zondag 14 april 2024

Aalten telt ruim tweeduizend hardlopers: bovengemiddeld veel volwassenen lopen hard

Voor zanger Lee Towers en burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt het de laatste Rotterdamse marathon

Eén op de acht volwassenen in Aalten doet aan hardlopen. Dat zijn 2660 mensen, blijkt uit cijfers van het RIVM die deze site heeft geanalyseerd. Daarvan staan er 31 deze zondag aan de start van de marathon van Rotterdam.

Het aantal hardlopers in Aalten ligt met 12 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, en ook hoger dan het gemiddelde van Gelderland. Ter vergelijking: landelijk loopt ongeveer 11 procent van alle volwassenen hard. In heel de provincie Gelderland is 11 procent van alle volwassenen hardloper.

In totaal kent Nederland 1,6 miljoen hardlopers, veelal stedelingen, blijkt uit berekeningen op basis van cijfers over 2022, het meest recente jaar waarover het RIVM gegevens heeft. Amsterdam alleen al is goed voor ruim zeven procent van die groep; slechts veertig gemeenten, waar opgeteld ruim veertig procent van alle volwassen Nederlanders wonen, zijn samen goed voor de helft van alle hardlopers.

Voor Lee 'You'll never walk alone' Towers en Ahmed Aboutaleb is de Rotterdamse marathon van zondag ook de laatste. De Rotterdamse burgemeester heeft in zijn veertien voorgaande marathons (die van 2020 ging niet door vanwege corona) ruim 154.000 lopers na 42 kilometer en 195 meter over de finish zien gaan. Voor Towers ligt dat aantal na 29 edities natuurlijk nog hoger, maar de uitslagenhistorie gaat niet ver genoeg terug om ook dat aantal te achterhalen.

Zondagochtend staan er meer dan 19.000 marathonlopers aan de voet van de Erasmusbrug. 15.000 van hen komen uit Nederland. Bijna drieduizend Rotterdammers beginnen dan aan de klassieke afstand door hun eigen stad. Voor nog veel meer mensen blijft het uitlopen van een marathon hét doel van hun eigen sportcarrière. (bron)

Geen opmerkingen: