zondag 1 december 2019

Twee parcoursrecords sneuvelen bij sterk bezette Montferland Run

Geoffrey Koech
De Montferland Run werd vandaag gewonnen door de Keniaan Geoffrey Koech. De Keniaan verbeterde met een snelste tijd van 42.13 het parcoursrecord van zijn landgenoot Geoffrey Mutai. Mohamed Ali wordt met een twaalfde plaats de beste Nederlander.Ook bij de dames is er een nieuw parcoursrecord. Tsigie Gebreselma Gebrerufal loopt een tijd van 47.29. Er is een tweede plaats voor de Keniaan Joshat Boit in 42.18.De derde plaats is voor Tesfahun Akalnew in 42.23. Koech won dit jaar ook al de Wiezoloop in Wierden.

Snelste Nederlander is Mohamed Ali in 44.35. De atleet uit Cuijk was onlangs ook al de snelste in de Zevenheuvelenloop. Frank Futselaar kende opnieuw een ijzersterk optreden in een vijftien kilometer werd. Opnieuw verbeterde hij zijn persoonlijk record en finishte met 44.47 voor het eerst binnen de 45 minuten.  Opmerkelijk is de prestatie van de Nijmegen atletiek atleet Niels Theloosen die met 45.24 als derde Nederlander finisht. Michel Butter en Khalid Choukoud stellen teleur en finishen met respectievelijk 45.57 en 46.35 ruim achter de snelste landgenoten.

Wedstrijdverslag
Onder ideale, maar koude, weersomstandigheden werd om 12.00 uur het startschot in ‘s-Heerenberg gelost. Bij de mannen vormde zich direct een kopgroep met daarin alle Afrikaanse toplopers, waaronder de Olympisch kampioenen Consesius Kipruto en Birmin Kipruto, en Geoffrey Koech, die in 2019 de snelste tien kilometertijd ter wereld op zijn naam heeft staan. Over de heuvels van het Montferland werd het hoge tempo gehandhaafd en moesten steeds meer lopers de kopgroep laten gaan. In de eindsprint versloeg de Keniaan Geoffrey Koech zijn landgenoot Josphat Boit en finishte in 42 minuten en 13 seconden. Boit kwam vijf seconden later over de streep. Derde werd de Ethiopier Tesfahun Akalnew op tien seconden van de winnaar.

Dames
Bij de dames wordt er gewonnen door de Ethiopische Tsigie Gebreselma Gebrerufal in  47.29. Ook dat was een nieuw parcoursrecord.De tweede plaats is voor de Keniaanse atlete  Joan Chelimio Melly die met een tijd van 47.37 finisht. De derde op het podium in s’Heerenberg is de Ethipiopische Rediet Daniel Molla die met een tijd van 48.56 acht seconden sneller was dan de eerste Nederlandse Susan Krumins die met een tijd van 49.08 als vierde finishte.

Bij de vrouwen stonden diverse toploopsters aan de start, waaronder de Ethiopische Tsigie Gebrerufal, de Keniaanse specialiste op de halve marathon Joan Melly en de Nederlandse Susan Krumins, de vice-Europees kampioene op de 10.000 meter. Krumins had de koploopsters lange tijd in het zicht en wist op de steilste beklimming van het parcours, de Peeskesbult, goed mee te komen maar moest daarna de Afrikaanse atletes laten gaan. (bron)