zaterdag 21 december 2019

DEO-loop in Borculo: Vuvuzela, gure wind en lege soep

De deelnemers aan de jeugdloop proberen allemaal als eerste het veld af de weg op te sprinten. Het is AVA'70 lid Kyra Lampio (geel shirt) die uiteindelijk de loop wint (foto Orangepictures Marcel ter Bals)
BORCULO - Uit de luidsprekers klinken meezingers uit de jaren'70. De renners bij de start/finish zijn te jong om er herinneringen aan te hebben. Maar zij zijn ook met heel andere zaken bezig. Als zo meteen de vuvuzela blaast, willen ze als eerste wegsprinten.

De Kids Run van de DEO-loop telt enkele tientallen jeugdigen die hopen als eerste over de streep terug te keren, na 1,5 kilometer over paden en wegen rond het voetbalveld. Degenen die hun energie in die eerste seconden al opbranden zijn echter niet de winnaars. Dat wordt Kyra Lampio, een 10-jarige atlete uit Aalten, die bij atletiekvereniging AVA'70 sport. En niet onverdienstelijk, zo blijkt.

‘Lege soep’
De teruggekeerde lopers worden op de bananen en appels gewezen die in grote bakken voorbij de finish liggen opgestapeld. Ook staat er een grote pan soep, aangeboden door de buren van de voetbalvereniging. Een geïnteresseerd jonge deelnemer haalt echter zijn neus op als hij uitgelegd krijgt dat bouillon een soort soep met niks erin is. „Lége soep?” Daar heeft hij geen trek in en hij loopt richting appels, de vrijwilligers lachend achter zich latend.

Aantrekkelijker
Ondertussen lopen de eerste heren en dames zich warm op het voetbalveld van DEO. De afgelopen jaren is veel moeite genomen om de crossloop aantrekkelijker te maken voor het deelnemersveld. Een ander parcours, elektronische tijdwaarneming en een groot scherm waar deelnemers zichzelf op zien finishen. Met vermelding van hun naam.

Fraaie parcours
Het spreekt aan en de investeringen verdienen zichzelf terug. Het aantal deelnemers neemt elk jaar weer verder toe. Niet alleen vanwege de elektronica, ook het fraaie parcours draagt daar aan bij. Maar dit jaar ligt het net even iets anders. En dat heeft vooral met de plek op de kalender te maken.

Boodschappen enzo
Het zijn er dit jaar 10 tot 20 minder dan vorig jaar, schat organisator Bas Dibbelink in: „Ietsje minder dan vorig jaar. Waarschijnlijk ligt dat aan de dag, vlak voor de kerst, dan is iedereen druk met kerst. Boodschappen doen enzo.”

De DEO-loop staat standaard op de derde zaterdag van december gepland. Die valt dit jaar wat later dan gebruikelijk. Het is te zien aan de deelnemers. Met 150 voorinschrijvingen, zo’n 20 minder dan vorig jaar. Uiteindelijk lopen er tegen den 250 mannen en vrouwen mee.

Gure wind
Die worden luid toegejuicht door fans langs de weg. De laatsten hebben aanzienlijk meer last van de gure wind dan de lopers zelf. Bovendien kunnen de laatsten zich na een afstand van 4,5 kilometer, 9,1 of 12,7 weer opwarmen aan een lekkere bak bouillon. Mits ze een kopje 'lege soep’ lusten, natuurlijk. (bron)

Geen opmerkingen: