dinsdag 26 april 2016

Gert-Jan Wassink's trainingskamp in Flagstaff Arizona (Amerika)

Gert-Jan Wassink
Het werd weer tijd voor een update nadat ik heel wat kilometers in Flagstaff heb gelopen. De eerste weken na mijn heupblessure waren even wennen en het kostte tijd om weer op niveau te komen. In de beginfase had ik hier en daar nog last van pijntjes en kon ik mijn lichaam niet volledig belasten. Het fijn was dat ik wel weer kon hardlopen en ik genoot dan ook van elke duurloop. Door de rustige opbouw heb ik wederom een hele stabiele basis gelegd voor het zomerseizoen. Tijdens het zomerseizoen kies ik, zoals u in de vorige nieuwsbrief kon lezen, puur voor wegwedstrijden. Met het lopen van de wegwedstrijden en het vermijden van het lopen op de atletiekbaan hoop ik op minder blessures. Met deze keuze hoop ik mijn pr's op de 10km en de halve marathon aan te scherpen en ik wil deze zomer een basis leggen voor de marathon van dit najaar in Amsterdam (16 oktober).

Parelloop Brunssum
3 april, vlak voor vertrek naar Flagstaff, liep ik de Parelloop in Brunssum. Deze wedstrijd staat hoog aangeschreven op de atletiekkalender, mede doordat hier meerdere malen een wereldrecord gelopen is en Abdi Nageeye hier een Nederlands record 10km op de weg wist te vestigen. Voor mij was de Parrelloop vooral heel erg wennen. De weersomstandigheden waren niet gemakkelijk en het was hard werken om het looptempo hoog te houden. De eerste helft van de wedstrijd ging eigenlijk erg gemakkelijk, echter elke kilometer na het 5 km punt werd zwaarder. Toch wist ik op wonderbaarlijke wijze de tweede helft van de wedstrijd nog iets door te versnellen. Met de tijd, die ik tijdens de 10 km Toprun liep (31.33), was ik absoluut niet tevreden, evenals mijn positie (24e). Aan de andere kant moest ik blij zijn dat ik weer op het strijdtoneel te vinden was en heeft deze wedstrijd mij een erg goede prikkel gegeven. Het gevoel van kapot gaan in de wedstrijd was tevens heerlijk om weer te voelen!

Trainingskamp Flagstaff
Inmiddels is de timing weer helemaal terug en de trainingen gaan steeds beter. Mijn niveau stijgt met de week en ik geniet volop van de prachtige omgeving hier in Noord Arizona. De trainingen op hoogte blijven zwaar, soms voelt het alsof je longen uit elkaar spatten. Daarentegen is het zo dat ik door hier hard te trainen straks in Nederland weer een grote stap kan zetten. Ik heb tot nu toe hier een behoorlijk zwaar programma afgewerkt. Dat het goed gaat zie ik aan mijn kilometertijden die steeds harder en gemakkelijker gaan. Naast het tempowerk merk ik ook dat het langere duurwerk steeds beter gaat. Zo liep ik vorige week een duurloop van 31 km in 2 uur op 2400 meter hoogte. Afgelopen woensdag liep ik met een straf windje 24.7 km in 90 min (16.5kmpu gemiddeld, probeer dat maar eens op de fiets met iets wind tegen).

Limiet EK halve marathon
De rust die ik hier heb zorgt voor de juiste focus die ik op dit moment echt nodig heb. Ik realiseer me dat ik de stap naar de top 10 in Europa kan maken. Daarnaast leg ik hier de basis voor mijn marathonvoorbereiding. Mijn doel is deze zomer mij te kwalificeren voor het EK halve marathon in Amsterdam. Daar wil ik in eigen land laten zien wat ik waard ben en mijzelf meten met de Europese top!  

Gert-Jan Wassink


Korte sfeer impressie van de omgeving waar wij hier lopen! Woody Mountain Road, een eindeloze weg naar niemandsland!

Geen opmerkingen: