zondag 9 maart 2014

Verslag van de 19e Fatimaloop in Nieuw-Wehl

Koen Vossers (zwarte shirt) en Frank Futselaar op de 15 kilometer (foto Theo Kock)
Koen Vossers verpulvert parcoursrecord in negentiende Fatimaloop

Door Benno Stevering

NIEUW-WEHL – De negentiende Fatimaloop werd zondagmiddag onder ideale omstandigheden een fraaie overwinning voor Koen Vossers uit Hengelo, lid van Hanzesport Zutphen. Met 48.25 minuten verbeterde Koen het parcoursrecord van Frans Jansen op de vijftien kilometer die in 1996 48.46 minuten liep.  ‘’Het voelde heel lekker aan, de temperatuur was goed en het zonnetje was niet overdreven warm. De omstandigheden waarin we het parcoursrecord wisten aan te scherpen waren kortom ideaal. Het werd een felle, spannende strijd met Frank Futselaar uit Westervoort.  Na vijf kilometer wist ik aansluiting te vinden bij Frank na een rappe start. We liepen in een lint achter elkaar verder om en om. De voorsprong op de resterende lopers was voldoende.  In de tweede ronde heb ik een aantal fikse versnellingen weten te plaatsen om te kijken hoe hij in de wedstrijd zat. Uiteindelijk heb ik tijdig voor de finish na 13 kilometer aangezet om te voorkomen dat het op een eindspurt zou eindigen. De komende periode zal ik in het voorjaar nog een halve marathon lopen en me verder richten op de triatloncompetitie met een team uit Goor in de eerste divisie.‘’  

Futselaar heeft zich sinds twee maanden aangesloten bij het Craft running team in Zevenaar en het voetballen beëindigd. Hij was content met zijn tweede plek: ‘’We hebben lange stukken samen opgelopen. Allebei probeerden we uit de wind te lopen. Het is daarbij belangrijk een soepel ritme te pakken. Ik baalde wel een beetje van de laatste twee kilometer dat ik niet mee kon gaan. Maar ik ben gemotiveerd en maak goede stappen in de atletiek waarbij ik me nu op het baanseizoen richt!‘’ De winnaar van vorig jaar, Erwin Reijmer uit Doetinchem pakte de derde plek. De atleet van het craftteam die vooraf al vijftien kilometer had gelopen achterhaalde Michael van der Kroon uit Pannerden die zijn kruit had verschoten halverwege de tweede ronde. In zijn aanloop naar de marathon van Rotterdam waar Reijmer 2.30 u wil realiseren voert hij de komende weken de kilometers op. Ronald Derksen van de Veluwe werd vijfde in 52.58 minuten, gevolgd door Dick Elzenga uit Eerbeek en Roland Besselink van av de Veluwe.  

Bij de vrouwen zegevierde Astrid Weinans uit Gendringen in 1.12.23 uur.  De bijna 50-jarige atlete van Atletico’73 koos haar eigen tempo, zag marathonloopster Sandra Huntink uit Drempt even voor zich, maar koos na drie kilometer voor de koppositie om deze niet meer af te staan. Corine Jansen uit Zwolle, met haar roots in Beek werd tweede in 1.13.25. Huntink richt haar vizier op de marathon van Rotterdam en werd derde. 

Guus Schmitz uit ’s-Heerenberg was met 79 jaar de oudste deelnemer op de 7,5 kilometer. Hij heeft zijn vizier gericht op de halve marathon van Parijs. De winst ging op die afstand naar Ruud van der Meulen uit Nijmegen in 23.56 minuten. ‘’Ik heb me geen moment geforceerd, wel merkte ik dat ik rond de vijfde kilometer de wind tegen had. Het ging erg lekker. Ik ben blij dat het goed ging, want ik had weinig duurtraining gedaan, maar wel hard getraind! De komende periode concentreer ik me op de 800 en de 1500 meter.’’  Tom van Beusekom uit Duiven werd tweede in 25.59 minuten voor Henri te Braak van de Liemers die 26.41 minuten klokte. Dennis Weijers van Argo uit Doetinchem werd vierde in 27.08 minuten. 

Kirsten van Emden uit Elten die de afgelopen weken veel extensieve tempolopen had gedaan, pakte de winst voor Bregje Sloot van het Craftteam met een tijd van 29.07 minuten tegen 29.53 minuten. Sloot die de eerste twee kilometers nog voorop liep kreeg snel last van de zon, verzuurde en liep haar eigen wedstrijd maar was wel sneller dan vorig jaar.  Met 360 deelnemers was de organiserende Stichting Pac-tu-Wehl in samenwerking met atletiekvereniging Argo zeer tevreden. Mark Pessink sprak het evenement aaneen. Het team van Theo Putman security zorgde voor de wegafzetting. Voorzitter Fons Nieuwenhuis reikte na afloop de prijzen uit.

Geen opmerkingen: