zondag 4 april 2021

Chepngetich scherpt wereldrecord halve marathon aan met bijna halve minuut

De Keniaase Ruth Chepngetich heeft het wereldrecord op de halve marathon fors verbeterd

De Keniaase marathonloopster Ruth Chepngetich heeft het wereldrecord op de halve marathon fors verbeterd. Ze kwam in Istanbul na 1.04.02 over de finish en was daarmee 29 seconden sneller dan de oude mondiale toptijd van Ababel Yeshaneh uit 2020.

De 26-jarige Chepngetich is de regerend wereldkampioene op de marathon. Ze had op de halve marathon een persoonlijk record staan van 1.05.30. Dat liep ze in 2019, ook in Istanbul.

Chepngetich liep in de slotfase weg bij haar concurrentes en kwam 38 seconden eerder over de meet dan de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw, die 1.04.40 klokte. De Keniaanse Hellen Obiri, regerend wereldkampioene 5.000 meter, eindigde als derde. Het was voor het eerst dat drie vrouwen binnen de 65 seconden finishten in een halve marathon.

Daarnaast werd ook de naam van Obiri bijgeschreven in de geschiedenisboeken. De 31-jarige Keniaase deed voor het eerst mee aan een halve marathon en was met 1.04.51 de snelste debutante ooit op deze afstand.

Nog een wereldrecord

Ook in het Engelse Barrowford sneuvelde er zondag een wereldrecord. De Britse Beth Potter klokte op de vijf kilometer 14.41, twee seconden sneller dan de tijd die Beatrice Chepkoech in februari liep in Monaco.

Het is nog wel de vraag of de tijd van Potter officieel erkend wordt. De wedstrijd zou namelijk niet voldaan hebben aan de eisen van de mondiale atletiekbond, dat de tijd wel markeerde als wereldrecord, maar daarbij de notitie plaatste dat bekrachtiging nog moet volgen.

De 29-jarige Potter, die in 2019 Europees kampioene triatlon werd, kon amper geloven dat ze zo snel gelopen had. "Ik was ervan overtuigd dat de klok kapot was. Deze tijd overtreft alles." (bron)

Geen opmerkingen: