie training. Jammer dat het zo loopt maar in het verleden is het bij onze atletiekvereniging ook wel eens fout gegaan. Ik heb mijn Garmin voor het eerst ingesteld op een gemiddelde kilometer tijd en de keren dat ik kijk zie ik dat ik de kilometers gemiddeld net onder de vier minuten kan houden. Langzaam lopen de tijden iets op en kom ik er net boven. Met een tijd van 32,16 minuten kom ik over de streep, Bram is dan al ruim anderhalve minuut (30,33 min) binnen. Waarschijnlijk is het de laatste keer geweest dat de Engelse Mijlenloop op dit parcours heeft plaatsgevonden.
De finish van Bram, met op de achtergrond Erwin Wamelink

Geen opmerkingen: