dinsdag 7 april 2020

De foto en zijn verhaal

Trainer van Rijs stuurde een tweetal wegkapiteins op pad, om alvast een hele fijne hardlooproute uit te gaan zetten in het fraaie buitengebied ergens in de regio
Elke zomer traint de B-selectie van AVA`70 met enige regelmaat op locatie en deze etappes zijn bijzonder populair bij de atleten. Normaliter zou de serie afgelopen dinsdag van start zijn gegaan, maar het coronavirus blokkeert veel, dus ook dit hardloopgebeuren. Zoals het er nu naar uitziet, kan het ook nog best nog even duren, voordat de 1e Zomeretappe plaatsvindt. Trainer Macro van Rijs houdt niet van onverwachte verrassingen en wil alles altijd en overal onder controle hebben. “Je moet 100 % klaar zijn als het zover is,” zo liet hij zijn secondanten weten. Daarom stuurde hij een tweetal wegkapiteins op pad, om alvast een hele fijne hardlooproute uit te gaan zetten in het fraaie buitengebied ergens in de regio. Op een zonnige dinsdagmiddag vertrok het tweetal dravers per fiets naar de startlocatie met onder de snelbinders een schrijfmap om notities te kunnen noteren en mogelijke knelpunten vast te leggen.

De B-lopers zijn door de jaren heen zo verwend, dat er inmiddels een flink eisenpakket is opgesteld, waar een geslaagde Zomeravondetappe aan moet voldoen. Dat begint al bij het vertrekpunt, dat logistiek direct een aantal pittig voorwaarden vraagt. Zo moeten hier minimaal 22 auto`s kunnen staan en bovendien ruimte zijn voor 19 fietsen. Daarnaast moet de nabije omgeving een beetje dunbevolkt zijn, want gemiddeld komen er dik 40 fanatieke lopers op deze populaire trainingsvariant af en die produceren een bak herrie, zo is gebleken. Maar ook voor de route onderweg wordt de lat steeds hoger en hoger gelegd. De wegen en paden moeten gevarieerd en verkeersluw zijn en stiltegebieden moeten in ieder geval worden gemeden. Er wordt tijdens de etappe flink gepraat en een beperking hierin zou voor een enkeling zomaar kunnen betekenen, dat de kont ineens tegen de krib wordt gegooid. Iets wat de sfeer nooit ten goede komt, natuurlijk…. De formatie van trainert van Rijs heeft inmiddels geleerd om tijdens de duurloop ook goed om zich heen te kijken, want moeder natuur heeft erg veel te bieden. De wens gaat daarbij uit naar een reerijke omgeving en het liefst onderweg ook een waterpoeleke. Tenslotte moet het peloton ook nog eens exact de lengte van het parcours weten. Waar normaliter een afwijking van 4 % getolereerd wordt, gaat deze vlieger bij de B-selectie echt niet op. En een Garmin liegt zelden of nooit, dus enige precisie wordt wel gevraagd. Een ruime buitenbocht kan je dan al een hoop ellende opleveren. 

De twee hulptrainers gingen vol goede moed met de rugzak vol verzoekjes op pad en het ging direct al bijzonder fijn. Fazanten lieten zich gelden, een drietal hazen hadden speelkwartier en een roedel reeën deed verstoppertje. Na een stijf half uurtje rennen, kwam het duo op een bijzonder rustiek en intiem plekje en er werd besloten om een dubbele selfie te maken. Om de nieuwsgierigheid van de B-volgelingen proberen te wekken, werd er een raadseltje op facebook geplaatst, onder het mom: “ontdek ons plekje?” Nou, de mobiel zat nog niet weer in het te kleine hoesje of de eerste oplossingen stroomden al binnen. Helemaal, toen er ook nog eens een gratis massagebeurt voor de winnaar tegenaan werd gegooid. Van de Ardennen tot groot Zwitserland en van de Vennebulten tot de Slingeplas…. Alles kwam voorbij. Eerst de route maar eens afmaken, zo dacht het duo erover en dan maar eens verder kijken wat er zoal binnenkomt. De finish kwam inmiddels alweer in zicht, maar een doodlopend pad, maakte het weer efkes lastig. Er moesten meters van het totaal afgetrokken worden en elders een compensatielus worden gevonden. Uiteindelijk bleek de teller steken op een afstand van 10.372 meter, uitgaande van de ideale looplijn. Daar zullen bij de werkelijke uitvoering van deze fraaie Zomeravondetappe zeker een paar plussen en minnen te noteren zijn, zo is de verwachting. 

`s Avonds, terwijl de duimpjes en gokjes binnen bleven druppelen werd er uitvoerig verslag uitgebracht aan de coach. Het mooie was, dat er feitelijk geen knelpunten zijn ervaren, maar het verrekte is vaak, dat een aantal B-lopers zo onvoorspelbaar zijn, dat deze ongetwijfeld op zullen doemen. De altijd aimabele van Rijs toonde zich zeer content met de geplande route, al gaf hij wel aan, dat het in zijn ogen nog wel eens een flink tijdje kan duren, voor er gezamenlijk weer kan worden genoten van een Zomeravondetappe. En wie twijfelt aan deze wijze woorden?

O, ja… de oplossing van het raadsel…. Na een overheerlijke PPL trok de directie zich terug, vergaderde over de gegeven oplossingen en besloot uiteindelijk Wim Brinkman als winnaar aan te wijzen. De kilometervreter kent werkelijk alle wegen en paadjes in de wijde omtrek en gaf inderdaad ook dit keer de goede locatie weer. Het betrof het aangrenzende paradijsje nabij landgoed Kotmans. De prijs, een hele fijne massage, laat echter nog wel enige tijd op zich wachten. Daarom kunnen professionele en iets minder professionele striekers zich vanaf heden melden, om Wim even lekker onder handen te nemen. Het mag hem best een beetje pijn doen… We zijn benieuwd, wie deze skitterende uitdaging aanneemt? (FR)

Geen opmerkingen: