zondag 29 november 2020

Waar moet je op letten bij het volgen van een online hardloopschema

Trainer Rob Veer geeft praktische tips hoe je het juiste trainingsschema kiest

Om gemotiveerd te blijven in deze tijden zonder wedstrijden kun je natuurlijk een datum in je agenda prikken. Ga met jezelf de uitdaging aan om een paar weken (of maanden) te trainen om op de uitgekozen dag een wedstrijd na te bootsen. Om dat gestructureerd aan te pakken kun je gebruik maken van een online trainingsschema. Het hele internet staat er vol mee, zo zijn er ook verschillende Runner's World Hardloopschema's. Het aanbod is enorm, hoe kies je een schema dat bij je past?

Hardloopwedstrijden en trainingsschema's ten tijden van corona

Iedere loper die graag wedstrijden loopt weet inmiddels dat corona de wedstrijdkalender leeg heeft geveegd. Veel wedstrijden die gepland stonden voor de eerste maanden van 2021 zijn nu al helaas uitgesteld of verplaatst. We keken daar erg naar uit maar het is niet anders. Gelukkig waren er in de afgelopen maanden succesvolle initiatieven voor virtuele wedstrijden zoals NN Running Day. Hopelijk komen dit soort evenementen snel terug, als pleister op de wonde. Tot die tijd kun je natuurlijk wel zelf aan de slag met een hardloopdoel. Prik een datum in je agenda en organiseer je eigen wedstrijd.

Zo vind je een online hardloopschema dat bij je past

Hardloopdoel gesteld? Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar een hardloopschema dat bij je past. Maar hoe vind je die? Dat is een vraag die zich lastig laat beantwoorden. Want waar moet je allemaal wel niet op letten? We vroegen trainer Rob Veer om enkele praktische tips.

'Het begint allemaal bij je vertrekpunt. Dat is niet wat je wilt maar wat je de afgelopen vier weken hebt gedaan. Over acht weken een marathon willen lopen terwijl je het laatste half jaar nauwelijks hebt gelopen is niet realistisch.'

Snel succes willen boeken is ook niet verstandig. 'De kans dat je dan blessures krijgt is groot. Je krijgt dan eerder blaren in plaats van eelt en dat wil je niet. Je moet je lichaam voldoende tijd gunnen om zich aan te passen. De meeste schema’s bouwen te snel op.'

Voor hoe je wel moet opbouwen bestaat gelukkig een eenvoudige vuistregel. ‘Je moet per week je totale trainingsafstand met niet meer dan tien procent vergroten. Dat is niet zozeer een voorwaarde maar een bovengrens. Wees realistisch en kies een schema die je goed aankunt. Een verkeerd uitgangspunt is je op een schema storten met vooraf het idee dat het je gaat lukken als alles meezit. Tot slot, een schema is een leidraad, geen keurslijf. Het is belangrijk om niet voorbij te gaan aan je gevoel.’

Zoveel tijd heb je nodig om op te bouwen

De factor tijd is een van de belangrijkste onderdelen als je traint voor een bepaalde afstand. Neem de tijd om op niveau te komen. Als je beginner bent of niet veel ervaring hebt, bouw het langzaam op om een langere afstand aan te kunnen. Neem per stap een half jaar de tijd. Kortom:

*een half jaar voor 10 km

*dan een half jaar voor 15 km

*dan een half jaar voor 21 km

*dan een half jaar voor 42 km

Kun je nu goed een 10-kilometer wedstrijd aan, neem dan anderhalf jaar de tijd om op het niveau van een marathon te komen. Hopelijk kunnen we tegen die tijd weer kiezen uit een volle hardloopkalender. (bron)

Geen opmerkingen: