zondag 24 april 2016

Verslag van de Run-Archery in Lichtenvoorde

Een aantal deelnemers aan de Run-Archery in Lichtenvoorde
Atleten in internationaal veld Run-Archery Lichtenvoorde duelleren tegen de wind

Door Benno Stevering

LICHTENVOORDE – Run-Archery is een zomervariant van de biatlon met crosscountry/ hardlopen en handboogschieten. De evenementengemeente Lichtenvoorde had de eer de 1e Run-Archery van 2016 te mogen organiseren, speciaal voor atleten die weer eens wat anders willen. De Run-Archery is een nog vrij jonge sport die vorig jaar haar tiende jaargang vierde. In 2006 vond de eerste Dutch Open Run-Archery primeur plaats in Lichtenvoorde, waarna in 2016 de achtste editie in het keidorp volgde. De organisatie kon zaterdag een aansprekend deelnemersveld met internationale allure welkom heten. Hiermee maakt Lichtenvoorde niet alleen  met de Zwarte Cross en de wielerkoersen fuore in Oost-Gelderland, maar begint langzamerhand ook hier de Run-Archery een gevestigde naam als evenement  te worden. Dankzij nieuwe impulsen groeit de sport in toenemende belangstelling ook in andere plaatsen. De wedstrijd in Lichtenvoorde maakt deel uit van de Dutch Run Archery Cup competitie. Dit jaar volgt nog Zoetermeer, Apeldoorn en Wageningen. Alle vier de plaatsen maken deel uit van de competitie. Voor de eindrangschikking dient men alle wedstrijden te hebben meegedaan. 

De organisatie die in handen was van de  handboogafdeling van het schuttersgilde Switbertus uit Lichtenvoorde was strak en ordelijk. Het start/finish en schietterrein lag er wederom schitterend bij. Deelnemers werden via een fietspad langs de vijver, over een zand en greffel pad door het park en een grasveld over het parcours geleid. De atleten en toeschouwers vermaakten zich opperbest in een sfeervolle ambiance. De winnaars van de voorronde series en de tijdsnelsten per categorie gingen door naar de finaleheat. Leuk voor het kijkplezier was dat de spannende, overigens dit keer volledig internationale finale pas in de laatste van drie ronden werd beslist. Zowel Rusland, Duitsland als ook Frankrijk waren met een grote afvaardiging aanwezig. Uitdaging volop! Het was dan ook fantastisch om te zien dat de Rus en de Duitser in de laatste beurt staand naast elkaar stonden met handboogschieten. De voormalig winnaar, Rus Maxim Menshikov uit Moskou  nam resoluut de leiding. Het is maar zelden dat alle negen pijlen het blazoen op het doel treffen. Spelbreker om hoog te scoren voor de meeste deelnemers was de opstekende harde wind. De Rus miste hierdoor zelfs tot in totaal viermaal toe. Je weet dat het dan is gebeurd. Voor de senioren was er namelijk een strafronde van 120 meter, de jeugd moest de helft afleggen. Het geduld van de Duitse topfavoriet Marco Kreische uit Berlijn werd beloond. Hij maakte tijdens het onderlinge duel gebruik van het gemiste schot  en won onovertreffelijk net als vorig jaar en doorbrak hiermee de jarenlange Russische dominantie in de Run-Archery. Het parcours was al zeven jaar ongewijzigd. De winnende tijd van Kreische was met 15.44 minuten wel 1,5 minuut sneller dan vorig jaar, maar het record bleef intact. De Fransman Rifaut miste slechts tweemaal, maar liep slecht en vormde verder geen bedreiging voor de eerste twee podiumplekken. 

’’Er was meer dan voldoende ‘Reuring in de Swite’  met een tot onze verrassing internationaal deelnemersveld!‘’, volgens Frank Adema uit Lichtenvoorde, voorzitter Run-Archery Nederland sinds 2005. ’’Met 52 deelnemers vertonen we met onze Run-Archery ten opzichte van 43 deelnemers vorig jaar een stijgende lijn. Bij de jeugd tot en met 18 jaar waren er 20 actief en bij de ouderen 32. We zijn blij met de aanwezigheid van de ondersteuning van Paul ten Hag, de director  van de Nederlandse handboogbond  en trots op ons evenement. Met de huidige beschikbare doelbakken is dit aantal deelnemers de limiet. In de eerste van drie ronden schieten de boogschutters uit stand. In de tweede ronde dienen ze te knielen en in de derde ronde wordt er weer gestaan bij het schieten. Dit is herkenbaar ook bij de biatlon.’’ Sportman in hart en nieren - Henri Polman uit Lichtenvoorde - betrad het erepodium Run-Archery al meerdere malen. Zaterdag werd hij tweede bij de masters en negende in de finale. Jammer was dat hij vanwege acht missers negenhonderd meter meer moest afleggen.  Polman die 21.15 minuten klokte, vult aan: ’’Run-Archery is een mooi spel en geeft een extra uitdagende dimensie voor de boogschutters omdat het goed is voor de conditie en omdat je met raak schieten snel afstand kan nemen van goede hardlopers. Misschieten heeft als verrassingselement het lopen van strafrondes tot gevolg. 

De meeste deelnemers waren toch wel in staat om meerdere malen het blazoen van 20 centimeter doorsnede op een afstand van 20 meter te raken. De jeugd mocht op 15 meter hun schot lossen. De harde wind maakte het echter extra lastig. Zelfs de opgeblazen triomfboog bij de start/finish locatie zakte door de wind in. De sporters ondervonden hier geen hinder van. Een goede schietbeurt geeft een kick om harder te gaan lopen. Net als in de biathlon hebben de deelnemers hiervoor negen pijlen ter beschikking. In de Run-Archery moet men tactisch zijn, een fors tempo kunnen hardlopen om zo de meeste winst te pakken. Verder moet men de rust en balans vinden om reserves op te bouwen voor het schieten. Er is een gigantisch legioen van hardlopers. Maar toch is de drempel voor Run-Archery bij deze hardlopers nog steeds best groot. Om onze mooie sport op ontspannen wijze te leren kennen bieden de schuttersgildenclubs aan om eens te komen proefschieten. Wij bieden u deze gelegenheid! De nieuwe constructieve, demontabele doelpakken van Hanselman, waarop ook het blazoen is bevestigd, zijn anno 2016 een enorme verbetering voor de Run-Archery sport. Ze zijn zo innovatief omdat ze in 1 minuut zijn te demonteren en in 2 minuten opgebouwd kunnen worden. Een grotere productie zal noodzakelijk zijn om te blijven groeien in de sport. Er kan dan namelijk op meerdere bakken worden geschoten en extra deelnemers kunnen worden toegelaten. Ook internationaal was de belangstelling groot voor deze innovatie in de Run-Archery sport. Daar waar elders in Europa de Run-Archery professioneel wordt beoefend is de sport in Rusland nog redelijk traditioneel. Complimenten voor het betere materiaal werden dan ook hartelijk ontvangen door de organisatie.’’  Oudste deelnemer in Lichtenvoorde was de 58-jarige Andries Domburg. Hij klokte ondanks zes missers een tijd van 24.26 minuten. De fanatieke triatleten en goede hardlopers uit de Liemers Bram Ottenhof en Martijn Groenendaal van Triathliem eindigden voortreffelijk als vierde en zesde. Zij hebben echt lol in de Run-Archery en zien voldoende uitdaging om op een leuke manier en andere wijze met de sport bezig te zijn. 

Bij de vrouwen was Sandra Szuk uit Duitsland op dreef. Zij liep snel en schoot zoals gewoonlijk bijna alles raak. Dit resulteerde in winst met een tijd van 21.33 minuten. Tweede werd Gaelle Doucher uit Frankrijk met 22.14 minuten gevolgd door de Apeldoornse Miriam Damen met 23.50 minuten.  De 15-jarige Bram Polman werd uiteindelijk de snelste Run-Archery atleet uit Lichtenvoorde, vorig jaar Nederlands Kampioen Run-Archery in Zoetermeer bij de jeugd werd nu 2e in de finale bij de jeugd met een tijd van 14.14 minuten. Hij moest alleen Rick van den Berg uit Apeldoorn voor zich duldden. Zijn reactie: ‘’Vorig jaar heb ik voor het eerst alle wedstrijden verricht. Grote windvlagen hinderden me in mijn wedstrijd in Lichtenvoorde. Ik ben lid van de organiserende vereniging Switbertus en speel de saxofoon. Het is belangrijk om je hartslag onder controle te houden en niet te uitgeput te raken. De combinatie van handboogschieten en hardlopen is een prachtige belevenis. De Run-Archery is een goed georganiseerd evenement.  In de jeugdcategorie leggen wij drie maal 600 meter af en bij het misschieten is het verplicht een strafronde lopen van 90 meter). Mijn snelle start hielp me niet om Rik van den Berg te kloppen. Hij was ongenaakbaar!’’

Einduitslag Run-Archery Lichtenvoorde 23 april 2016: 

Mannen Senioren 1. Marco Kreische (Bogensportwelt Berlijn-Duitsland) 15.44 minuten, 2. Maxim Menshikov (Moskou-Rusland) 16.08, 3. Nikolas Rifaut (Frankrijk) 17.42. 

Mannen Masters: 1. Wim Mulder (Avalon sport Apeldoorn) 20.21 minuten, 2. Henri Polman (Sint Switbertus-Lichtenvoorde) 21.15 minuten, 3. John van Kuringen (Aurora 1114) 23.12. 

Mannen Aspiranten: 1. Niels de Ruijter (Zoetermeer) 19.06 minuten, 2. Kilian Seyfried (Duitsland) 19.30, 3. Lea Seyfried (Duitsland) 21.03.  

Vrouwen Senioren: 1. Sandra Szuk (Werderaner Bogenschutz Duitsland) 21.33 minuten, 2. Gaelle Doucher (Frankrijk) 22.14, 3. Miriam Damen (Avalon Sports Apeldoorn) 23.50.  

Junioren Jongens: 1. Rik van den Berg (Apeldoorn) 14.11 minuten, 2. Bram Polman (St. Switbertus-Lichtenvoorde) 14.14, 3. Wladek Zytkiewiz (Zoetermeer). 

Junioren Meisjes: 1. Michelle Hillo (Zoetermeer) 15.56 minuten, 2. Vera Versteegh (Zoetermeer) 16.32, 3. Megan Camphuijsen (Aloysius College) 21.09. 

Klik op de link voor de foto's


Geen opmerkingen: