maandag 2 november 2020

Ik heb Corona gehad, wanneer kan ik weer hardlopen?

Dit zeggen experts over hoe je weer veilig kan gaan hardlopen als je besmet bent geweest met COVID19

Zelfs als je je handen kapot wast, een mondkapje draagt als je naar buiten gaat en duidelijk afstand houdt tot anderen, bestaat er een kans dat je besmet raakt met het coronavirus. En hoe gezond de meeste hardlopers ook zijn, ook hardlopers zijn niet vrijgesteld van een mogelijke besmetting met COVID19. Als je corona hebt gehad, dan vraag je je misschien als hardloper al vrij snel af: Wanneer kan ik weer hardlopen als ik ben hersteld van het coronavirus?

Let op: De situatie rondom het coronavirus verandert snel. Wil je op de hoogte blijven van de laatste informatie, kijk dan op rijksoverheid.nl en rivm.nl. Heb je daarnaast klachten of vragen, neem dan altijd contact op met je huisarts. Helaas weten we niet wat het lange termijn effect is van het coronavirus op ons lichaam. We weten bijvoorbeeld niet wat het precies doet met ons hart en onze longen. Om die reden is het wijs om het hardlopen weer voorzichtig en geleidelijk aan op te bouwen als je ziek bent geweest door het coronavirus.

Runner's World vroeg aan Heather Milton, M.S., oefentherapeut en supervisor bij NYU Langone Health's Sports Performance Center, Brian Clark, M.D., assistent-professor in de geneeskunde aan de Yale University School of Medicine, en Patrick Green, M.D., UCHealth cardioloog met speciale interesse in sportcardiologie hoe hardlopers weer veilig kunnen gaan hardlopen nadat ze ziek zijn geweest van het coronavirus.

Hoe lang moet je stoppen met hardlopen als je corona hebt gehad?

Kort gezegd weet eigenlijk niemand hier het juiste antwoord op. Wel is het zo dat je je nu aan de richtlijnen van de rijksoverheid moet houden rondom thuisquarantaine tot alle symptomen weg zijn. Volgens Clark kan het namelijk zo zijn dat het volledige herstel in fases verloopt, zo kan je je bijvoorbeeld nadat je corona hebt gekregen eerst iets beter voelen en daarna opnieuw zieker worden. Om die reden is het het meest veilig het aanbevolen aantal dagen die op rijksoverheid.nl staan, te wachten tot je klachtenvrij bent voordat je weer wat activiteiten oppakt. En als je dan weer begint met trainen is het belangrijk dit rustig aan op te bouwen, zegt Milton.

Betekent dit dat je niks mag doen als je ziek bent? Volgens Clark is het belangrijk niet compleet stil te gaan liggen als dat niet hoeft. Wat je nu veel ziet is dat mensen die ziek worden door COVID19, plotseling last krijgen van bloedstolsels omdat ze immobiel zijn. Rusten is iets anders dan stoppen met lopen en bewegen. Probeer dus als dat kan wat mobiel te blijven, legt Clark uit.

Wat moet ik doen voordat ik weer begin met hardlopen?

Mocht je besmet zijn geraakt met het coronavirus en zelfs een ziekenhuisopname hebben gehad, dan is het allereerst wijs om een medisch professional te raadplegen voordat je weer wil gaan sporten. Afhankelijk van het ziekteverloop kan je misschien een hartfilmpje laten maken, je bloed laten nakijken en misschien je hart verder na laten kijken. Helaas is het op dit moment zo door de druk op de zorg dat er een kans bestaat dat deze onderzoeken op dit moment niet mogelijk zijn, zegt Clark. Zo is een echocardiogram (meet de structuur en functie van het hart) vrij kostbaar, maar het geeft dus wel een duidelijker beeld van de conditie van het hart.

De grootste reden dat we het belangrijk vinden om het hart na te kijken, is dat we ons zorgen maken om de zeldzame kans op een hartaanval of aritmie (onregelmatige hartslag) die zou kunnen leiden tot een plotselinge hartdood. Heel zeldzaam, maar wel mogelijk, zegt Clark.

Als het gaat om de longen heeft een test als je geen symptomen ervaart niet veel zin, zegt Clark. Bij het testen van de longen zal er niet opeens iets tevoorschijn komen dat het risico op plotselinge dood kan opsporen. Mocht je aan een beademingsapparaat liggen, dan is het goed om samen met je arts via een ECG te kijken of er geen afwijkingen worden gevonden, zegt Milton.

Enkel een paar dagen aan een beademingsapparaat heeft waarschijnlijk niet veel effect op de longfunctie, maar als je voor een langere periode wordt beademd is het wel goed je longen na te laten kijken, zegt Clark. Clark zegt daarbij dat het wijs is om dan minimaal drie maanden te wachten nadat je ziek bent geworden, met het testen van de longfunctie. De reden daarvan is dat het herstel van de longen langzaam verloopt en je op die manier langer de tijd hebt om te stabiliseren.

Loop je af en toe hard en heb je milde klachten gehad door het coronavirus, dan is het waarschijnlijk genoeg om 10 te wachten na het verdwijnen van de symptomen voordat je weer gaat hardlopen. Hervat je training dan wel weer voorzichtig en natuurlijk is het altijd goed om - als je je zorgen maakt - je eerst even na te laten kijken door een huisarts.

De meeste mensen die alleen milde klachten hebben gehad, kunnen zelf weer beginnen met hardlopen zonder een arts te zien, zegt Green. Maar als je toch ernstigere klachten hebt gehad of zelfs een ziekenhuisopname hebt gehad, raadpleeg dan altijd eerst een arts.

Hoe kan je op een veilige manier weer gaan hardlopen als je positief bent getest op COVID19?

Hoewel er niet echt een gouden regel is, kan je het beste beginnen met 50% van je snelheid en afstand die je liep voordat je corona kreeg, zegt Clark. Zodra je weer begint met hardlopen voel je snel genoeg hoe je eraan toe bent. Verwacht in ieder geval dat het zwaarder en moeilijk zal gaan dan je gewend bent na een griepje of een lange periode van rust.

Nadat je die 50% van je normale trainingsafstand en snelheid weer hebt opgepakt, kun je als dat goed voelt langzaam je trainingen weer wekelijks uitbouwen. Zowel Clark als Milton stellen voor om dan je afstand/ intensiteit met ongeveer 10% per week te verhogen, totdat je weer op je normale trainingsniveau zit.

Wat zijn de signalen dat je toch iets rustiger aan moet doen zodra je weer bent begonnen met hardlopen?

Het kan zijn dat je toch nog klachten overhoudt nadat je weer bent hersteld van het coronavirus. Je conditie is mogelijk ook behoorlijk achteruit gegaan. Heb je tijdens het hardlopen meer last van kortademigheid dan je had verwacht of heb je hartkloppingen, neem dan altijd contact op met je arts, zegt Green.

Je trainingen mogen uitdagend maar verdraagbaar zijn. Indien je dezelfde inspanning kan volhouden gedurende langere tijd en dit ook steeds makkelijker gaat, zal je vanzelf merken dat je conditie langzaam weer zal verbeteren.

Het is alleen wel lastig om een slechtere conditie niet te verwarren met nog steeds ziek zijn, zegt Clark. Er zijn een aantal signalen van je lichaam dit aan kunnen geven dat je echt direct moet stoppen, denk daarbij aan: pijn op de borst, het gevoel flauw te vallen of zelfs flauwvallen. Ga bij dat soort signalen meteen naar een dokter, zegt Clark.

Kortademigheid kan wel een symptoom zijn van een verminderde conditie. Ook kan het zijn dat je trainingen zwaarder voelen dan anders, simpelweg omdat je conditie door het coronavirus achteruit is gegaan. Als het gevoel mild is en je niet al te veel in de weg zit, dan is het oke om door te gaan met het verbeteren van je conditie. Door consistente, langzame maar goed opbouwende trainingen in te plannen, zou je elke week wat progressie moeten merken. Merk je geen of te weinig vooruitgang? Dan is het tijd om je even te laten controleren bij de dokter.

Moet ik me zorgen maken om de kans op myocarditis?

Myocarditis is een ontsteking van de hartspier en ontstaat meestal door een virus. De aandoening kan ervoor zorgen dat er een litteken ontstaat in de hartspier wat ervoor kan zorgen dat je op den duur last krijgt van hartritmestoornissen, zegt Green. De aandoening kan dan ook leiden tot hartfalen, een abnormale hartslag of zelfs een plotselinge dood.

Er lijkt een hoger risico te zijn op myocarditis bij mensen die COVID19 hebben, dan bij besmetting met een ander virus. Wel lijkt het erop dat het vaker voorkomt bij mensen die ernstige klachten hadden en bijvoorbeeld zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis, dan bij mensen met milde klachten, zegt Green.

Echter, een recente studie die werd gepubliceerd in JAMA Cardiologie, hebben ze met behulp van MRI scans gekeken hoe vaak myocarditis voorkwam. En zij vonden een groot risico op deze aandoening bij zowel mensen met milde als ernstige klachten.

Als je niet positief bent getest op COVID19, maar wel symptomen hebt gehad of ziek bent geweest, wat moet je dan doen?

Ook al heb je niet de diagnose corona gehad, maar heb je wel milde symptomen gehad die lijken op COVID19, dan kan je het beste 2 weken wachten tot de symptomen voorbij zijn voordat je weer gaat hardlopen, zegt Milton. Of je nu een test hebt laten doen of niet, start gewoon met 50% van je trainingsintensiteit om weer op te bouwen.

En er is nog iets opvallends gevonden. Volgens Joshua Zeichner, M.D., Director of Cosmetic and Clinical Research in Dermatology at Mount Sinai Hospital in New York City, komt het wel eens voor dat mensen last krijgen van COVID tenen. Ja, je leest het goed. COVID tenen zijn blauwe plekken op de tenen van corona patiënten en zijn het gevolg van vermoedelijk een ontsteking of verminderde doorbloeding van de bloedvaten op die plek. Hardlopers, en dan vooral diegene die soms last hebben van gekneusde teennagels, moeten een arts raadplegen als ze last hebben van hun voeten. Zeichner geeft aan dat hij niet zomaar wil zeggen dat alle lopers met COVID tenen weer kunnen beginnen met hardlopen, omdat er een mogelijkheid is dat de doorbloeding van de voeten niet optimaal is (daarnaast blijk uit onderzoek dat COVID19 besmetting en sporten geen goede combinatie zijn). Experts raden daarom aan om samen met een arts te kijken hoe je weer kan beginnen met sporten als je hier last van hebt gehad.

Mocht je zelf geen symptomen hebben, maar wel in contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus, dan moet je in zelfisolatie gaan en indien mogelijk een test laten doen. Lees alle regels na op: www.rijksoverheid.nl

Geen opmerkingen: