vrijdag 3 april 2020

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 219

“Hier, ik sta weer bovenaan”
Het is rumoerig in de App van de A-groep. De atleten, die normaal als makke lammetjes achter herder Gerben Duenk aanlopen, vliegen elkaar nu massaal in de haren. Aanstichter is - niet voor het eerst - Rinke ter Haar. Hij heeft zijn collega-lopers uit de tent gelokt met een Strava-challenge. Een inkoppertje voor mannen in vorm als Wouter Raben en Luuk te Brake, die Rinke in een mum van tijd het zwijgen oplegden. Toen was het hek van de dam.

Rinke is groot fan van de dubieuze sportapplicatie Strava. Jaren geleden kwam al aan het licht dat de controleerbaarheid van Strava van een bedenkelijk niveau is. Rinke nam, op ‘zijn’ Beeklaan, de proef op de som tegen zijn oudste zoon Sam. Rinke kwam een handvol seconden later dan Sam boven, het horloge beweerde echter het tegendeel. Rinke bekroonde zichzelf tot King of the Beeklaan. Sam haalde zijn schouders op en schudde zijn wijze hoofd. Dat die titel iets uit het verleden is, is inmiddels duidelijk maar het illustreert de onbetrouwbaarheid van Strava. Nog een voorbeeld. Geert Wevers, ons allen bekend, is in het bezit van meerdere records. Niet omdat hij zo’n rassprinter is, integendeel, hij drukte gewoon zijn horloge aan terwijl hij op de mountainbike zat. Types als Lars Duistermaat en Remi Rondeel hebben tot op de dag van vandaag het nakijken.

De nieuwe challenge, binnen de A-groep het gesprek van de dag, bevindt zich op de Boterdijk. Nadat Rinke het bommetje had gedropt, werd zijn record meermaals aan diggelen gelopen. Eerst door kilometervreter Wouter Raben en vervolgens door Luuk te Brake. Laatstgenoemde had speciaal voor dit segment een Strava-account aangemaakt. Ik schat dat hij met zijn digitale skills hier een hele middag voor heeft uitgetrokken. Luuk showde heel triomfantelijk zijn record en had niet verwacht dat er binnen zijn eigen familie een NSB-er klaarstond om hem te liquideren. Mark dook twintig seconden onder de tijd van Luuk, tot grote hilariteit van velen. Nadat ook Kay Kranenburg en Cindy Brussé de tijd van Rinke verpulverden, roerde Patrick Ikink zich. “Pak toch gewoon de fiets, dat doen er wel meer op Strava..”, Iedereen wist dat hij met deze opmerking een dolk in de rug van Geert stak.

Rinke kreeg bijval van Robbin Wubbels: “Rinke hoeft toch niet binnen een week de top 10 uit?” Deze goedbedoelde maar kleinerende opmerking was voor RInke de druppel. “Hier, ik sta weer bovenaan”, berichtte hij een paar uur later. Zijn opmerking voorzag hij van een screenshot waarop zijn prestatie zichtbaar was. De onverbeterlijke Rinke had weer een nieuw segment aangemaakt. Ook op de Boterdijk maar dan ‘andersumme’…. Zal hij het ooit leren?

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Misschien kan Rinke zelf wel een toelichting geven.

Geen opmerkingen: