dinsdag 21 april 2020

Zoveel sneller ben je met minder gewicht

Minder gewicht met hardlopen betekent vaak ook een snellere tijd
In de hardloopsport hoor je vaak over atleten die er alles aan doen om minder te wegen. We willen uiterst benadrukken dat wij vanuit Runner's World niet aanmoedigen om af te vallen als dat voor je gezondheid niet nodig is. Sterker nog, afvallen bij gezond gewicht kan gevaarlijke consequenties met zich meebrengen, waaronder blessures, stressfracturen en in sommige gevallen zelfs een eetprobleem zoals Louise Carton onlangs vertelde in de Podcast Liefde voor Lopen. Maar waarom willen atleten soms die ene kilo kwijt? Wat is precies het voordeel om lichter te zijn met hardlopen en hoeveel minuten tijd scheelt je dat nu onderweg?

Wij hebben dat eens laten berekenen en komen tot onderstaande gemiddelde uitkomsten. Bedenk wel dat je snelheid en resultaat op een specifieke dag van veel meer factoren afhankelijk is. Plus - we kunnen het niet vaak genoeg zeggen - je gezondheid altijd op nummer 1 moet staan en daar hoort een gezond gewicht en voldoende gezonde voeding bij.

Snelheidswinst in minuten bij x kilo minder gewicht

- 1 kilo lichaamsgewicht
5 km: 0.12
10 km: 0.25
halve marathon: 0.52
marathon: 1.45

- 2,25 kg lichaamsgewicht
5 km: 0.31
10 km: 1.02
halve marathon: 2.11
marathon: 4.22

- 4,5 kg lichaamsgewicht
5 km: 1.02
10 km: 2.04
halve marathon: 4.22
marathon: 8.44

- 9 kg lichaamsgewicht
5 km: 2.04
10 km: 4.08
halve marathon: 8.44
marathon: 17.28

Afvallen om sneller te worden met hardlopen
Kortom, minder gewicht met hardlopen betekent vaak ook een snellere tijd. Zeker op de lange afstand kan dit wat minuten schelen. Bedenk wel dat je enkel goed kunt trainen als je de juiste brandstof tot je neemt. Twijfel je of jezelf nog wat af mag vallen en hoe je dit gezond kunt doen zonder dat dit invloed heeft op jouw gezondheid? Raadpleeg dan altijd een sportdiëtiste of deskundige. (bron)

Geen opmerkingen: