woensdag 18 december 2019

Zo maak je vieze loopschoenen weer schoon

Start je schoonmaak arbeid zo snel mogelijk na het ontstane leed
Heb je met veel zorg loopschoenen aangeschaft, die fraai glimmend uit de doos kwamen, verliezen ze na de eerste training alweer hun glans. Vorige week nog met je nieuwste loopschoenen de natuur in geweest? Met alle regen van afgelopen weken was er vast hier en daar wat blubber. En nu wil je die net nieuw gekochte en al smerige schoenen natuurlijk het liefst weer schoon krijgen. Maar hoe?

Heet wassen in de wasmachine
Loop met smerige schoenen vooral met een grote boog om je wasmachine heen. De warmte van het water zal de verlijming van diverse delen van je schoenen geen goed doen. Bovendien kunnen sommige bestanddelen uit het waspoeder reageren met andere chemische stoffen, die in je loopschoenen verstopt zitten. Met desastreuze gevolgen voor je schoeisel, dat (veel) eerder dan verwacht ouderdomsverschijnselen begint te vertonen.

Koude wasmachine dan?
Een koude machinewas zónder wasmiddel is eventueel een optie, maar stel je schoenen liever op een andere manier op de proef. Zoals met een handwas in een emmer koud water. Gebruik daarbij een al wat oudere en daardoor zachte tandenborstel of afwaskwast en een milde zeep.

Belangrijk: Drogen
Een misschien nog belangrijker onderwerp voor natte, vieze schoenen is het drogen na afloop. Dit probleem speelt ook een belangrijke rol na bijvoorbeeld een regenbui. Ditmaal is de droger uit den boze. Door hitte leven tussenzolen een minder lang leven en boven de 50 graden zal de lijm in de schoenen zelfs smelten. Drogen op kamertemperatuur, met wat kranten in de schoenen, is altijd nog de beste remedie. Ook van belang: start je schoonmaak arbeid zo snel mogelijk na het ontstane leed. Zet ze daarna niet pal bij - of erger: op - de verwarming. (bron)

Geen opmerkingen: