maandag 5 april 2021

Waarom chocolade goed voor je is als je fanatiek hardloopt

Dat is nog eens goed nieuws!

Ga jij een rondje hardlopen om je vervolgens te vergrijpen aan allerlei lekkernijen? Je hebt het verdiend, toch? Of is het een gevalletje van 'dweilen met de kraan open'?

We hebben vandaag goed nieuws voor je: chocolade kan je uurtjes in de sportschool juist ten goede komen. Je hoeft je dus eigenlijk niet zo schuldig te voelen als jij na het hardlopen jezelf trakteert op een dikke, vette reep.

Uit een onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat chocolade oxidatieve stress tijdens het sporten verlaagt. En wat is oxidatieve stress dan eigenlijk?

Wat is oxidatieve stress?

Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand wanneer zij zich binden met zuurstof - dit gebeurt tijdens de stofwisseling. Als er oxidatieve stress optreedt, komen er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij dan gebruikelijk. Dit teveel aan zogeheten vrije radicale kan resulteren in ontstekingen, hart- en vaataandoeningen, gewrichtsaandoeningen en veel meer.

Chocolade tegen stress

Oxidatieve stress ontstaat als je langdurig en overmatig sport en de gevolgen klinken allesbehalve fijn. Wil je je lichaam beschermen tegen deze vorm van stress? Dan kun je volgens de onderzoekers het beste een lekkere reep chocolade eten.

Zoveel chocolade eten per dag

De anti-oxidanten in chocolade werken dermate goed dat het je lichaam beschermt tegen oxidatieve stress. Sterker nog: de wetenschappers raden je aan om elke dag tussen 100 en 200 gram chocolade te eten. Dát is nog eens goed nieuws! Wel een kleine side-note: je moet de Tony Chocolonely repen helaas wel links laten liggen, de wetenschappers hebben het namelijk hier over repen met minimaal 70% cacao. (bron)

Geen opmerkingen: