vrijdag 21 maart 2014

Opening nieuwe atletiekbaan AVA'70


                                             Beeld en tekst (Film Aalten)

Op vrijdagavond 21 maart vond de opening van de nieuwe atletiekbaan van AVA'70 plaats. Voorafgaande aan deze opening was er een inloop in het schitterende nieuwe clubgebouw van deze atletiekvereniging. Wethouder Ted Kok vertelde het één en ander over de realisatie van de nieuwe atletiek accommodatie. Voorzitter Dave Posthumus vertelde dat men in het dorp Aalten in het jaar 1968 actief met sport aan de slag ging. Dit alles had te maken met de deelname van Aalten aan de Zeskamp. In het clubgebouw werd een stuk film vertoond van de deelname van Aalten aan dit gebeuren in 1968. Hierbij werd gebruik gemaakt van een filmfragment uit de Zeskampfilm uit 1968, welke op www.filmaalten.nl is te zien. Dave vertelde toen dat het Zeskampgevoel ontstond. Een sportbeleving waar nu nog steeds sprake van is bij AVA'70. 

Deze atletiekvereniging maakt nog steeds een enorme groei door. De vereniging telt inmiddels bijna 600 actieve leden. Na de toespraak gaf wethouder Ted Kok het startschot voor een sportdemonstratie op de atletiekbaan. Deze vond plaats met behulp van een lasershow. Na dit gebeuren was er een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Vanuit de politiek waren raadsleden van het CDA en de PP aanwezig. Deze partijen steunden destijds het initiatief voor de nieuwe atletiek accommodatie. Een stukje geschiedenis: sinds 1970 heeft de gemeente Aalten met atletiekvereniging AVA'70 de beschikking over een bloeiende atletiekvereniging. De eerste jaren gebruikte AVA'70 het Loohuisbos voor haar sportbeoefening. Hierna is AVA'70 voor de uitoefening van haar sport gebruik gaan maken van de huidige locatie aan de Hamelandroute/ Bredevoortsestraatweg. 

Atletiekvereniging AVA'70 heeft in 1998 asfalt gekregen op haar 300-meterbaan op deze locatie. In de tussentijd is de vereniging behoorlijk gegroeid, van 135 naar 375 leden op 1 januari 2012 en inmiddels zijn het er bijna 600. Ten gevolge van deze groei kampte AVA'70 met ruimtegebrek op haar toenmalige accommodatie. De gemeente en AVA'70 zijn daarop met elkaar in gesprek gegaan over de vraag in hoeverre de huidige accommodatie nog past bij het aantal leden van de vereniging. Na het passeren van diverse varianten heeft het bestuur van AVA in juni 2011 bij de gemeente een plan neergelegd om te komen tot de aanleg van een 4-laans 300-meterbaan en aanpassingen ten behoeve van het verkeer/parkeren. In 2012 heeft de gemeenteraad vervolgens besloten om geld beschikbaar te stellen voor de aanleg van een 4-laans 300-meterbaan en het verbeteren van de parkeersituatie.

Vervolgens werd in 2013 de nieuwe atletiekbaan en het eerste gedeelte van de nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. Deze maand wordt de laatste fase uitgevoerd, de realisatie van de laatste fase van de parkeervoorzieningen (op locatie voormalige clubgebouw van de vereniging). Op 29 november 2012 heeft het bestuur van AVA'70 eveneens een aanvraag gedaan voor een incidentele investeringssubsidie voor renovatie en uitbreiding (door nieuwbouw) van de kleed-, douche- en sanitaire ruimte in hun clubgebouw. Op basis van deze aanvraag heeft de gemeenteraad op 19 maart 2013 besloten om AVA'70 een incidentele investeringssubsidie toe te kennen van maximaal € 37.500,-.

Geen opmerkingen: