woensdag 19 maart 2014

Zwillbrocker Venn en de Leemputten

Het barok kerkje Sankt Franziskus in Zwillbrock
Op onze maandelijkse woensdagmorgen trainingsloop wordt vandaag een bezoek gebracht aan het Zwillbrocker Venn en de Leemputten, een mooie combinatie op Duits- en Nederlands grondgebied. Rob moet, vanwege een blessure, helaas afzeggen maar we vertrekken om half negen met zijn drieën uit Aalten (Inez, Ingrid en Geert) en onderweg nemen we Katja nog mee.

Het Zwillbrocker Venn is een natuurgebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de Nederlandse grens bij Eibergen en Groenlo. Het natuurgebied beslaat ongeveer 157 ha in oppervlakte, het is een Natura 2000-gebied. Het is ontstaan nadat hier turf is gestoken en het gebied werd al vele duizenden jaren geleden bewoond. Het natuurgebied omvat zowel bos als moerasgebied.

In het natuurgebied broeden meer dan honderd verschillende vogelsoorten. Het Zwillbrocker Venn herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland, met circa 16.000 getelde dieren. Het is tevens de wereldwijd meest noordelijk gelegen broedplaats voor een kolonie van ongeveer veertig flamingo's. Waar de kokmeeuwen het gehele jaar in het gebied aanwezig blijven, trekken de flamingo's in de winter naar de wateren in het zuidwesten van Nederland. Vanwege deze unieke broedvogels staat het gebied onder vogelbescherming. Enkele flamingo’s zijn nu al neergestreken in het gebied en de kokmeeuwen laten zich met hun gekrijs prima horen.

Nadat we een rondje om het Venn hebben gelopen steken we bij restaurant ‘Haak en Hoek” de verharde weg over naar ‘De Leemputten’ in Zwolle (bij Groenlo). Waar ooit leem gegraven werd voor de steenfabriek in Groenlo, ontstond later een prachtig natuurgebied. We lopen langs de vele meertjes die hier liggen en we zijn na precies een uur weer bij het barok kerkje Sankt Franziskus in Zwillbrock. 

Klik op de link voor enkele foto’s

fotoalbum
Het Zwillbrocker Venn herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Duitsland
De Leemputten
Katja Demkes, Inez Balke, Ingrid van Zolingen en Geert Wevers

Geen opmerkingen: