zondag 18 april 2021

Olympische limiet voor Butter en Holterman, Kipchoge wint op vliegveld Twente

Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge heeft de marathon van Mission Marathon gewonnen op het afgesloten Twente Airport. De winnende tijd was 2.04.30. De olympisch kampioen is houder van het wereldrecord én de eerste hardloper die de 42,195 kilometer onder de 2 uur wist te volbrengen.

In de jacht op de olympische tickets liep Michel Butter de Nederlandse limiet in 2.10,30. Vijf atleten voldeden al aan de limiet, terwijl er maar drie Nederlandse mannen mogen starten deze zomer in de olympische wedstrijd, die vanwege de verwachte hitte in Tokio is verplaatst naar het koelere Sapporo. Butter voegde zich bij de vijf atleten die eerder voldeden aan de limiet, te weten Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55), Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30).

Nederland mag slechts drie atleten afvaardigen naar de olympische marathon. De Atletiekunie zal begin juni de drie gelukkigen aanwijzen. Roy Hoornweg en Mohamed Ali haalden vandaag de limiet van 2.11.30 niet. Frank Futselaar liep al de limiet, maar hij probeerde in Twente zijn tijd te verbeteren om zo een grotere kans op uitverkiezing te maken. Dat lukte niet.

Bij de vrouwen voldeed Jill Holterman aan de olympische eis. Ze realiseerde een tijd van 2.28.18. De limiet voor de Spelen ligt op 2.28.30. Ze is na Andrea Deelstra de tweede atlete die onder die grens komt en lijkt daarom vrijwel zeker van deelname in Sapporo, waar de olympische marathon wordt gelopen. Ook bij de vrouwen heeft Nederland drie startbewijzen.

Vooraf had ik geen tijd in mijn hoofd, maar deze wedstrijd was de perfecte voorberei­ding op de Spelen

Eliud Kipchoge

Kipchoge was de grote naam die organisator Global Sports had aangetrokken. De man die in 2019 in Wenen in een officieuze marathon als eerste onder de 2 uur (1.59.40) wist te lopen, liet zich over het vlakke en snelle parcours gangmaken tot 30 kilometer. Daarna liep hij in zijn eentje gestaag en in vaste tred naar de finish. Heel even leek het erop dat Kipchoge de snelste marathon ooit op Nederlandse bodem zou afwerken, maar hij verloor in de laatste kilometers toch wat tijd op de 2.04.06, waarin de Keniaan Lawrence Cherono in 2018 de marathon van Amsterdam won.

,,Schitterend dat hij hier wilde lopen. Ik hoopte er een beetje op dat hij wel onder de 2 uur 4 zou lopen, maar tegen het einde kwam er toch een fris briesje opzetten en verspeelde hij wat tijd”, zei Jos Hermens, de directeur van Global Sports. “En de beste tijd op Nederlandse bodem zei hem niet zoveel. Daarvoor ging hij niet extra diep.”

Kipchoge liep de race in Twente vooral als voorbereiding op de Olympisch Spelen van Tokio, waar hij zijn titel wil prolongeren. De olympische marathon wordt daar overigens afgewerkt in Sapporo, waar het een stuk koeler is dan in Tokio.

Koel was het ook op de voormalige vliegbasis nabij Enschede. Bij de start was het amper 2 graden. Wel stond er weinig wind, waardoor de hardlopers een strak schema konden aanhouden. Kipchoge liep soepel en geconcentreerd en had weinig te duchten van de concurrentie, maar een absolute toptijd zat er niet in. ,,Ik ben heel tevreden. Vooraf had ik geen tijd in mijn hoofd, maar deze wedstrijd was de perfecte voorbereiding op de Spelen’', zei de winnaar na de race. (bron)

Geen opmerkingen: