maandag 18 september 2023

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen vs. hardlopen?

Als je wil afvallen is het handig om te weten hoe je wat extra calorieën kunt verbranden

Dat je kunt afvallen met wandelen en met hardlopen is een feit. Maar met welke van de twee verbrand je meer calorieën? Dat hangt van een aantal dingen af.

Wandelen en hardlopen om af te vallen

Bewegen is gezond. Onlangs stelde de WHO haar richtlijnen voor het eerst in 10 jaar bij. De conclusie: beweeg elke dag. Wat je doet, dat maakt niet uit. Maar als je wil afvallen maakt het wel uit wat je doet. De basisregel om gewicht te verliezen blijft nog altijd dat de inname van energie lager ligt dan de verbranding daarvan. Wandelen en hardlopen zijn beide een goede manier om jouw energieverbranding te verhogen. Dat kan helpen bij het afvallen.

Calorieën verbranden: Wandelen vs. hardlopen

Je hoort vaak de opvatting dat wandelen beter is voor de vetverbranding en hardlopen voor het verbranden van koolhydraten. Wil je vet verliezen, dan zou je dus beter kunnen gaan wandelen en het hardlopen even laten voor wat het is. En ergens zit er een kern van waarheid in deze opvatting, maar hij dekt niet de lading. Als je intensief gaat hardlopen, verbrandt je lichaam op dat moment in verhouding minder vet en meer koolhydraten. Maar om af te vallen, zal je gewoon meer calorieën moeten verbranden dan dat je binnen krijgt. En waar je die calorieën die je verbrandt vandaan haalt, maakt in feite niks uit.

De volgende rekensom laat zien dat je in een uur hardlopen meer kcal verbrandt dan met wandelen. Wat de precieze hoeveelheid verbrande vet-calorieën is van de totale hoeveelheid verbrande calorieën is overigens lastig te zeggen, omdat ook conditie, gewicht, leeftijd en de intensiteit meewegen in het resultaat.

Een 77 kilo wegende man die dertig minuten wandelt met een snelheid van 5,5 km/u, kan 155 calorieën verbranden (60% koolhydraten (93 calorieën) en 40% vet (62 calorieën).

Als dezelfde man 30 minuten hardloopt met een snelheid van 10 km/u, zal hij ongeveer 375 calorieën verbranden, (75% koolhydraten (281) en 25% vet (94).

Kortom: met wandelen verbrand je in verhouding meer calorieën uit vet, maar met hardlopen verbrand je 2x zoveel calorieën, en dus meer vetcalorieën (94 in plaats van 62). En dat is uiteindelijk wat telt.

Naverbranding door hardlopen

Ook na het hardlopen is je lichaam niet in 1 keer klaar met alle verbrandingsprocessen. Hier wordt zuurstof bij gebruikt en wordt dan ook wel post-exercise oxygen consumption (EPOC) genoemd. In andere woorden: naverbranding. Afhankelijk van hoe zwaar je hebt getraind, kan deze naverbranding twee tot tien uur aanhouden. Heel veel extra zal je er overigens niet mee verbranden, denk aan circa 150 kcal.

Maar

Met hardlopen kun je dus sneller meer kcal verbranden dan met wandelen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

*Veel mensen houden een uur hardlopen niet vol, terwijl ruim een uur wandelen haalbaarder is. Loop je dus maximaal 20 minuten hard óf ga je ruim een uur wandelen: Dan kan het zijn dat jij met wandelen uiteindelijk meer kcal weet te verbranden dan met hardlopen.

*Mensen rekenen zichzelf snel te rijk met wat zij hebben verbrand met een rondje hardlopen en schatten de energiewaarde van voeding vaak te laag in, met het risico dat iemand onder de streep toch te veel calorieën tot zich heeft genomen.

*Het kan zijn dat zodra je intensief hebt hardgelopen, je de rest van de dag minder beweegt, omdat je vindt dat je al genoeg hebt gedaan. Onder de streep verbrand je op een dag daardoor misschien niet eens meer dan als je niet was gaan hardlopen maar wel al jouw activiteiten lopend had gedaan en ook een rondje was gaan wandelen.

*Iedere dag een wandeling maken is haalbaar, iedere dag hardlopen is lang niet voor iedereen haalbaar en goed. (bron)

Geen opmerkingen: