donderdag 11 april 2024

Dit bedrag ontvangt de winnaar van de Marathon Rotterdam

Welk bedrag ligt er op je te wachten als je als eerste over de finish komt?

De marathon van Rotterdam is een van de grootste hardloopevenementen in Nederland. Het is al een eer als je mee mag doen, maar welk bedrag ligt er op je te wachten als je als eerste over de finish komt?

Prijzengeld voor de eerste marathon van Rotterdam

200 deelnemers stonden op 23 mei 1981 aan de start van de eerste marathon van Rotterdam. Het regende en het parcours was niet om over naar huis te schrijven: zes rondjes om de Kralingse plas. Veel meer dan de eer viel er niet te behalen, want de Schotse winnaar John Graham ontving een schamele 750 Britse pond.

Verschil in prijzengeld

Sifan Hassan won in 2023 de marathon van Chicago en mocht maar liefst 93.000 euro bijschrijven op haar rekening. Hetzelfde gold voor de mannelijke winnaar. In Boston was dat zelfs 139.000 euro. Werd je tweede in Boston, dan kreeg je 70.000 euro en als derde ontving je 40.000 euro. De nummer tien won 5100 euro. Dit soort bedragen zie je vooral bij de 'majors'. Rotterdam valt daar niet onder.

Onder de World Marathon Majors vallen 6 van de bekendste marathons ter wereld: Tokio, Berlijn, New York, Boston, Chicago en Londen. Als je gemiddeld gezien de best presterende atleet was op basis van deze 6 marathons, dan won je in 2023 een extra bedrag van 47.000 euro. Sifan Hassan was de gelukkige.

Prijzengeld marathon Rotterdam

Het prijzengeld voor de marathon van Rotterdam is geen eenvoudige rekensom. Het gehele bedrag dat elke atleet met de marathon verdient, ligt ook aan sponsordeals. Soms krijgen ze van hun sponsor meer als ze een snelle tijd lopen of bijvoorbeeld top tien lopen.

De grote atleten ontvangen zelfs al geld voordat ze überhaupt aan de start verschijnen. De organisaties, ook die van Rotterdam, betalen de grote namen om in hun stad een marathon te lopen. Voor Bashir Abdi kon dat hele bedrag in 2023 oplopen tot maar liefst 100.000 euro.

Hoeveel prijzengeld krijgt de winnaar van de marathon van Rotterdam? De winnaar van de marathon Rotterdam in 2023 ontving, zonder bonussen en tekengelden, 27.800 euro. Het gehele prijzengeld zou naar verluidt 300.000 euro bedragen. De rest werd verdeeld over de rest van de top vijf die razendsnel de route van de marathon van Rotterdam liep. (bron)

Geen opmerkingen: