zaterdag 28 december 2019

Verslag van de 39e Oudejaarscross in Vorden

Ruben Garretsen, Jordy Kloet, Rick Heutinck en Luuk Nusselder
Argonauten superieur op alle afstanden in buurtgemeente Bronckhorst

Door Benno Stevering

VORDEN - Argonaut Rick Heutinck uit Doetinchem liep solo op de 15 kilometer naar  52.56 minuten. ‘’Tot vier kilometer liepen we nog samen op. Daarna nam ik afstand. Met een trainingsweek van 110 kilometer ben ik goed in vorm. Dit is mijn eerste winst na oktober weer.  Mijn voordeel is het technische parcours hier in Vorden. Na een snelle Montferlandrun in 49.46 minuten is Vorden voor mij een uitstekende test voor het NK 10 km in Schoorl begin februari. Mijn vertrouwen in de voorbereiding op het NK is niet afgezwakt. Clubgenoot Jordy Kloet liep tot 4 km met mij op, bleef in mijn kielzog en werd tweede.’’ Kloet ook uit Doetinchem, bewees hiermee zijn terugkerende fitheid die op het verharde deel van het parcours echt tot zijn recht kwam. Kloet beaamde dat hij in 2018 een topjaar doormaakte en 2019 een gek jaar was met pieken en dalen. Wellicht dat hij in 2020 de stijgende vorm kan voortzetten. In Vorden bewees hij weer op de weg terug te zijn. Op de verharde weg kon Kloet flink gas geven. Maar het bleek net niet genoeg om Heutinck van zijn eerste plek af te houden. 

Nicole Vernhout uit Apeldoorn toonde geen tegenstand bij de vrouwen en won in 1.02.26 uur. Dorothe Vrieze uit Zelhem werd tweede bij de vrouwen op de vijftien kilometer in 1.09.14 uur. Doelgericht kijkt de triatlete nu uit naar het NK halve marathon in maart en naar de Baskenland triatlon. Vrieze over haar wedstrijd in Vorden: ‘’De vijftien kilometer is mijn afstand. Ik kan er prima mijn eigen tempo lopen. Om deze afstand goed te lopen, moet je over net wat extra duurvermogen beschikken. De oudejaarscrossloop in Vorden is een van de mooiste crossen met haar single tracks en prachtige zig zag zandwegen.  In juli loopt ze nog een internationale triatlon in Baskenland. De winnares zat ruim voor mij. Die heb ik ook niet gezien. In oktober heb ik voor de tweede maal de triatlon van Hawai gedaan. Het was taai, maar toch was ik twintig minuten sneller dan in de eerste keer dat ik Hawai liep. In maart staat de Stevensloop centraal met het NK halve marathon. Dan is er nog de Jutberg Trialrun, die niet op ons programma mag ontbreken.’’  Ondanks een jaar geen wedstrijdritme werd plaatsgenote Grada Boschker derde op karakter. Ze gaf aan haar benen na twaalf kilometer echt wel te voelen. 

Student bewegingswetenschappen Ruben Garretsen uit het nabijgelegen Keijenborg heerste op de vijf kilometer en noteerde 16.35 minuten, een ultieme test voor het NK in Schoorl. ‘’Dit is feitelijk een soort thuiswedstrijd. Keijenborg ligt in de achtertuin van Vorden. Met mijn mountainbike zoek ik dikwijls het bos op hier nabij de voetbalvelden. Ik ken de omgeving goed. Vorig jaar werd ik tweede op deze afstand. Vanaf start was het pittig. Naast het NK tien kilometer in de Schoorlse Duinen verkies ik wedstrijden van vijf en tien kilometer in de regio. In de Beekse bosloopcompetitie probeer ik tweemaal te starten.’’ Clubgenoot Bas Arentz kon zijn 2e plek vasthouden. Dennis Weijers legde beslag op de derde plek in 17.51 minuten. 

Lieke Wijnbergen uit Nijmegen noteerde de rapste tijd bij de vrouwen in 29.56 minuten. Resa Vreman van Argo uit Doetinchem werd tweede voor Irene Menkveld uit Groningen. Vreman was content met haar tweede plek. Terwijl ze nu nog een tijd van 21.37 minuten nodig had over de vijf kilometer hoopt ze in 2020 onder de twintig minuten te duiken. 

Luuk Nusselder uit Hummelo, lid van Argo Doetinchem, vorig jaar nog tweede op de vijftien, pakte nu de winst na een spannende, intensieve wedstrijd op de tien kilometer met 34.53 minuten.  ‘Vanwege de vele hobbels op het parcours was het een pittige, speciale beleving. De heuveltjes, bochten en het keren betekende continue aanzetten. Vantevoren was het even overwegen welke schoenkeuze we moesten nemen. Trialschoenen waren net weer wat te grof. Na 1500 meter nam Bernhard te Boekhorst van Phoenix uit Bilthoven de kop van mij over. Met tempowisselingen bracht hij het verschil tot 15 tellen en probeerde me te lossen. Feitelijk ben ik 400 en 800 meter baanspecialist.  Dat is heel wat anders dan een cross lopen. Dit ligt me en ik beet me vast tot de achtste kilometer, volgde in zijn kielzog en sloeg toe in de slotfase. Afhankelijk hoe ik me voel wil ik binnenkort de Zieuwentrun nog lopen.’’ Terwijl Te Boekhorst tweede werd achter Nusselder liep Denver Bijlsma uit Eibergen naar een uitstekende derde plek. Madelief Falkmann van Phanos liep naar een snelle eerste plek bij de vrouwen in 42.20 minuten. Zij eindigde voor Renee Ligteringen en Esther Strijker van de Veluwelopers. 

De 39e Oudejaarscross Vorden leverde goede kwaliteit aan de start en 750 deelnemers. De cross kenmerkte zich door een optimale sfeer aan het einde van het jaar.  David Klein, sinds twee jaar in de organisatie van de oudejaarscrossloop is normaal een van de deelnemers. Zijn reactie over de crossloop: ‘’Het is me goed bevallen als voorfietser. Je moet nog flink hard fietsen om de koplopers voor te blijven. Aangezien de put van Berendsen dicht zit hebben we een nieuwe lus bij het parcours bij getrokken. De nieuwe lus loopt door een afwisselend landschap. Dat de vijf kilometer nu na de tien kilometer start is een groot voordeel dat men elkaar niet meer in de weg loopt op het parcours. De drie afstanden zijn onderling overzichtelijker geworden. De charme van de Oudejaarscross is dat het een van de laatste wedstrijden van het jaar is waarbij men nog even kan diepgaan. Als hardloper heb ik onlangs nog een persoonlijke tijd op de vijftien kilometer aangescherpt naar 51.30 minuten. Het lopen als pacer is ook erg leuk. Voor een bepaalde groep hardlopers loop je dan samen op naar een bepaalde eindtijd. In september loop ik de marathon van Berlijn mee als pacer. Mijn pr staat op 2u en 44 minuten. Mijn doel is om dit record met vijf minuten aan te scherpen.’’

Geen opmerkingen: