vrijdag 12 april 2024

Is doorzettingsvermogen te trainen?

Focus op einddoel

Doorzettingsvermogen komt als hardloper vaak goed van pas. Maar ben je ermee geboren of kun je er meer van krijgen door het te trainen? Wij zochten het uit!

We kennen allemaal wel het beeld van Kipchoge die de marathonfinish passeert onder de 2 uur. Waarschijnlijk zouden wij 'gewone stervelingen' al na 100 meter op zijn tempo opgegeven hebben. Maar waar wij stoppen, tonen zij karakter en gaan zij nog een stap verder, tot het extreme aan toe.

Dit doorzettingsvermogen is deels erfelijk bepaald. Bij de geboorte hebben we een pakketje genen van onze ouders meegekregen die al voor een deel hebben bepaald hoeveel doorzettingsvermogen er in onze persoonlijkheid zit. Maar er is ook goed nieuws. Er zijn namelijk verschillende manier om meer doorzettingsvermogen te krijgen.

Drie tips om je doorzettingsvermogen te trainen

En naast de drie tips hieronder knoop je vooral ook goed in je oren dat je met het volhouden en doorzetten van je doelen ook weer je doorzettingsvermogen traint. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

1. Focus op het einddoel

De allerbelangrijkste manier om doorzettingsvermogen te krijgen is om jezelf concrete einddoelen te stellen. Waarom wil je vanavond een rondje hardlopen op tempo? Ben je aan het trainen om fitter te worden of om af te vallen, of wil je in wedstrijdverband de snelste zijn? Zonder concreet einddoel zul je al snel de motivatie verliezen om op moeilijke momenten toch op de fiets te stappen of door te zetten als je afziet.

2. Maak doelen voor de korte termijn

Zo'n groot einddoel kan nog wel eens angstaanjagend werken. Daarom is het heel belangrijk om dit op te breken in kleinere, korte termijn doelen. Zo kun je per maand, per week, of zelfs per training doelen opstellen die meetbaar zijn. Zodra je een doel behaald, hoe klein ook, zul je zien dat je doorzettingsvermogen toeneemt, dat jij de controle hebt en je daardoor ook steeds meer in jezelf gaat geloven. Zie je nou wel dat je het kunt!

3. Maak een duidelijke afspraak met jezelf

Een andere manier om meer doorzettingsvermogen te kweken is met behulp van een zelfspraak. Dat is een techniek waarbij je voor, tijdens of na een training jezelf op een positieve (of negatieve) manier toespreekt. Je kunt bijvoorbeeld voornemen om jezelf tijdens een training op te peppen: 'jij kunt dit', 'ik vreet ze allemaal op', 'je bent al over de helft, je haalt dit!' of vooraf: 'Je gaat jezelf als je thuis bent direct omkleden'. Hierin geldt dat hoe vaker je dit herhaalt, hoe groter de kans is dat het je helpt je doelen te bereiken. Door jezelf toe te spreken, maak je het jezelf moeilijker om af te wijken van het plan en zorg je ervoor dat je je doorzettingsvermogen traint.

Wist je dat bepaald gedrag visualiseren - zoals je omkleden als je thuis komt - helpt om dit ook daadwerkelijk te gaan doen? Zelfspraak en het stellen van korte en lange termijn doelen zijn allemaal mentale vaardigheden die je looptijden kunnen verbeteren. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Ook jij kunt dus op deze manier je doorzettingsvermogen trainen! (bron)

Geen opmerkingen: